Paciencia (balra) és Luka Modric küzdelme (fotó: AFP)

 

SPANYOL LA LIGA
2. FORDULÓ
Celta Vigo–Real Madrid 1–4 (1–2)

Vigo, Abanca-Balaídos Stadion, 15 681 néző. Vezette: Jesús Gil Manzano
CELTA VIGO: Marchesín – Hugo Mallo, Aidoo, Unai Núñez, Javi Galán – Óscar (Veiga, 78.), Tapia (De la Torre, 86.), Cervi – Beltrán, Paciencia (C. Pérez, 69.), Iago Aspas. Vezetőedző: Eduardo Coudet
REAL MADRID: Courtois – Carvajal (Rüdiger, 69.), Militao, Alaba (L. Vázquez, 77.), F. Mendy – Tchouaméni, Camavinga (Asensio, 82.), Modric (Ceballos, 77.), Valverde – Vinícius Júnior (E. Hazard, 83.), Benzema. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Iago Aspas (23. – 11-esből), ill. Benzema (14. – 11-esből), Modric (42.), Vinícius Júnior (56.), Valverde (66.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első félidőben jó iramú meccset láthatott Vigóban a közönség, bár a hangulat eléggé paprikás volt. A hazaiak letámadással próbálkoztak, de ettől nem rémült meg a Real, amely a tőle megszokott passzjátékkal járt túl a Celta játékosainak eszén.

Alig 14 percet kellett várni, hogy a vendégek megszerezzék a vezetést. Alaba tűnt fel a Celta ötösén, és azonnal rápörkölt egy arra kószáló labdát, amely azért nem kötött ki a hálóban, mert Tapia keze közbenyúlt. Hiába tiltakoztak a hazaiak, ez tiszta tizenegyes volt. A büntetőt Benzema nagy nyugalommal váltotta gólra.

Rövid ideig tartott a „blancók” boldogsága, mert a 23. percben már egyenlő lett az állás. Egy beadás után ugyanis Paciencia elfejelte a labdát, amelybe beleütött Militao, így jött a tizenegyes a másik oldalon is. Paciencia fejese amúgy nem jelentett volna számottevő veszélyt, így elég buta szabálytalanság volt. A tizenegyest mindenesetre Iago Aspas irigylésre méltó pontossággal lőtte a bal alsóba, pedig Courtois nagyon rajta volt a labdán (1–1).

A félidő elkövetkező negyedórájában lényegében a Real kapuja előtt zajlott a játék, igaz, kevés gólveszéllyel.

A 42. percben viszont mindenki megtudhatta, miért olyan fontos játékos Luka Modric majdnem 37 évesen is a Realnak. A horvát játékos középre húzott, a tizenhatos felé, felgyorsult, majd váratlanul óriási gólt csavart a kapu bal oldalába. Szenzációs megmozdulás volt.

A második félidő vad Celta-rohamokkal kezdődött, viszont a támadások közben nem figyeltek a hazaiak kellőképpen a védekezésre, és ezt kontragólokkal büntette a Madrid. Előbb Modric forintos labdájával Vinícius Júnior rohant végig a Vigo térfelén, és lőtt a kapuba, majd a 66. percben Vinícius előkészítőként jeleskedett, Valverde pedig okosan lőtte ki a jobb alsót. A végére bejött Eden Hazard is, aki Benzema nagylelkű felajánlásából gólt szerezhetett volna tizenegyesből a 87. percben, de gyenge lövését Marchesín kivédte.

Ez azonban nem osztott, nem szorzott, a Real Madrid meggyőző játékkal, nagyon biztosan nyert Vigóban. 1–4

KORÁBBAN
Osasuna–Cádiz 2–0 (Chimy Ávila 37. – 11-esből, Kike García 80. – 11-esből)
Mallorca–Betis 1–2 (Muriqi 57., ill. B. Iglesias 9., 72. – mindkettőt 11-esből)
PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK

Espanyol–Rayo Vallecano 0–2 (Palazón 40., P. Ciss 59.)
Sevilla–Valladolid 1–1 (Rekik 85., ill. Anuar 80.)

AZ ÁLLÁS
1. Real Madrid 2 2 6–2 +4  6
2. Betis 2 2 5–1 +4  6
3. Osasuna 2 2 4–1 +3  6
4. Rayo Vallecano 2 1 1 2–0 +2  4
5. Villarreal 1 1 3–0 +3  3
5. Atlético Madrid 1 1 3–0 +3  3
7. Valencia 1 1 1–0 +1  3
7. Real Sociedad 1 1 1–0 +1  3
9. Barcelona 1 1 0–0 0 1
9. Athletic Bilbao 1 1 0–0 0 1
11. Sevilla 2 1 1 2–3 –1  1
12. Mallorca 2 1 1 1–2 –1  1
13. Espanyol 2 1 1 2–4 –2  1
14. Celta Vigo 2 1 1 3–6 –3  1
15. Valladolid 2 1 1 1–4 –3  1
16. Almeria 1 1 1–2 –1  0
17. Girona 1 1 0–1 –1  0
18. Getafe 1 1 0–3 –3  0
18. Elche 1 1 0–3 –3  0
18. Cádiz 2 2 0–3 –3  0

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. perc: Vége a meccsnek, biztosan nyert a Real Madrid. 1–4 

90. perc: 4 perc a hosszabbítás.

87. perc: KIMARADT! Hazard végezte el a tizenegyest, a gyenge, félmagasan jobbra tartó labdát kiütötte Marchesín, éppen Benzema elé, aki rápörkölte, de a hazaiak kapusa ezt ki kifogta! 

86. perc: Celta-csere: Tapia helyett De la Torre.

85. perc: ÚJABB TIZENEGYES A REALNAK! Valverde indította remekül Rüdigert, az akciót követte Benzema, kapta is a labdát, Hugo Mallo elsodorta. Sárga is.

82. perc: Hiányzott már a csere... A Real kettőt is cserélt, Vinícius helyett Hazard, Camavinga helyett Asensio az utolsó néhány percre.

78. perc: A Celta is cserélt, Óscar helyett Veiga játszik tovább.

77. perc: Alaba helyett L. Vázquez, Modric helyett Ceballos a pályán. 

72. perc: Pérez akár faraghatott is volna a különbségből, ha nem Alaba lábát találja el a labdával.

69. perc: Jönnek a cserék, Carles Pérez váltotta Pacienciát, Rüdiger pedig Carvajalt.

68. perc: Iago Aspas csapta be Alabát, majd rohant volna előre, de Alaba felvágta. Ez is sárga.

66. perc: GÓÓÓL! EZ MÁR JELENTŐS KÜLÖNBSÉG! Megint ment előre a Celta, és megint ráfizetett. Egy meggondolatlan lövés lepattant Tchouaméniről, aki elindult előre, Viníciushoz játszott, aki 18 méterről átpasszolt a másik oldalra, ahol érkezett Valverde, és 15 méterről tökéletesen lőtte ki a jobb alsót. 1–4

65. perc: Carvajalt etette meg Paciencia egy nagy csellel, jött a fault és vele a sárga. 

63. perc: Jobb oldali Celta-szöglet után Aidoo maradt egyedül, és 6 méterről centiméterekkel fejelt fölé. 

60. perc: A hazai közönség egyik – feltehetően – dobóatléta múltú szurkolója bedobott egy vizespalackot, ezért állt a játék pár percig. 

57. perc: Szóval körülbelül ennyit ér reklamálni és megállni a futballpályán...

56. perc: GÓÓÓÓL! ÚJRA BETALÁLT A REAL! A Celta támadott, kezezést reklamáltak a hazaiak, közben a Real a játékkal foglalkozott, Modric a saját térfeléről kiválóan indította Viníciust, aki végigrohant a hazai térfélen, elhúzta a labdát a kapus mellett, majd balról, 7 méterről az üres kapuba gurított. 1–3

53. perc: Mendy eladta a labdát, Paciencia pedig 9 méterről, jobbról a lábak között alig valamivel lőtt a jobb alsó mellé.

48. perc: Beszorult a Real Madrid, a hazaiak elsősorban beadásokkal próbálkoztak, kevés sikerrel.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, vezet a Real Madrid. 1–2 

45+2. perc: Vinícus gyorsított fel a bal oldalon, Aidoo-t legyorsulta, majd amikor éles szögből ellőtte, érkezett Tapia, és az utolsó pillanatban a lábáról szögletre pattant a labda.

42. perc: GÓÓÓL! MEGINT VEZET A REAL! Modric vitte balról középtájra a labdát, majd 19 méterről úgy tekert a kapu bal oldalába, hogy a kapus mozdulni sem tudott. A hazai védők csak hátráltak, passzra számítottak. Nos, megjárták. 1–2 

41. perc: Hű, mi maradt ki! Benzema tűnt fel a Celta tizenhatosán belül, először úgy tűnt, labdát veszít, de aztán a lövése Núnezről pattant ki. 

35. perc: Gyorsan indult előre a Celta, majd Javi Galán bal oldali beadását Paciencia 7 méterről alig-alig fejelte mellé. 

33. perc: Felbátorodott a Celta, többnyire a Real kapuja előtt zajlik a küzdelem. Valverde most éppen labdát vesztett, Cervi lecsapott rá, majd 16 méterről, jobbal nem sokkal lőtt a bal kapufa mellé. 

29. perc: Javi Galán tört be a tizenhatoson belül, a lövése viszont elég gyatrára sikeredett, jöhetett kirúgással a Real.

23. perc: GÓÓÓÓL! EGYENLŐ! A tizenegyest Iago Aspas végezte el, és nagy erővel a bal alsóba lőtt. Courtois érezte az irányt, de nem érhette el a labdát, annyira pontos volt a „küldemény”. 1–1 

22. perc: EZ IS TIZENEGYES! Militao mellett fejelte el Paciencia a labdát 12 méterről, Miliato meg kezezett. Buta dolog volt, nem volt helyzet egyáltalán.

14. perc: Benzema zsinórban a negyedik Celta-elleni meccsen talált be. amúgy ez az első gólja az idényben.  

14. perc: GÓÓÓL! VEZET A REAL! A tizengyest Benzema nagy nyugalommal a bal alsóba gurította. 0–1

13. perc: Így is van. És sárga Tapiának.

12. perc: Ez alighanem tizenegyes lesz... 

11. perc: A szöglet után kezezésnek tűnt Tapia megmozdulása Alaba lövése után... Videobíró.

11. perc: Vinícius próbálkozott egy csavarással a bal oldalról, egy védőről ment szögletre a labda.

7. perc: A Celta a legutóbbi 11 hazai meccséből csupán kétszer vesztett, 6 győzelem és 3 döntetlen mellett.

5. perc: Letámadott a Celta, de a Real így is jól hozta ki a labdát, nem könnyű a hazaiaknak.

5. perc: Valverde lőtt egyet, viszont nagyon nem találta el a kaput. 

3. perc: A szabadrúgást a Real-nevelés Óscar végezte el, de lényegében feladta a labdát Courtois-nak.

2. perc: Tchouaméni taposta meg Pacienciát 26 méterre a Real kapujától. Veszélyes a pozíció.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Celta világoskék-fehérben, a Real tiszta feketében játszik.

 

A meccs előtt Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke elmondta, hogy Casemiro egy igazi legenda, ezért hadd döntse el ő maga, hogy mit kíván tenni, hová akar menni. 

ELŐZMÉNYEK

A hírek szerint a 63-szoros brazil válogatott Casemiróért először 60 millió fontot, majd bizonyos feltételek teljesülése esetén további 10 millió fontot fizet a Manchester United a Real Madridnak, Casemiro pedig négyéves szerződést köthet Erik ten Hag csapatával.

A Manchester Unitednek azonban a személyes feltételekről is meg kell egyeznie Casemiróval, akinek még vízumot is kell intézni, valamint természetesen orvosi vizsgálat is vár rá, mielőtt aláírja szerződését.

A 30 éves középpályás 2013-ban, 20 évesen a brazil Sao Paolótól igazolt a Realhoz, ahol eleinte a B-csapatnál jutott neki lehetőség, majd a 2014–2015-ös idényt kölcsönben a Portónál töltötte. A „blancókhoz” való visszatérése után azonban szinte kirobbanthatatlan volt a csapatból, s a Bajnokok Ligáját ötször, a spanyol bajnokságot, a spanyol és az európai Szuperkupát, valamint a klubvilágbajnokságot egyaránt háromszor nyerte meg, míg a spanyol kupát egyszer emelhette magasba.