„SOS de Mbappé al Madrid” – vészjelzés Párizsból?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 17:51
Jelentjük, a labdarúgó topligákban a téli átigazolási idény minden egészségügyi és gazdasági tragédiák árnyékában is zakatol, ha a szokásosnál sokkal rövidebb formában is, de természetesen idén is jelentkezünk összefoglalóinkkal. Az angolok, az olaszok és a németek, a franciák után a szokásoknak megfelelően a spanyolokkal zárjuk az első kört.

Mbappé a Real Madridban? A jelen állás szerint egyhamar aligha (Fotó: AFP)
Mbappé a Real Madridban? A jelen állás szerint egyhamar aligha (Fotó: AFP)
Mbappé a Real Madridban? A jelen állás szerint egyhamar aligha (Fotó: AFP)
Mbappé a Real Madridban? A jelen állás szerint egyhamar aligha (Fotó: AFP)
Mbappé a Real Madridban? A jelen állás szerint egyhamar aligha (Fotó: AFP)

 

Arra készültek a REAL MADRIDNÁL, hogy a gazdasági válság miatt új igazolások nélkül, a régi kerettel és a régi vezetőedzővel 2021-ben a bajnoki cím megvédése után megnyerik a Bajnokok Ligáját is. Nos, mindkettő összejöhet, de egyelőre igencsak döcögősen halad a szekér a cél felé.

Zinédine Zidane varázsa mintha kezdene megkopni, a bajnokságban kisebb és nagyobb pofonok után jött egy tockos a BL-ben, egy saller a spanyol Szuperkupában, és egy alapos gyomorszájas a Király-kupában, így egyre többször hallani edzőválságról és edzőváltásról.

Hogy mi a baj a Reallal, amit a télen lehetne orvosolni? Röviden összefoglalva: sok minden és nagyjából semmi.

Nincs most elegendő pénze a Realnak sem Merih Demiralra, sem az ötvenmillióért mozdítható középső védőre, Pau Torresre, a Rapid Wien karmestere, Yusuf Demir pedig nem megoldás a gondokra. Leandro Paredes esetleges megvételekor távozhat az Intertől Nicolo Barella, akinek a neve szintén felmerült a Reallal kapcsolatban, de középső középpályásból nem áll rosszul a madridi klub – a havi egymillió eurós álomfizetéséért sikerrel harcoló David Alaba már azonnali erősítés lenne, kérdés, hogy a Bayern München elengedi-e őt a télen, ha már a nyáron biztosan elveszíti.

A nyáron talán képes lesz megvenni a Real Erling Haalandot, de itt a kulcsszó a nyár, a meglepetéskiszemelt a Lipcse középső és bal oldali középpályása, Christopher Nkunku és a brightoni szűrő, Yves Bissouma.

Martin Ödegaard (a Sevilla, a Real Sociedad és az Arsenal neve vetődött fel vele kapcsolatban a télen), Marcelo (Monaco), Éder Militao (Juventus, Liverpool, Bayern München, Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur), Álvaro Odriozola (Bilbao, Borussia Dortmund, Fiorentina) és Vinícius Júnior (Arsenal, PSG) ideje kitelni látszik, Iscóé (Milan, Arsenal, Juventus) dettó; Marco Asensio nem fejlődik, Sergio Ramos és Luka Modric szerződése a nyáron lejár, miként az alapemberré előlépett Lucas Vázquezé is.

Bizonyos posztokon meglepően szűk a keret, ez évek óta jellemző, ezért sem jött be Zidane ötlete a minél kevesebb rotálásra. Eleve kockázatos nagyon megterhelni a harmincon felüli játékosokat – ugyanakkor Zidane-nak gúzsba kötve kell táncolnia, mert Éder Militao, Rodrygo, Vinícius Júnior, Mariano Díaz, Ödegaard vagy Isco finoman szólva sem élt a lehetőséggel, Eden Hazard leigazolása egyelőre zsákutca az Alavés elleni remeklése ellenére is, Luka Jovicsot egymillió euróért adták kölcsön oda, ahonnan megvették.

Mindennel együtt 70 millió eurónál is többért...

Ugyanakkor Hazard 115, Éder Militao 50, Ferland Mendy 48, Rodrygo 45, a Dortmundnak 2022-ig (!) kölcsönadott Reinier 30, Vinícius Júnior 45, Álvaro Odriozola 30, Mariano Díaz 21.5, Brahim Díaz 17 millió euróba került az aláírási és ügynöki pénzek nélkül, tehát a koronavírus csak kitette a pontot a pénzszórásra.

A 8.5 millió euróért vett ukrán kapus, Andrij Lunyin a leigazolása után 943 nappal végre debütálhatott a Realban, és nem lehet panasza, elvégre az Alcoyano elleni kupamérkőzésre tényleg felkapta a fejét az egész világ.

Külön pechként az Asraf Hakimi árából esedékes tízmillió euró átutalásával csúszik az Inter, és akkor a Gareth Bale-en és James Rodríguezen elbukott tízmilliókat már ne is hozzuk elő, de a vezetési hibákat el lehet mismásolni a gazdasági válságra mutogatva.

A sokak szerint hamarosan nagy feladatot kapó Raúl után Zinédine Zidane is koronavírusos lett, miközben a kereten végigsöpört egy sérüléshullám, tehát meggondolandó egy téli kiárusítás. Anyagilag meggondolandó még a kifutó szerződések meghosszabbítása is, lásd Sergio Ramos havi bruttó kétmillió eurós bérigényét... A legújabb hírek szerint három évre összesen 45 millió eurót kínál neki a PSG!

 

A távozási szándékát nyíltan bejelentő Ödegaardot hívta vissza korábbi klubja, a Real Sociedad, opciós kölcsönbe, sima kölcsönbe vitte volna a Sevilla, de a középpályás az Arsenal mellett tette le a garast, miután hosszasan elbeszélgetett az Arsenal menedzserével, Mikel Artetával. A középpályás eladása ellen szól azonban, hogy ő Zidane-nak nem kell... Az Arsenal a Marca értesülései szerint 2.8 millió eurót fizet Ödegaard fél évéért, vételi opció nélkül, az orvosi vizsgálatokon már át is esett a játékos.

A spanyol sajtó szerint valószínű még Odroizola távozása is, de csak akkor, ha a játékos meggondolja magát, mert jelenleg hallani sem akar a váltásról.

Visszatérve Ödegaardra: értéke ötvenmillió euró, a középpálya közepén és a széleken is bevethető, és éppen a Socieadban mutatta meg, hogy több bizalmat érdemel, és akkor alapember lehet a Real Madridban is (az előző idényt 16 kanadai ponttal zárta, az azelőttit a holland élvonalban 23-mal, tavaly bekerült a La Liga álomcsapatába). Kubo Takefusza kölcsönből kölcsönbe került, a Villarreal visszaadta őt a tervezettnél egy fél évvel korábban, most a Getafében erősödik – ugyanis fizikálisan abszolúte nem éri el egy topcsapat szintjét, technikai képességei ide vagy oda.

 

SOS de Mbappé al Madrid” – idézzük az As egyik cikkcímét, ennél jobban mi sem tudjuk kifejezni a Real csatárgondjait, néha egyenesen csatárkínjait, ugyanis Karim Benzema olyan, mint a jó bor, de már krisztusi korba lépett, Mariano Díaz nem megoldás, Isco és Asensio hamis 9-ese dettó. Eden Hazard semmilyen szempontból nem lépett Cristiano Ronaldo örökébe, és elmúlt harminc. Ha most nem rázza meg magát a belga, akkor soha, kérdés, mennyire sikerül motiválni tavasszal a középpályás támadó mindenest. Kylian Mbappét annak idején botor módon hagyta kicsúszni a kezéből a Real, most simán csak nem tudja majd megvenni, ugyanis a támadóval kész szerződést hosszabbítani a PSG.

„Nem szeretném ezt megtenni, aztán egy év múlva bejelenteni, hogy mégiscsak el akarok menni máshová” – nyilatkozta Mbappé, ezt ugyan SOS-jelként mi magunk nem értékelnénk, de felhívásként egy keringőre mindenképpen.

Igaza van ugyanakkor Leonardónak, a PSG sportigazgatójának is, akitől megkérdezték, hogy képesek-e megtartani Mbappét és Neymart is: „Ha a PSG-nek nincsenek eszközei ahhoz, hogy megtartsa ezt a két csillagát, akkor melyik másik csapat rendelkezik elég pénzzel akár csak egyikőjük megfizetésére?”. Mbappé Párizsban már évi 21 millió eurót kap nettóban, Neymar meg évi 24 milliót nettóban, plusz ő feleennyi jutalmat és egyéb ösztönzőt.

A Corriere dello Sport szerint Odroizola azért is távozhat, mert a Hakimiért a negyvenmillió euróból esedékes első részlet elmaradása miatt a Real úgy is dönthet, hogy visszarendeli a védőt. Az olasz lap szerint ugyan megállapodtak, hogy március 30-ra elnapolják az utalást, de a dokumentum szövegébe valamiféle hiba csúszott, és a Corriere sejt valamiféle visszarendelési záradékot is nemfizetés esetére. Hakimi ügynöke, Alejandro Camano szerint ők még nem kaptak erről hivatalos megerősítést, maga a Real is cáfolja a Corriere információit, ráadásul hivatalos közleményben: mégiscsak érdekes, hogy egy ekkora klub lehajol válaszolni egy újsághírre...

A Milan megtartaná Brahim Díazt, a nyáron kész fizetni is érte, sőt az olasz klubbal hírbe hozták Lucas Vázquezt, Zidane jolly jokerét is; sőt az is felmerült, hogy Vázquezt odaadják a Milannak egy fél évre kölcsönbe, aztán a játékos végleg ott folytatja (a nyáron lejár a szerződése), Brahim Díazt pedig visszarendeli a Madrid.

A DefensaCentral szerint egyébként a Real hosszabbítana három évvel Vázquezszel, a mostani fizetésével (körülbelül 3.5 millió euró évente, nettóban), a játékos azonban 15 százalékos béremelést követel. Kérője a Manchester és a Leeds United is.

Az angol sajtó szerint az MU máris eladná Donny van de Beeket, és Real-kiszemelt még a középső és bal oldali védő Marcos Senesi, akiért 30 millió eurót remél a Feyenoord, de ők nyári „témák”, az Arsenal ellenben angol források szerint Ödegaarddal együtt vinné máris Vinícius Júniort.

A nyáron sokan távoznak majd, a Marca elemzése szerint a Real Madrid vezetősége máris tudja, hogy a bevételek elapadása miatt nem lesz pénz sem Haalandra, sem Mbappére, sem most, sem egy fél év múlva: a lap szerint a Madrid bevételei a „minimális” szintre csökkentek a pandémia alatt.

Nem véletlen, hogy éppen most derült ki a sport.es alapján, hogy Raphaël Varane nem igazán kapkod, hogy megújítsa a jövőre lejáró szerződését, lásd még a két manchesteri gigász, a PSG és a Bayern München érdeklődését.

Még a végén Raúl és az ő fiataljai lesznek Zidane bukásának nagy nyertesei, Florentino Pérez pedig egy teljesen új dolgot próbálhat ki: gazdálkodni a meglévő forrásokból.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2021 TELE

ALAVÉS
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Tomás Tavares (Benfica)
TÁVOZOTT:

ATLÉTICO MADRID
ÉRKEZETT:
Geoffrey Kondogbia (Valencia, 15 000 000 euró)
Kölcsönbe:Moussa Dembélé (Olympique Lyon, 1 500 000 euró)
TÁVOZOTT: Diego Costa (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:
Manu Sánchez (Osasuna), Ivan Szaponjics (Cádiz)

ATHLETIC BILBAO
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

BARCELONA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Carles Alená (Getafe)

BETIS
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

CELTA VIGO
ÉRKEZETT:
Augusto Solari (Racing Club, 500 000)
Kölcsönbe:Aarón Martín (Mainz)
TÁVOZOTT:

CÁDIZ
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Ivan Szaponjics (Atlético Madrid)
Kölcsönből vissza: Javi Navarro (Albacete), Jean-Pierre Rhyner (Cartagena)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Jean-Pierre Rhyner (Emmen), Sergio González (Tenerife)

EIBAR
ÉRKEZETT:
Aleix García (FC Dinamo, ingyen)
TÁVOZOTT: José Antonio Martínez (FC Dallas)
Kölcsönbe: Damian Kadzior (Alanyaspor, 150 000 euró), Roberto Olabe (Tondela)

ELCHE
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Johan Mojica (Girona)
TÁVOZOTT:

GETAFE
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Kubo Takefusza (Real Madrid, 1 250 000 euró), Carles Alená (Barcelona)
TÁVOZOTT: Leandro Chichizola (Cartagena, ingyen)
Kölcsönből vissza: Abdoulay Diaby (Sporting CP)

GRANADA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

HUESCA
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Damián Musto (Internacional)
TÁVOZOTT:

LEVANTE
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

OSASUNA
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe:Manu Sánchez (Atlético Madrid)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:Brandon (Leganés)

REAL MADRID
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: KuboTakefusza (Villarreal)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Kubo Takefusza (Getafe, 1 250 000), Luka Jovics (Eintracht Frankfurt, 1 000 000)

REAL SOCIEDAD
ÉRKEZETT:
Carlos Fernández (Sevilla, 10 000 000)
TÁVOZOTT:

SEVILLA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Carlos Fernández (Real Sociedad, 10 000 000)

VALENCIA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Geoffrey Kondogbia (Atlético Madrid, 15 000 000)

REAL VALLADOLID
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

VILLARREAL
ÉRKEZETT:
Étienne Capoue (Watford, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Santiago Cáseres (CF América)
TÁVOZOTT:
Kölcsönből vissza: Kubo Takefusza (Real Madrid)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik