Real Madrid: „Varane a védők Cristiano Ronaldója”

Vágólapra másolva!
2018.07.18. 11:04
null
A mára már világbajnok Varane a Lensnál még középpályásként játszott Bölöni László kezei alatt – méghozzá hasznosan (Fotó: AFP)
Bölöni László, a belga élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Royal Antwerp vezetőedzője testközelből követhette nyomon a Lensban bemutatkozó Raphaël Varane korai pályafutását. A mára Real Madriddal BL-t (négyet is), a francia válogatottal világbajnokságot nyerő játékos a szakember szerint hátvédként olyan, mint Cristiano Ronaldo támadóként.

 

– Hét és fél évvel ezelőtt nevezték ki a francia Lens vezetőedzőjének. Mit tudott, tudott-e egyáltalán valamit az akkor tizenhét esztendős Raphaël Varane-ról?
– Tisztában voltam vele, hogy van egy remek képességű labdarúgó a keretben, aki a felnőttcsapattal készül, de hétvégente az ifiben futballozik. Akkoriban nehéz anyagi körülmények között működött a Lens, esély sem mutatkozott a csapat megerősítésére, s mert több középhátvédje is volt az együttesnek, Varane-t a középpályán játszattam. Magassága ellenére gyors, technikás, jól fejelő, mindkét lábbal remekül passzoló labdarúgót ismertem meg benne, csupán a játékban bizonyult lassúnak. De mivel a középpályás-szerepkör nagyobb sebességet követelt tőle – ami természetesen nem a futására értendő, hanem a passzolásra és a gondolkodásra –, sokat fejlődött ezen a téren is. Hasznosan futballozott, ezért csak ritkán játszattam középhátvédként. Azt láttam benne védőként, mint Cristiano Ronaldóban támadóként.

– Mit tudott a fiatal futballista családi körülményeiről?
– Többször is találkoztam nevelőivel, s tapasztalhattam, hogy édesanyja tisztességre, becsületességre neveli gyermekét. Nem tartoztak a nyomulós szülők közé, de természetesen figyelemmel kísérték a gyermek fejlődését.

– Lensi edzői időszakában Varane meghatározó játékossá vált az együttesben. Gondolta volna, hogy egyszer majd a Real Madridban futballozik?
– Igen, hiszen José Mourinho, a Real akkori vezetőedzője többször is megnézte, s gyakran kért véleményt róla telefonon, sőt egyszer személyesen is megkeresett. Leginkább arról beszélgettünk, hogy Varane lehet-e olyan kemény, mint Pepe, mert Mourinho szerint ez az erény hiányzott a játékából. Nos, valóban nehéz összevetni Pepével, de tudni kell, Varane a keménységet másképpen oldja meg, mint a portugál védő. Olyan adottságai vannak, amelyekhez nem szükséges a vérgőzös tekintet, a túlzott agresszivitás. Állítom, jobb labdarúgó, mint amilyen Laurent Blanc, a franciák kilencvenhétszeres válogatott, nem mellesleg világbajnok középhátvédje volt. Annak idején azt gondoltam, Varane a Standard Liege-nél a kezem alatt fejlődő Eliaquim Mangalával alkotja majd a francia válogatott védelmének közepét, sajnálom, hogy Mangala nem volt tagja a most világbajnoki címet nyerő együttesnek.

– Varane Bajnokok Ligáját és világbajnokságot is nyert ebben az évben. Van még feljebb?
– Persze hogy van. Baj lenne, ha úgy érezné, mindent elért. Ismerve karakterét, látva fejlődését, biztos vagyok benne, hogy védőként olyan magasságba jut, mint Cristiano Ronaldo csatárként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik