Ma már csak emlék... – ez történt a hat trófeát nyerő FC Barcelona tagjaival

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.10.14. 20:10
null
Három a hatból: az FC Barcelona a 2008–2009-es évadban megnyerte a Bajnokok Ligáját és a klub-vb-t, első helyen végzett a spanyol bajnokságban, s ezen felül a Spanyol Kupát, valamint a spanyol és az európai Szuperkupát is elhódította <br />(Fotó: Imago Images)
A 2008–2009-es idényben hat trófeát nyerő együttesből már csak ketten vannak a klubnál, ám a többiek közül sem szakadt el mindenki az FC Barcelonától.

 

Tizenkét évvel ezelőtt történelmet írt az FC Barcelona, miután első klubként ugyanabban az idényben hat trófeát nyert. A sexteteként ismert bravúrt azóta is csak a Bayern München tudta megismételni 2019-ben. A katalánok a 2008–2009-es idényben a bajnoki címet, a Bajnokok Ligáját, a Király-kupát, az európai és a spanyol Szuperkupát, valamint a klubvilágbajnokságot is megnyerték. Kevesen gondolták volna akkor, hogy 2021-ben rég nem látott mélyponton lesz a klub, Lionel Messi pedig a PSG-ben futballozik. Ám az argentin klasszis mellett a többi játékos karrierútja is érdekes. A madridi As gyűjtését alapul véve megnéztük, mi történt a 2009-ben hat trófeát nyerő csapat futballistáival.

VÍCTOR VALDÉS
Ő is a klub saját nevelésű játékosai közé tartozott, világ-és Európa-bajnok, a spanyol bajnokságot hatszor, a BL-t háromszor nyerte meg. 2014 márciusában keresztszalag-szakadást szenvedett a Celta Vigo ellen – ez volt az utolsó meccse a Barcelonában. Védett még a Manchester Unitedben, a Standard Liege-ben és a Middlesbrough-ban, majd 2018 januárjában visszavonult. Elvégezte az edzői tanfolyamot, és 2019 nyarán visszatért a klub utánpótlásához, de már októberben menesztették, miután többször összetűzésbe került Patrick Kluiverttel, az utánpótlás igazgatójával. Később a negyedosztályú UA Hortánál edzősködött. Néhány hónapja arról írtak a spanyol lapok, hogy Joan Laporta klubelnök hívására visszatér a Barcelonához, ám egyelőre nem történt meg.

GERARD PIQUÉ
Sergio Busquets mellett ő a másik futballista, aki azóta is a csapat tagja, ám félig-meddig már üzletember. Társtulajdonosa a francia élvonal közvetítési jogát birtokló cégnek, van saját futballklubja, az e-sportban is érdekelt, dokumentumfilmet is készített már, és a cége szervezte át a férfi teniszezők Davis-kupáját. Igazi polihisztor, aki emiatt is annyira megosztó figurája a labdarúgás világának.

CARLES PUYOL
Nem túlzás őt klublegendának titulálni, az utolsó mohikánok egyike, akik egyetlen klubban játszották végig a pályafutásukat. 2009-ben mind a hat trófeát ő emelhette a magasba, majd 2014-ben a nevelőegyesületétől vonult vissza. Néhány hónapig dolgozott a klub sportigazgatóságában, de gyorsan lemondott, és azóta sem fogadott el semmilyen felajánlott posztot. Jelenleg a La Liga egyik nagykövete.

RAFAEL MÁRQUEZ
Minden idők egyik legismertebb mexikói futballistája, 2018-ban ő lett a negyedik olyan labdarúgó, aki sorozatban öt világbajnokságon lépett pályára. Az Atlastól vonult vissza 2018-ban, majd edzősködött az Alcalá utánpótlásában. Még 2017-ben vádolták meg azzal, hogy kapcsolatban állt egy drogkereskedelemmel foglalkozó kartellel, emiatt felkerült az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának feketelistájára, ám néhány héttel ezelőtt lekerült róla a neve.

ERIC ABIDAL

2011-ben májdaganatot diagnosztizáltak nála, de nem csak legyőzte a betegséget, egészen 2013-ig a Barcelona futballistája maradt, majd 2014-ben vonult vissza az Olympiakosztól. Négy évvel később sportigazgatóként tért vissza a klubhoz, és emlékezetes eset volt, amikor Lionel Messi a közösségi médián keresztül bírálta korábbi csapattársát. Végül 2020 augusztusában, a Bayern München elleni 8–2 után menesztették.

DANIEL ALVES

Bár jelenleg nincs klubja, még mindig aktív, és 43 trófeával ő minden idők legsikeresebb futballistája. Ebből 23-at nyert a Barcelonával, mielőtt 2016-ban a Juventushoz igazolt. Idén nyáron, 38 évesen olimpiai bajnok lett a brazil válogatottal, amelyben túlkorosként léphetett pályára Tokióban. Ezzel ő lett a legidősebb játékos, aki aranyérmet nyert az ötkarikás játékokon.

YAYA TOURÉ

A védőként is bevethető elefántcsontparti középpályás mindössze három idényt töltött a klubnál, majd 2010-ben a Manchester Cityhez igazolt, amelynél nyolc évet futballozott, és három bajnoki címet szerzett. 2015-ben Afrika-kupát nyert, érdekesség, hogy annak a csapatnak az Újpestben játszó Junior Tallo is tagja volt. Tavaly vonult vissza a kínai Csingtao Huanghajtól. Nemrég a Twitteren tett közzé bejegyzést, amelyben azt írta, hogy még mindig ezer szállal kötődik a Barcelonához, és a nehéz helyzetben lévő klub bármiben számíthat rá.

XAVI

A napokban ismét felvetődött a neve, mint Ronald Koeman lehetséges utódja, az pedig borítékolható, hogy előbb-utóbb tényleg ő lesz a Barcelona vezetőedzője. Hat évvel ezelőtt, 2015-ben távozott az al-Szaddhoz, ma már edző a katari klubnál, amellyel két idény alatt hat trófeát nyert. Sok szurkoló szeretné, ha minél hamarabb visszatérne, ám erre vélhetően még várni kell, mert nem valószínű, hogy elvállalja a jelenlegi csapat irányítását.

SERGIO BUSQUETS

Tizenkét év elteltével, 33 évesen is alapembere a csapatnak. Írhatnánk, hogy ez a Barcelona kritikája, de a nyári Európa-bajokságon is bizonyította, hogy még mindig megállja a helyét nemzetközi szinten is. Szlovákia és Horvátország ellen is a mérkőzés legjobbjának választották. Lionel Messi távozása után ő lett az első számú csapatkapitány.

ANDRÉS INIESTA

A spanyolok nemzeti hőse, aki a 2010-es világbajnokság döntőjében győztes gólt lőtt Hollandia ellen. Három évvel ezelőtt, 2018 májusában igazolt a japán Vissel Kobéhoz. Azóta is ott futballozik, a Marca szerint évi 30.3 millió euróval a világ hetedik legjobban kereső futballistája. Nemrég a BBC-nek adott interjújában elárulta, hogy a pályafutása után mindenképpen szeretne a labdarúgás közelében maradni, de még nem tudja, milyen pozícióban. Az edzőképzést biztosan elvégzi majd, de nem biztos, hogy ezzel is szeretne foglalkozni. Hozzátette azt is, hogy a jövőben szívesen visszatérne a Barcelonához, mert a katalán egyesület neki jóval többet jelent egy klubnál.

PEDRO

A később világ- és Európa-bajnokságot nyerő szélsőnek éppen a 2008–2009-es idény hozta meg az áttörést, majd 2015-ig fontos láncszeme volt a Barcelonának. Ő is az alulértékelt futballisták közé tartozik, holott az eredménysora magáért beszél. A válogatottbeli sikerek mellett ötszörös spanyol bajnok, háromszoros BL-győztes, angol bajnok és Európa-liga-győztes. Ezen a nyáron szerződött az AS Romától a rivális Lazióhoz, miután José Mourinho vezetőedző nem tartott igényt a játékára. A 34 éves játékos csattanós választ adott: szeptember végén ő szerezte a második gólt a 3–2-re megnyert római derbin.

BOJAN KRKIC
A szerb apától származó, egyszeres spanyol válogatott támadót hatalmas tehetségnek tartották, de utólag megállapítható, messze nem futott be akkora karriert, amekkorát jósoltak neki. Négy idény után, 2011-ben távozott az AS Romához, majd futballozott az AC Milanban, az Ajaxban, a Stoke-ban, a Mainzban és az Alavésben is. Ő lett az első spanyol játékos, aki mind a négy topligában gólt szerzett, de az is igaz, hogy a hat trófeát nyerő keretből az ő pályafutása a legnagyobb csalódás. Jelenleg Andrés Iniesta csapattársa a Vissel Kobénál.

THIERRY HENRY
Úgy érkezett a Barcelonához 2007-ben, hogy korábban az Arsenallal és a francia válogatottal a BL-t leszámítva minden jelentős trófeát megnyert. A katalánokkal aztán ez is összejött neki. 2010-ben igazolt a New York Red Bullshoz, majd 2014 decemberében bejelentette a visszavonulását. Edzősködött a Monacónál és a Montreal Impactnél is, jelenleg a belga válogatott másodedzője. Miután a hírek szerint a belga válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Martínez is jelölt a Barcelona vezetőedzői posztjára, az is elképzelhető, hogy segítőjeként a korábbi francia csatár is visszatér a klubhoz.

SEYDOU KEITA

A mali középpályás éppen abban az időszakban, 2008 és 2012 között játszott a Barcelonában, amikor Josep Guardiola irányította a csapatot. A katalánoktól a kínai Talien Jifanghoz szerződött, majd futballozott a Valenciában és az AS Romában is, mielőtt 2017-ben visszavonult a katari al-Dzsaistól. A legfrissebb hírek szerint most is Barcelonában él, de üzletemberként tevékenykedik. Maliban van olaj- és állatitakarmány-termeléssel foglalkozó vállalkozása, de eléggé eltűnt a nyilvánosság elől.

LIONEL MESSI
A hatszoros aranylabdás argentin klasszisról az is tudja, hogy a nyáron gazdasági okból a PSG-hez igazolt, aki nem foglalkozik a futballal. Nehéz róla elképzelni, hogy pályafutása után valamilyen formában ne térjen vissza a klubhoz. A 2008–2009-es idényben 51 mérkőzésen 38 gólt és 17 gólpasszt jegyzett. Érdekesség, hogy 2009 májusában, a Real Madrid otthonában 6–2-re megnyert el Clásicón játszott először hamis kilencesként, és két góllal, valamint egy gólpasszal vette ki a részét a sikerből. A Manchester United elleni BL-döntőben (2–0) és a Bilbao elleni kupadöntőben (4–1) is szerzett egy-egy gólt.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. október 9-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik