La Liga: az 58 éves klub először jutott fel az élvonalba!

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2018.05.22. 00:01
null
Az Huesca augusztusban először mutathatja meg magát a spanyol első osztályban (Fotó: Twitter/SD Huesca)
Az SD Huesca idegenben 2–0-ra legyőzte a Lugót a spanyol másodosztályú labdarúgó-bajnokság 40. fordulójában, ezzel két körrel a zárás előtt biztossá tette a feljutását az élvonalba. Az 1960-ban alapított aragóniai klub a következő szezonban fennállása során először szerepelhet a La Ligában.

Az Huesca a fordulót megelőzően a második helyen állt a 22 csapatos másodosztályban, de abban a tudatban készülhetett a középmezőnyhöz tartozó Lugo elleni mérkőzésre, hogy ha nyer, akkor biztosan osztályt vált.

Az aragóniai együttes Álex Gallar és Jorge Pulido találataival 2–0-s győzelmet aratott, így két fordulóval a bajnokság vége előtt behozhatatlan, hétpontos előnyre tett szert a harmadik helyezett Sporting Gijón előtt – amely a legutóbbi három mérkőzését elveszítette –, sőt a Rayo Vallecano vereségének köszönhetően a tabella élére ugrott.

BELEFÉRT A NYOLCMECCSES NYERETLENSÉGI SOROZAT

Az Huesca a 6. és a 26. forduló között csak egyszer kapott ki – idegenben a Granadától 2–0-ra –, utána azonban nyolc meccsen át nem tudott nyerni. Azóta a megszerezhető 18 pontból 16-ot begyűjtött, de listavezető létére az eddigi 40 bajnokijából „csak” 21-et nyert meg. A csapat stadionja, az El Alcoraz hivatalosan mindössze 5500 néző befogadására alkalmas, ám 2014 decemberében a Barcelona elleni kupamérkőzésre (0–4) 7600-an préselődtek be.

Az Huesca már tavaly sem állt messze a feljutástól, ám akkor a playoffelődöntőben 5–2-es összesítéssel alulmaradt a Getaféval szemben.

Az 1960-ban alapított egyesületet Rubi juttatta fel az első osztályba, aki Tito Vilanova segítőjeként korábban az FC Barcelonánál is dolgozott, majd irányította a Valladolidot, a Levantét és a Gijónt. A csapat legeredményesebb játékosa ebben a szezonban Gonzalo Melero és a Watfordtól kölcsönkapott Cucho Hernández, akik egyaránt 16 gólnál járnak a bajnokságban.

Az Huesca a spanyol élvonal történetének második aragóniai együttese lesz a Zaragoza után.

A szintén automatikus feljutást jelentő második hely elérésére a Rayo Vallecanónak van a legnagyobb esélye, a 2016-ban kiesett madridi alakulat jelenleg öt ponttal előzi meg a Gijónt. A Rayo már ezen a hétvégén is feljuthatott volna, de 4–0-ra kikapott az Alcorcóntól.

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA ÉS AZ HUESCA JÁTÉKOSAINAK ÜNNEPLÉSE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik