„Puskás Ferenc segített megváltoztatni a Real Madrid történelmét”

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.02.05. 09:28
null
Újságíró adott interjút újságírónak: Juan Ignacio Gallardónak (balra) könyvre való sztorija lenne a futballvilág sztárjairól (Fotó: AIPS)
A Marca főszerkesztőjének gyerekkori álma vált valóra, amikor látta a válogatott 2010-es vb-győzelmét, és elmondta, két klasszisból hogyan lehetne „összegyúrni” Puskás Ferencet.

 

– Hogy érzi magát Budapesten?
– Csodálatosan, remek város sok látnivalóval, s az emberek nagyon kedvesek – mondta Juan Ignacio Gallardo, a Marca főszerkesztője, aki a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség kongresszusára érkezett Magyarországra. – Először vagyok itt, innen repülök Rómába, majd vissza Madridba, ahol a szerkesztőség is található.

– Mit tud a magyar futballról?
– Jelenleg nem tartozik a világ élvonalába, s egyre nő a különbség az élcsapatok, valamint a kisebb együttesek között. Az utóbbi években sportszakmai és gazdasági szempontból is a spanyol, az angol, az olasz és a német klubok uralják a világ élvonalát, a kicsik is elindulnak a kupákban, de esélyük sincs a végső sikerre.

– Hogyan lehetne megállítani ezt a folyamatot?
– Országosan, illetve klubszinten nem sokat lehet tenni ellene, ez elsősorban a nagyobb szervezet, az UEFA és a FIFA feladata. Utóbbi gőzerővel dolgozik is azért, hogy csökkentse a kisebb országok lemaradását, és – ahogyan Gianni Infantino FIFA-elnök fogalmazott – globálissá tegye a futballt.

– Van olyan magyar tehetség, akit szívesen látna Spanyolországban?
– Nos… Hirtelen senkit sem tudnék mondani.

– Mennyi esélyt lát arra, hogy néhány éven belül lesz magyar játékos a La Ligában?
– Erre inkább önök tudják a választ. Az FC Barcelona és a Real Madrid mellett sok erős csapat van, például a Valencia, a Sevilla vagy az Atlético, és ezek a klubok szívesen látják soraikban a tehetséges futballistákat. Az ajtó mindenki előtt nyitva áll, de nem tudok róla, hogy jelenleg lenne olyan magyar futballista, akit kiszemelt volna valamelyik spanyol együttes.

KÉT JÁTÉKOSRÓL KÉT MONDAT

Nézzük, miként reagált a Marca főszerkesztője két felvetésünkre.

1. Az utóbbi időben rengeteg cikk jelent meg Gareth Bale esetleges távozásával kapcsolatban – ön szerint mi a gond a Real Madrid walesi szélsőjével? „Gareth Bale kétségtelenül remek futballista, fontos gólokat szerzett, de nem tudta magát megkedveltetni a közönséggel: távolságtartó, rideg, emellett sokat volt sérült, és ha távozik, a szurkolók nem hiányolják majd.”

2. Hogyan látják a Marcánál: valóban Sergio Ramos a spanyol válogatott történetének legjobb védője? „Abszolút az, sőt, szerintem a Real Madrid történetének egyik legjobb igazolása, aki rengeteget tett a csapatért. A lisszaboni Bajnokok Ligája-döntőben fejelt gólja hihetetlenül fontos volt a következő évek sikereinek szempontjából, onnantól kezdve indult meg ismét felfelé a klub.”

– A Real Madrid utánpótlásában nevelkedő Szalai Ádámra emlékszik?
– Természetesen, és igyekszünk figyelemmel követni azokat, akik megfordultak a Real Madrid Castillában. A csapat a harmadosztályban szerepel, kevésbé van szem előtt, de akit a madridiak utánpótlása szerződtet, az biztosan minőségi futballista.

– Öröm látni, hogy a spanyolországi sportlapok a mai napig foglalkoznak Puskás Ferenccel és Kubala Lászlóval.
– Mindketten a világfutball legendái, hálásak lehetünk, hogy Spanyolországban is megfordultak pályafutásuk során. Sajnos a mai fiatalok közül kevesebben ismerik őket, pedig tudni illenék, hogy Puskás Ferenc segített megváltoztatni a Real Madrid történelmét, és persze a barcelonai Kubala Lászlóra is nagy szeretettel emlékeznek a szurkolók.

– A maiak közül kihez tudná hasonlítani Puskás Ferenc játékát?
– Nehéz kérdés. A lövőereje hasonló volt, mint Cristiano Ronaldóé, a gyorsasága pedig Kylian Mbappét juttatja eszembe. Nem volt különösebben sportos alkat, mégis nagyon erős, de ami legalább ennyire fontos, hogy a győztesek mentalitása jellemezte.

– Látta a Ferencváros Espanyol elleni meccseit az Európa-ligában?
– Hét spanyol csapat indult a nemzetközi kupákban, lehetetlen az összes meccset nézni, az Espanyol mérkőzéseit sem láttam. A Ferencvárost ismerik nálunk, tudják, hogy nagy múltú klub.

– Mi az oka, hogy több spanyol sportnapilap van, miközben – Olaszország kivételével – sok futballnemzetnek egy sincs?
– A spanyol emberek szenvedélyesek, imádják a sportot, ez az oka, hogy több sportnapilap mellett sok rádióállomás és televízió is működik. Mi ennek természetesen örülünk, mert a Marca a legolvasottabb spanyol újság, megelőzve minden más napilapot az országban.

– A világ egyik legismertebb lapjának a főszerkesztőjeként mi az, amit a legjobban kedvel a munkájában, és mi az, amit kevésbé?
– Az újságírást szeretem. Érdekes témákat keresni, látványos, erős címlapokat tervezni, ez a legszebb az egészben. Nagyszerű, hogy sok helyre eljuthatok, és új emberekkel ismerkedhetek meg. A munka gazdasági részét, az anyagiakkal kapcsolatos tárgyalásokat azonban nemigen kedvelem.

Melyik volt a legszebb, sporttal kapcsolatos élménye?
– Egyértelműen a kétezertízes világbajnoki cím megnyerése. Gyerekként mindenki erről álmodozik, leírhatatlan érzés volt, amikor a játékosok a Dél-Afrikán magasba emelték a trófeát.

– Mennyi esélyt lát arra, hogy a spanyol válogatott megnyeri az idei Európa-bajnokságot?
– Nem lesz egyszerű. Erős válogattunk van, de több nemzeti csapat is esélyes a győzelemre. Az is érdekes kérdés, milyen lesz a több országban rendezett torna. Bevallom, én annyira nem örültem neki, jobban szeretem, ha egy ország a házigazda.

– Kissé kellemetlen kérdés, de itthonról szokatlan látni, hogy több olyan neves spanyol sportújságíró van, aki egyáltalán nem titkolja, melyik csapatnak szurkol. Ezt mennyire tartja helyesnek?
– Ez valóban hangsúlyos kérdés Spanyolországban. Nehéz ügy, mert nyilvánvaló, hogy aki sporttal foglalkozik, az szurkoló is egyben. Az is jó, ha egy újságíró őszinte, én mégsem tartom szerencsésnek, ha valaki nyíltan vállalja, melyik klubbal szimpatizál. Többen sállal a nyakukban szurkolnak, de szerintem az a legjobb, ha senki sem tudja, valójában kihez melyik csapat áll közel.

– Alig telik el úgy hét, hogy a Marcában ne jelenne meg interjú valamelyik futballsztárral. Mennyire nehéz elkészíteni ezeket az anyagokat?
– Meglehetősen bonyolult, hiszen rengeteg utánajárással, tárgyalással és telefonálgatással jár. Tavaly mások mellett Lionel Messivel és Cristiano Ronaldóval is készíthettünk interjút, és rengeteg időbe telt, mire a beszélgetéseket sikerült tető alá hozni. A klubok mellett ugyanis az ügynökökkel és a játékosok képviselőivel is egyeztetni kell. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a teljes interjú felkerüljön az internetre, hogy az egész világon olvashassák.

– Huszonegy éve dolgozik a Marca újságírójaként: mi a legkedvesebb emléke?
– Rengeteg van, egy könyvet is megtölthetnék a jobbnál jobb sztorikkal. Persze van, ami miatt érdemes a múltba révedni, mégis inkább azt vallom, hogy a legjobb nap mindig a ma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik