Real Madrid: 60 éve játszották az első BEK-meccsüket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.08. 18:18
null
Egy korabeli újságrészlet (Forrás: super-servette.ch)
A Real Madrid labdarúgócsapata napra pontosan 60 évvel ezelőtt játszotta első BEK-mérkőzését.

 

Mondhatni, a Real Madrid 60 évvel ezelőtt indult el világ-, vagy legalábbis Európa-hódító útjára, hiszen 1955. szeptember 8-án játszotta első mérkőzését a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, amelyet utódjával, a Bajnokok Ligájával együtt azóta tízszer nyert meg.

Ha úgy vesszük, az egész a Wolverhampton–Bp. Honvéd barátságos mérkőzéssel kezdődött, amelyet 1954. december 13-án játszottak az angol csapat otthonában. A hazaiak 3–2-re legyőzték a többek között Puskás Ferenccel, Kocsis Sándorral, Bozsik Józseffel és Czibor Zoltánnal felálló kispestieket, és ezt követően menedzserük, Stan Cullis az angol sajtó egyetértésével kikiáltotta magukat a világ legjobb klubjának.

Ezután vetődött fel az ötlet, hogy rendezni kellene egy versenysorozatot Európa legjobb csapatainak. Így született meg a BEK, amely azóta már Bajnokok Ligája néven fut, és a világ klubfutballjának legnagyobb presztízsű sorozata.

A Real Madrid hatvan évvel ezelőtt a Servette otthonában debütált a BEK-ben, mintegy hétezer néző előtt. Az Alonso – Navarro, Oliva, Lesmes, Munoz, Zárraga, Molowny, Peréz Payá, Di Stéfano, Rial, Gento kezdő tizeneggyel felálló Real Madrid megszenvedett a genfi alakulattal – amely a háromszoros magyar válogatott, exferencvárosi Nagy Andrással állt fel –, Alfredo Di Stéfano a szünetben fel is tette a kérdést társainak: „Tényleg képtelenek vagyunk gólt lőni ezeknek az órakészítőknek?”

Az argentin-spanyol klasszis beszéde végül is hatásosnak bizonyult, mivel Munoz 74., illetve Rial 89. percben szerzett góljával 2–0-ra nyert a Real.

A spanyol csapat a nyolcaddöntő visszavágóján már könnyen, 5–0-ra felülmúlta a Servette-et, majd meg sem állt a döntőig, amelyben 4–3-ra legyőzte a Reimset, megszerezve a klub első BEK-trófeáját.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik