La Liga: miért békák és denevérek? Ma este valenciai derbi

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.03.12. 13:57
null
A Levante stadionja (Fotó: Getty Images)
Amikor a spanyol derbikre gondolunk, talán nem a Levante és a Valencia összecsapása lesz az első, ami eszünkbe jut. A 100 évre visszavezethető valenciai derbi az egyik legalulértékeltebb a spanyol futballpárosítások közül. A Kultúrtapas összeszedett néhány érdekességet az összecsapásról.

A RIVÁLISOK TÖRTÉNETE

A Levante egy évtizeddel korábban alakult meg – 1909-ben játszotta le első mérkőzését –, mégis a város nevét felvevő Valencia CF lett sikeresebb. Az 1940-es években három bajnoki címet szerző Valencia csapatának menetelése alatt a Levante a harmad- és másodosztályban gyötrődött.

Az első valenciai derbire – vagy más néven turiai derbire (Valenciát egykor a Turia folyó szelte át, a múlt század 60-as éveiben azonban a további áradások elkerülése érdekében elterelték) – 1920-ig kellett várni, amikor egy területi bajnokságban csaptak össze a csapatok. A La Ligában először 1963-ban jött össze a derbi, amelyen máig tartó gólrekord született (5:3) a Valencia-szurkolók örömére.

A La Liga utóbbi 17 szezonjából csak négyet rendeztek a Levante nélkül, így kijelenthető, hogy méltó kihívója a La Ligában jelenleg 12. helyen álló Valenciának.

BÉKÁK ÉS DENEVÉREK HARCA

A két csapat párharcainak külön érdekessége a becenevük –írja a Kultúrtapas ebben a bejegyzésben.

A Valenciát gyakran „denevéreknek” szólítják. A csapat címere felett is megtalálható denevér kifejezetten jól érzi magát a levantei tartományban, jellemzőek ezen a területen, így a futballcsapat is átvette a bőrszárnyúak nevét.

A Levante, azaz a „békák” a Turia folyó mentén játszották mérkőzéseiket, ahová gyakran behallatszott a békák kuruttyolása, ezért maradt rajtuk a kétéltű utáni elnevezés.

A valenciai derbik állandó izgalmat hoznak, hiszen sohasem fordult elő, hogy bármelyik csapat idegenben és otthon is győzedelmeskedett volna egy idényen belül.

SPANYOL LA LIGA
27. FORDULÓ (PÉNTEK)
21.00:
Levante–Valencia (Tv: Spíler2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik