Ő a jövő vagy csak az új Krkic? A La Masia új gyémántja, a rettenthetetlen Ansu Fati

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2019.09.17. 10:15
null
A La Masia új gyémántja: Ansu Fati (Fotó: AFP)
Ha nincs Luis Suárez és Ousmane Dembélé sérülése, lehet, hogy az U19-es csapatnál marad, most viszont a nevétől hangos a spanyol sajtó: Ansu Fati hétről hétre dönti meg az FC Barcelona különféle rekordjait. Az új Lionel Messi? Vagy „csak” még egy Bojan Krkic? A katalánok vezetőedzője, Ernesto Valverde szerint korai bárkihez is hasonlítani. Nevelőedzői, a herrerai és sevillai trénerektől kezdve egészen Víctor Valdésig mind amondóak, páratlan tehetség, igazi csiszolatlan gyémánt a 16 éves (ma még) Bissau-guineai fiú. Mindezt úgy, hogy nyolcéves koráig – jobb labda híján – csak kitömött zoknikkal gyakorolhatott...


Ansu Fati: a rekorddöntő fiú
– velősen, ezzel a címmel közölt hírt az FC Barcelona hivatalos honlapja a minap. Majd gyorsan összegezte, hány fejezetet írt át bő három hét alatt a klub históriás könyvében.

A Bissau-guineai születésű labdarúgó a katalán klub valaha volt legifjabb játékosa lett, aki a Camp Nouban, azaz hazai bajnokin debütált, az azóta már a katari pénzkeresést választó (a Barca első csapatában négy év alatt csupán négy tétmeccsen pályára lépő) Marc Muniesa 2009-es csúcsát adta át a múltnak augusztus 25-én, a Real Betis ellen. A teljes bajnoki meccslistát tekintve egyedül Vincent Martínez előzi meg, ő 16 éves és 280 napos volt, amikor 1941-ben idegenben, a Real Madrid elleni klasszikuson bemutatkozott a gránátvörös-kékeknél.

„A La Masián mindenki arról álmodik, hogy egy nap bemutatkozhasson a Camp Nouban. Egy pályán szerepelni a világ legjobb futballistáival felejthetetlen élmény”Anssumane Fati a Betis ellen lejátszott 15 perce után.

Fati augusztus 31-én, az Osasuna ellen szerzett találatával az FC Barcelona valaha volt legfiatalabb gólszerzőjévé is vált a La Ligában (16 éves, 304 napos), megelőzte Bojan Krkicet, ezzel párhuzamosan a harmadik legifjabb lett az egész spanyol élvonal történetében (Fabrice Olinga és Iker Muniain áll e téren előtte).

A Valencia ellen az előző hétvégén 5–2-re megnyert bajnokin aztán újabb csúcsokat írt át: 16 évesen és 318 naposan ismét csak az eddigi legfiatalabb játékosként könyvelhettük el, aki egy mérkőzésen gólt szerzett és gólpasszt adott az első osztályban. Nem mellékesen soha, egyetlen csapat játékosa sem volt képes ilyen fiatalon gólt szerezni a Camp Nouban. Eddig.

Ansu Fati a Valencia ellen szerezte első gólját a Camp Nouban (Fotó: AFP)
Ansu Fati a Valencia ellen szerezte első gólját a Camp Nouban (Fotó: AFP)

Az FC Barcelona új szupertehetségének kikiáltott Fati életútja nem volt mindig meseszerű. 2002. október 31-én született Bissauban, édesapját, Bori Fatit – aki Portugáliában és Spanyolországban vállalt munkát – nyolcéves koráig csak elvétve látta. Sőt, egyes spanyol források drámaian megjegyzik, hogy hatéves koráig egyáltalán nem is találkozott vele. A család 2010-ben költözött a Sevillától bő 100 kilométerre fekvő Herrerába, Fati ekkor ismerkedett meg közelebbről a labdarúgással.

A helyi klubnál Jordi Figueroa lett az edzője, aki a katalán Sport című lapnak elmondta, egyenesen lenyűgözte az az ösztönös zsenialitás, ahogyan Fati a zsugával bánt, mindezt úgy, hogy odahaza, Afrikában rendes futball-labdát nem is igen látott.

„Veleszületett érzéke volt a játékhoz. A saját korosztályában valóságos tanár volt. Mindezt úgy, hogy mesélte, odahaza zoknikból gyúrtak labdákat, azzal játszottak. Csak játszani akart, elképesztően önzetlen volt: kiharcolta a helyzeteket, aztán a társainak adta a labdát, fejezzék be az akciót” – mesélte Figueroa.

„Ötven éve követem a labdarúgást, és még hozzá fogható futballistát nem láttam. Nagyszerű játékos és nagyszerű személyiség, soha, senkitől sem fél a pályán”José Luis Pérez, a Peloteros edzője.

Herrerából a régió legjobbjait összeválogató Peloteroson keresztül vezetett Fati útja a Sevillához. Ám az andalúziai sztárcsapat sem tudta sokáig megtartani. Az ekkor kilencéves fiúcska már az első évében felhívta magára a Real Madrid és az FC Barcelona figyelmét.

Apja a közelmúltban egy rádióinterjúban árulta el, nem sokon múlt, hogy anno a Real Madrid ajánlatát fogadják el.

A név, amit érdemes megjegyezni: Ansu Fati (Fotó: AFP)
A név, amit érdemes megjegyezni: Ansu Fati (Fotó: AFP)

„Amikor Sevillában voltunk, a Real Madrid megkeresett minket, és jobb feltételeket kínált, mint az FC Barcelona. Utóbbi képviselői a házunkhoz jöttek, hogy meggyőzzenek minket. A Sevilla dühös lett, Monchi (az andalúziai csapat sportigazgatója – a szerk.) kérdezte, hogy mennyit ajánlottak. Szerette volna, ha Ansu marad. Kilencéves volt, amikor a Sevillához ment, de egy év múlva távozott” – idézte fel az eseményeket Bori Fati a Partidazo de Copénak.

SPORTCSALÁD

Érdekesség, hogy Fati két testvére is a Barca kötelékében futballozik. Idősebbik fivére, a 21 éves Braima jelenleg kölcsönben a harmadosztályú CD Calahorrában játszik, míg hatéves öccse, Miguel a kölyökcsapatban, többek között Lionel Messi fiával együtt…

2012 nyarán a befutó az FC Barcelona lett. Albert Puig, aki 2010 és 2014 között volt az FC Barcelona akadémiaigazgatója, győzte meg a családot és az ifjú kiszemeltet, hogy a La Masián sokkal jobb helye lesz, mint Madridban lenne.

Fati viszont hiába volt rendkívül gyors és technikás, a Herrerában még erényei közt említett rendkívüli önzetlensége kezdett gondot jelenteni. Erről már Marc Serra, a katalán klub utánpótlásedzője mesélt.

„Tisztában voltunk a képességeivel, hiszen többször is láttuk Sevillában. Nagyszerű adottságai voltak, de ezt nem mindig használta ki. S jobban szerette az utolsó pillanatban is lepasszolni a labdát, mint gólt szerezni – mesélt (szintén a Sportnak) első benyomásairól a tréner, aki saját bevallása szerint egyszer-egyszer azzal a gondolattal is eljátszott, hogy visszaküldi Sevillába a srácot. – Az egyik tornán rendkívül fásult volt, s aztán borzalmasan lőtte a büntetőket. Mondtam neki, hogy még egy ilyen alkalom, s mehet vissza, ahonnan jött. Erre a következő meccsünkön nyolc gólt szerzett.”

Serra szerint Fatira már nagyon fiatalon jellemző volt, hogy egyre nagyobb tét mellett egyre jobb teljesítményre volt képes.

„Néha egy-egy torna kezdeti szakaszában eltűnt a mezőnyben, aztán amikor szükség volt rá, előkerült. Lehet, hogy az első meccsen gyenge volt, de a döntőben mindig a legjobb.”

Ansu Fati Jordi Alba és Piqué társaságában ünnepli első felnőttgólját a Barcelona színeiben (Fotó: AFP)
Ansu Fati Jordi Alba és Piqué társaságában ünnepli első felnőttgólját a Barcelona színeiben (Fotó: AFP)

„Rendkívül technikás, aki a jobb és a bal szélen is bevethető, miközben kilencesként és hamis kilencesként is megállja a helyét. Nem nagyon láttam hozzáfogható játékost a La Masián” – ezt már a kadétok edzője, Franc Artiga mondta róla.

Artiga hozzátette, Fatit a tehetsége mellett a jó munkamorálja is segítette.

„Annak ellenére, hogy már kisgyerekként is irigylésre méltó fizikuma volt, később megállt a fejlődése. Muszáj volt plusz konditermi edzéseket tartanunk számára, de ekkor is ő volt az első, aki megérkezett a terembe, s az utolsó, aki abbahagyta a feladatokat.”

A munka kifizetődött. Fati tavaly már a Barcelona U19-es csapatának alapembere volt. Mindezt úgy, hogy újabb fontos döntés előtt állt. Spanyolországban a szabályok 16 éves kortól teszik lehetővé a kluboknak, hogy megkössék játékosaik első profi szerződését. Fati esetében a tárgyalás kifejezetten elhúzódott. A Catalunya Radio nyár eleji beszámolója szerint azért, mert a fiú egymillió eurós éves fizetést kért. Némi huzavona után valamivel kisebb összegben állapodtak meg a felek, no meg 100 millió eurós kivásárlási árban. A szerződés 2022 nyaráig szól.

Azt is érdemes megjegyezni, a megállapodásban Rodrigo Messi, az újdonsült csapattárs, Lionel Messi fivére segítette, aki azóta már az újbóli – anyagilag még kedvezőbb – szerződéshosszabbításra készül védencével.

„Igazi játékmester, akinek a pályán minden lehetséges szabadságot meg kell adni. Olyan tehetsége van, amit nem szabad sem rejtegetni, sem elfojtani. Hagyni kell, hogy ösztönösen futballozzon, s ő lehet a La Masia egyik legfényesebb gyémántja” Víctor Valdés, az U19-es együttes edzője.

Az eredeti tervek szerint a 2019–2020-as évadot az U19-es és a harmadosztályban szereplő B-csapat tagjaként csinálta volna végig, ám az első keretet ért sérüléshullám miatt Ernesto Valverde vezetőedző edzésekre meghívta a felnőttek közé is. Majd amikor már az eleve sérült Messi mellé az első fordulóban, az Athletic Bilbao ellen 1–0-ra elvesztett mérkőzésen Luis Suárez és Ousmane Dembélé is megsérült, hirtelen a meccskeretben is ott találta magát.

Ansu Fati a Real Betis ellen már történelmet írt (Fotó: AFP)
Ansu Fati a Real Betis ellen már történelmet írt (Fotó: AFP)

Amikor Spanyolországba költöztünk, tudtam róla, hogy mint a legtöbb afrikai fiú, szereti a labdarúgást, de azt egy percig sem gondoltam, hogy ilyen tehetsége van hozzá – nyilatkozta az apja a Betis elleni debütálást követően. – Amikor szólt, hogy Valverde behívta a keretbe, a feleségem és én sírni kezdtünk. Ez volt eddigi életem legboldogabb napja.”

„A telefonom le volt némítva, így nem hallottam, hogy Ansu keres. Aztán felhívta az anyját és csak annyit mondott, az első csapathoz megy edzeni. Felugrottam a székemről, nem akartam elhinni, hogy mi történt.”

„Megélni, hogy a Barcelona játékosa vagy, főleg ilyen fiatalon, nem egyszerű. Ő viszont remekül kezeli, nagyon koncentrált, mentálisan és fizikailag is jó állapotban van. Valóban nem hétköznapi, amit csinál, az első labdaérintéséből gólt szerez, a másodikból gólpasszt ad egy ilyen meccsen, s aztán a harmadikból megint majdnem betalál” – mondta az újságíróknak Valverde Fati Valencia elleni teljesítményéről, majd megjegyezte, azt azért korainak tartja, hogy játékosát máris Messihez hasonlítsák.

„Az a legfontosabb, hogy továbbra is fejlődésben maradjon, hogy még jobban megismerje és megszokja a spanyol élvonal szintjét és ritmusát. Ha ez így lesz, ennél is többet tud majd a csapatnak adni” – fogalmazott a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón.

Fati eddigi teljesítményéhez egyébként már az említett idol, Messi is gratulált (bár lehet, ebben Rodrigo keze is benne volt). Az ötszörös aranylabdás argentin támadó hivatalos Instagram-oldalára feltöltött fotóhoz a Barcelona adminjai csak annyit kommenteltek: „a jelen és a jövő.”

Gran partido de todos, 3 primeros puntos en @laliga y muy feliz por ver a los chicos de la casa cumpliendo sus sueños de llegar al primer equipo y de marcar en el Camp Nou en partido oficial.

6.3m Likes, 33.4k Comments - Leo Messi (@leomessi) on Instagram: "Gran partido de todos, 3 primeros puntos en @laliga y muy feliz por ver a los chicos de la casa..."



Hogy Fati valóban befut-e Messiéhez hasonló karriert, azt nehéz megjósolni. A valószínűbb válasz, hogy nem. A korábbi ifjúsági rekordereket, mint Muniesa vagy Krkic, viszont simán túlszárnyalhatja. Elég – intő példaként – a spanyol-szerb támadó életútját tanulmányoznia.

Nem véletlen az sem, hogy a spanyol szövetség mindent elkövet azért, hogy a Barca fiatalja az ő válogatottjukban kössön ki. Ezzel kapcsolatban a Marca azt írta, hogyha a papírmunkát sikerül időben elvégezni, Fati akár az U17-es brazíliai világbajnokságon is bemutatkozhat választott hazája korosztályos csapatában. Ám mindez azt is jelentené, hogy Valverde október közepétől november 17-éig, azaz jó egy hónapon át nem számíthat rá a Barcelonában.

Addig viszont még legalább egy rekordot megdönthet: Krkic 17 éves és 22 napos volt az FC Barcelonában lejátszott első Bajnokok Ligája-meccsén. Ansu Fati 16 esztendős és 321 napos, s csapata este a Borussia Dortmund otthonában lép pályára…

FATI ELSŐ GÓLJA A BARCELONÁBAN



FATI A VALENCIA ELLEN


PLUSZ EGY: FATI VS. RAKITIC AZ EDZÉSEN…


BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
F-CSOPORT
18.55:
Internazionale (olasz)–Slavia Praha (cseh) (Tv: Spíler2)
21.00: Borussia Dortmund (német)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik