Döntőben a címvédő a spanyol Szuperkupában, hátrányból nyert a Bilbao

SZABÓ RÓBERTSZABÓ RÓBERT
Vágólapra másolva!
2022.01.13. 19:59
null
A két csapat legutóbb gól nélküli döntetlent játszott egymással (Fotó: AFP)
A címvédő Athletic Bilbao hátrányból 2–1-re legyőzte az Atlético Madridot a spanyol labdarúgó Szuperkupa elődöntőjében, így bejutott a sorozat vasárnapi döntőjébe, amelyben a Real Madrid lesz az ellenfele.

 

SPANYOL SZUPERKUPA
ELŐDÖNTŐ
Atlético Madrid–Athletic Bilbao
1–2(0–0)
Rijád
, Fahd király Stadion.Vezette:Cuadra
Atlético Madrid:Oblak – Carrasco, Hermoso, Giménez, Vrsaljko, Marcos Llorente (Renan Lodi, a szünetben) – Lemar (Cunha, 85.), Kondogbia (De Paul, 51.), Koke (H. Herrera, 85.) – Joao Félix, Á. Correa (L. Suárez, 71.).Vezetőedző:Diego Simeone
Athletic Bilbao:Unai Simón – De Marcos, Yeray, Inigo Martínez, Balenziaga – Berenguer (Nico Williams, 70.), Dani Garcia, Zarraga (Vesga, 70.), Muniain – Sancet (Raúl García, 70.), Inaki Williams.Vezetőedző:Marcelino García
Gólszerző:Unai Simón (62. – öngól), ill. Yeray (77.), Nico Williams (81.)
Kiállítva:Giménez (90+3.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az már biztos volt, hogy a Real Madrid lesz a spanyol labdarúgó Szuperkupa döntőjének egyik résztvevője, de az még kérdés volt, hogy a címvédő Athletic Bilbao és a városi rivális Atlético Madrid közül ki lesz az ellenfél.

A mérkőzés Joao Félix nagy helyzetével indult, a portugál játékos helyzete azonban kimaradt, míg a baszkok részéről a 10. percben Inaki Williams veszélyeztetett, a lövést védeni tudta Jan Oblak. A folytatásban a játék szürkévé vált, a csapatok óvatosan játszottak, nem kockáztattak, és így helyzeteket is csak csekély számban alakítottak ki, azok sem voltak igazán veszélyesek.

A fordulás után, a 62. percben szinte a semmiből előnybe került az Atlético Madrid. Egy szögletet követően Joao Félix fejelt a kapura, a labda nagyon lassan, de eljutott a kapufáig, a Yeray Álvarezre váró Unai Simón hátáról pedig a kapuban kötött ki. A fővárosiak ezután benyomták a féket, megpróbálták kivédekezni az 1–0-s eredményt, ám a Bilbao mindent megtett, hogy ez ne történhessen meg.

A 64. percben Yeray Álvarez fejelhetett kapura, Jan Oblak a nagyjából négy méterről leadott életerős fejest hárította. A 77. percben Iker Muniain fantasztikus szögletéből Yeray pontos fejest adott le Oblak kapujára, a labda pedig a hálóban kötött ki. Négy perccel később a csereként beálló Nico Williams csapott le egy lepattanóra, és könyörtelenül a jobb alsó sarokba lőtt. 1–2

 

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: Itt a mérkőzés vége. Az Athletic Bilbao hátrányból győzve bejut a döntőbe, és megvédheti címét a spanyol labdarúgó Szuperkupában a Real Madrid ellen.

90+3. perc: Giménez brutálisan fejbe talpalta Inigo Martínezt, a játékvezető a videóbíró segítségével pedig piros lapot ad az uruguayinak.

90+2. perc: Vrsaljko volt túl agresszív, a játékvezető sárga lapot oszt ki a horvátnak.

HÁROM PERC A RÁDADÁS!

90. perc: Vesga és Inaki Williams is sárgát kap a mérkőzés utolsó percében.

85. perc: Változtat az utolsó öt percre Diego Simeone: Koke helyett Héctor Herrera a pályán, míg Thomas Lemar helyére Matheus Cunha állt be.

83. perc: A mérkőzés első sárga lapőját Inigo Martínez kapta lerántás miatt.

81. perc: MÁR A BILBAÓNÁL AZ ELŐNY! Hihetetlen szárnyalásban az Athletic Bilbao:Muniain ívelt középre ismét egy szögletet, Yeray fejelhetettt ismét, de saját csapattársát találta el. A lepattanóra aztán Nico Williams érkezett, aki könyörtelenül a jobb alsó sarokba lőtt. 1–2

80. perc: NAGYON KÖZEL A VEZETÉS MEGSZERZÉSÉHEZ A BILBAO! Komoly bajban lehetne az Atlético, ha nincs Jan Oblak, hiszen a szlovén ezúttal Nico Williams próbálkozásánál kellett, hogy egy újabb bravúrt bemutasson.

77. perc: MEGVAN AZ EGYENLÍTÉS! Muniain végezte el a szögletet, Yeray ugrott fel fejelni, Jan Oblak pedig nem tudta védeni a kitűnő fejest. 1–1

76. perc: Marcelino mester újabb csereembert küld a pályára: Yuri Berchice érkezett Mikel Balenziaga helyére.

75. perc: Jan Oblak bombaformában! Inaki Williams próbálkozott a tizenhatoson belülről, életerős lövése azonban nem találta el kellően a sarkot, a szlovénnak pedig résen kellett lennie, de védeni tudott.

71. perc: Az Atlético Madrid is cserél: Ángel Correát váltja Luís Suárez.

70. perc: Eljött a változtatás ideje! A baszkoknál Sancet, Zarraga és Berenguer is elhagyja a pályát, a helyükön Raúl García, Vesga és Nico Williams.

64. perc: HATALMAS HELYZET, DÖBBENETES BRAVÚR! Yeray tudott fejelni nagyjából négy méterről Muniain szabadrúgása után, de Oblak úgy meg tudta fogni a labdát, hogy se a gólvonalon nem haladt át, se kipattanónem lett belőle. Nagy bravúr a szlovéntól, azonban nem sok hiányzott az egyenlítéshez.

62. perc: HIHETELEN GÓL, VEZET AZ ATLÉTICO MADRID! Joao Félix fejére érkezett a szöglet, a portugál a kapufát találta el, amiről a labda Unai Simón hátára pattant, ahonnan becsorgott a kapuba. Vezet az Atlético Madrid. 1–0

55. perc: Yannick Carrasco táncoltatta meg a védelmet a tizenhatoson belül, de a belga lövését Yeray blokkolni tudta.

51. perc: Kondogbia nem bírja tovább a játékot, Rodrigo de Paul a helyén az Atléticóban.

47. perc: Nagyszerűen kontrázott az Athletic, Muniain kapta meg a tizenhatoson belül a labdát, bejött a csele, lendítette a lábát, de az utolsó pillanatban menteni tudtak előle.

46. perc: A Bilbao indította útjára a labdát a második félidőben.

46. perc: Renan Lodi érkezik Marcos Llorente helyére.

Kevés próbálkozást hozott az első félidő, mindössze hatszor lőttek kapura a felek: négyszer az Atlético, kétszer pedig a Bilbao próbálkozott. Ennél kevesebbszer csak a 2016-os Sevilla–Barcelona döntő első összecsapásán, és egy évvel korábban az Athletic Bilbao és a Barcelona párharcának első mérkőzésén próbálkoztak a felek – csupán ötször – a 2011–2012-es idény óta.

 


 

Beszédes adat: hét beadással próbálkozott az Atlético Madrid, amelyből csupán egy talált csapattársat.

45. perc: Itt az első félidő vége! Az első percekben Joao Félix révén az Atlético Madrid kerülhetett volna előnybe, majd a másik oldalon Inaki Williams volt veszélyes. Mindkét csapat óvatos játékot játszik, azonban ha a második félidőben is így folytatják, akkor nem sok izgalomra számíthatunk, és készülhetünk a hosszabbításra.

44. perc: HATALMAS LEHETŐSÉG! Joao Félix felé kanyarodott a szöglet, de a támadó nem tudta kihasználni Unai Simón hibáját.

42. perc: Inaki Williams ívelt bal oldalról középre, de Hermoso kritikus helyzetben tudta kifejelni a labdát az ötösön belülről.

41. perc: Carrasco nagyszerű cselsorozatot mutatott be, Marcos Llorente elé passzolt, aki Kondogbiának készítette le a labdát, azonban lövése gyengére sikerült.

37. perc: Hosszú idő után az első szép mozdulat: Inaki Williams osztott ki egy kötényt Giméneznek, azonban a hosszan megtolt labdát Vrsaljko könnyedén kivágta a tizenhatoson belülről.

34. perc: Sok a pontatlanság, oda-vissza adják el a labdát a csapatok, a színvonal pedig továbbra sem a legmagasabb. Elmondható, hogy biztonsági focit játszanak a gárdák a lehető legalacsonyabb hőfokon.

A Bilbao eddig sikeresebb: a baszkok három alkalommal, 1984-ben, 2015-ben és a 2021-ben is elhódították a Spanyol Szuperkupát, míg az Atléticónak eddig ez csak 1985-ben és 2014-ben sikerült.

6000 km. Ennyit utaztak a csapatok a Spanyol Szuperkupa négyesdöntőjének helyszínére. A Bilbao korábban sosem utazott ennyit egy mérkőzés miatt.

28. perc: Sancet nagyszerűen tartotta meg a labdát Kondogbiával szemben az Atlético tizenhatosán belül, Dani Garcia elé tálalt, de a középpályás lövése messze elkerülte a kaput. Csapnivaló próbálkozás volt az ígéretesség ellenére.

26. perc: Joao Félixet próbálták kiugratni a csapattársak, de a portugál lesre futott.

25. perc: Túl az első félidő felén, mindkét oldalon egy–egy nagyobb helyzet, de gólt még nem láthattunk.

Csak nyolc meccsen nem találtak be az ellenfelek az Atlético Madrid kapujába. A fővárosiak kulcsembere José María Giménez, hiszen ha az uruguayi játszott 40 százalékban kapott gól nélkül fejezte be a mérkőzést a bajnoki címvédő.

20. perc: Koke beadása után Yeraynak kellett szögletre mentenie Joao Félix elől, a szöglet nem okozott veszélyt, de Carrasco egy távoli lövéssel azért megkínálta Unai Simónt, de a kapus a helyén volt és védeni tudta a középre tartó labdát.

19. perc: Az elmúlt percek kisebb Bilbao mezőnyfölényt hoztak, többet volt a labda a baszkoknál, de nagyobb helyzetet nem tudtak kialakítani.

12. perc: Kondogbia lépett oda Muniainnak, de a játékvezető szerint nem történt szabálytalanság.

11. perc: Inaki Williams előtt a helyzet! Pontos passzt kapott, hat méterről lőhetett Hermoso szorításából, de Jan Oblak védeni tudta a közeli próbálkozást.

6. perc: Komoly lehetőség Correa előtt: Llorente kapta meg a szélen a labdát, Inigo Martínezről pattant az argentin támadó elé, akinek a lövését védeni tudta Simón.

2. perc: GÓÓÓL.... Avagy mégsem, mert Joao Félix találatát les miatt érvénytelenítették.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés.

Az Atlético Madrid szokásos piros-fehér csíkos mezében, a Bilbao neon zöld szerelésben.

Nyolcadik alkalommal találkozik a két csapat semleges pályán. Az eddigi hét meccsből négyet a baszkok nyertek, a madridiak csupán kettőn diadalmaskodtak: 1985-ben a Spanyol Kupa döntőjét, valamint 2012-ben az Európa-liga-döntőt. A tét most még nem a kupagyőzelem, hanem a döntőbe jutás. Hamarosan kiderül, hogy a Bilbao vagy az Atlético lesz a Real Madrid ellenfele a vasárnapi döntőben!

 


 

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ATLÉTICO MADRID–ATHLETIC BILBAO LABDARÚGÓ MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik