Dembélé góljával nyert, és továbbjutott a Barcelona

Vágólapra másolva!
2023.01.25. 21:00
null
Eldöntetett? (Fotó: AFP)
Az FC Barcelona 1–0-ra legyőzte a Real Sociedadot a spanyol Király-kupa negyeddöntőjében.

 

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
Barcelona–Real Sociedad 1–0 (0–0)
Barcelona, Spotify Camp Nou, 59 610 néző. V: Gil Manzano
Barcelona: Ter Stegen – Koundé, R. Araújo, Christensen (Alonso, 90+1.), A. Balde (Raphinha, 78.) – Busquets, Gavi, F. de Jong – O. Dembélé (Fati, 85.), Lewandowski, Pedri (Kessié, 77.). Vezetőedző: Xavi
Real Sociedad: Remiro – Aritz, Zubeldia, Le Normand, Rico (A. Munoz, a szünetben) – Brais Méndez, Zubimendi, Oyarzabal (Barrenetxea, a szünetben) – Kubo (Navarro, 78.), Sörloth (Carlos Fernández, 87.), P. Marín (Olasagasti, 78.). Vezetőedző: Imanol Alguacil
Gólszerző: O. Dembélé (52.)
Kiállítva:
Brais Méndez (40.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ugyan már tíz mérkőzés óta veretlenül, de nyolc sérültje nélkül érkezett a remek formában lévő Barcelona otthonába a Real Sociedad, amely túlélte a kezdeti rohamokat, a volt barcelonai Kubo Takefusza majdnem gólt szerzett (lövése a lécen csattant), azonban Brais Méndez kiállítása megpecsételte a vendégek sorsát.

Túlpörgött a négyszeres válogatott középpályás, korábban kétszer is sárga lapot érdemelt volna, harmadszorra már nem kapott kegyelmet – a VAR-tól, amelynek jelzésére kiállította a spanyolt a Barcelonával legutóbb emlékezetes mérkőzést összehozó Jesús Gil Manzano.


Így is továbbjuthatott volna a Sociedad, ugyanis a kiválóan futballozó Ousmane Dembélé gólja után már nem csipkedte magát a házigazda: Gavi közelről a lécre lőtt, a másik kapu előtt Alexander Sörloth kihagyta élete egyik legnagyobb helyzetét, a helyére beálló Carlos Fernández pedig Marc-André ter Stegen nagy hibája, majd nagy védése után közelről a kapu mellé lőtt.

Ter Stegen a ráadásban a jobb alsó előtt elérte Jon Ander Olasagasti próbálkozását is: ha nem is fölényes győzelemmel, de továbbjutott a Barcelona a nagyot harcoló Sociedad ellen. 1–0

A Barcelona ezzel együtt az előző 13 kiírásból 11-szer bejutott a kupa elődöntőjébe, csak 2020-ban és 2022-ben hiányzott onnan: mindkétszer Bilbaóban esett ki.

 

PERCRŐL PERCRE

A Barca legjobb góllövői ebben a szezonban:
21: Lewandowski
8: Dembélé

Még mindig Arconada az utolsó Real Sociedad--kapus, aki nem kapott gólt a Camp Nouban (1983).

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Fati passzát Kessié ballal hétről a bal alsó sarok mellé gyatrázza, előtte Ter Stegen kiütötte vetődve a jobb alsó elől Olasgati ballábas, 16 méteres lövését!

90+1. perc Marcos Alonso be, Christensen le.

Három perc a ráadás.

88. perc KIMARAD!
Ter Stegen odapasszolja a labdát az ellenfélnek, Zubimendi passza után jobbal 14-ről kapura lő Navarrro, bal kézzel véd a kapus, a kipattanó Fernándezé, aki ballal három méterről, éles szögből az oldalhálóba lő.

87. perc Carlos Fenández be, Sörloth le.

85. perc Dembélé le, Ansu Fati be. A szögletet Lewandowski kapura fejeli az ötös jobb sarkáról, de véd Remiro.

84. perc Szép támadás, De Jong fejesének lyukat rúg az ötös jobb sarkán Raphinha!

80. perc Araújo lövése Le Normandé, Dembélé beadása a kapusé.

78. perc Jon Ander Olasagasti váltja Pablo Marínt.

A legtöbb Király-kupa-meccs a Barcában:
80 Messi
75 Samitier és S. Busquets
72 Piera
70 Segarra és Xavi

77. perc Pedri mintha meghúzódott volna, Franck Kessié váltja. Raphinha be, Baldé le, védő helyett szélső.

77. perc Remiro elkapja a jobb alsó előtt Dembélé ballábas, 20 méteres lövését.

76. perc Barranetxea kezén csattan a labda, de a kezén támaszkodott a játékos.

75. perc Gavi nem lő ballal 14-ről, Baldé elő passzol, aki picit messzebbről jobbal kapura lő, de közbelép Zubimendi.

72. perc Christensen lágy emelését Zubeldia Pedribe fejeli, majd elrúgja a labdát De Jong elől.

Persze mondhatjuk, hogy ezek csak számok, száraz statisztikai adatok, ugyanakkor Ter Stegen egyebek mellett a legutóbbi, Getafe elleni bajnoki mérkőzésen (1–0) vagy az említett Szuperkupa-találkozókon is több látványos védéssel járult hozzá a sikerhez. Arról nem is beszélve, hogy a Barcelona az eddigi 17 összecsapásán csak hat gólt kapott a bajnokságban, a topligákban a legkevesebbet. Angliában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban sincs már olyan élvonalbeli csapat, amely tíznél kevesebb gólt kapott, ami akkor is figyelemre méltó, ha van, ahol már több mérkőzést lejátszottak

Az Opta mutatói szerint jelenleg a német futballista a topligák legjobb formában védő kapusa. A kedd délután aktuális statisztika alapján a harmincéves játékos védési hatékonysága 84.62 százalék az idényben, amivel megelőzi Nick Pope-ot (82%, Newcastle), Yann Sommert (76.5%, Mönchengladbach/Bayern München), a jelenleg sérült Manuel Neuert (75%, Bayern München), valamint Thibaut Courtois-t (72%, Real Madrid).

A statisztika alapján Marc-André ter Stegen a topligák legjobb formában védő kapusa, a Barcelonáé pedig a legerősebb védelem. Bár Xavi vezetőedző együtteséből általában a tehetséges Pedri, Gavi páros vagy Robert Lewandowski teljesítményét szokták dicsérni, a jó szereplésben legalább ekkora szerepe van a védelemnek és a kapus Marc-André ter Stegennek.

68. perc LÉC!
Dembélé szép cselek után bead jobbról, Gavi ballal nyolcról, középről a lécre lő. Eldőlhetett volna. Lewandowski jobbal 19-ről jócskán a léc fölé lő.

60. perc Martín Zubimendi fellöki Gavit, sárga lap.

1991 óta nem nyert itt a Sociedad, akkor Jon Aldridge főszereplésével diadalmaskodtak.

A baszkok sorozatban kilenc tétmérkőzést nyertek meg, és az idén még nem kaptak ki, a katalánok pedig elhódították a spanyol Szuperkupát, vezetik a bajnokságot, és tavaly október óta veretlenek.

60. perc NINCS BENT, nem figyelnek a hazai védők Kubo beadása után, Sörloth jobbal a léc fölé lő egy méterről...

59. perc Pedri kap sárga lapot Kubo visszarántásáért.

57. perc Kubo ballal a sorfalba lő. Lewandowski feje fáj, ő mentett hősiesen.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

56. perc Sergio Busquets kap sárga lapot Barrenetxea lerántásáért, szabarúgás középről, 19 méterről.


52. PERC VEZET A BARCA, Koundé indítja a Munozt könnyedén lefutó OUSMANE DEMBÉLÉT, aki az ötös jobb sarkán túlról jobbal nyolc méterről kapura lő, Remiro a középen érkezőkre koncentrál, ballal a léc alá üti csak a labdát. 1–0!

51. perc Pedri emelését Araújo remekül fejeli vissza Koundének, aki jobbal nyolcról borzalmasan találja el a labdát!

50. perc Nagyon nyom a katalán csapat, Dembélé beadását kirúgja Baldé elől Elustondo az ötös bal sarkánál.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Oyarzabal és Rico le, Aihen Munozés Ander Barrenetxea be.


E párharc legjobb góllövői:
Lionel Messi 18
Ángel Arocha 15
César Rodríguez 11
John Aldridge 8
Justo Tejada 8

Forrás: Weltfussball



45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Három perc a ráadás.

45. perc Le Normand a férfiasságát sem kímélve dobja bele magát az ötösön Gavi lövésébe.

45. perc Egy finom csel után a Dembélével összejátszó Koundé ballal a jobb felső mellé lő az ötös bal sarka elől.

43. perc Lewandowski Baldé emelését Gavi elé perdíti, aki ballal becsúszva a kivetődő kapusba lő... de les.


40. perc BRAIS MÉNDEZ kiáll, abszolúte jogos. Sárga lap vissza.

40. perc A VAR piros lapos belépőt jelez! Bizony, Méndez nyújtott lábbal ment bokára. Piros kell legyen.

38. perc Brais Méndez odalép Busquetsnek, ez már sárga lap. Járt volna a Kubót megröptető Busquetsnek is, akit most ápolni kell.

36. perc Méndez hátulról felrúgja Lewát, kap is egy... utolsó szóbeli figyelmeztetést.

33. perc Méndez könyöke Pedro orrán toffan most, sárga lap most sincs.

32. perc Pedri 21-ről lő a jobb alsó felé, Ramiro fogja a labdát. Előtte Lewandowski orron könyökölte Méndezt.

32. perc KIMARAD! Balról ballal Marín emel középre egy szabadrúgást, Baldé rossz helyre csúsztatja a labdát, az ötös bal sarkán lyukat rúg estében Elustondo!

Kubo annak idején a Barcában is játszott.

30. perc MEKKORA LÉC! A volt realos Kubo gondol egyet, kissé balról ballal kapura lő, az ötös bal sarka előtt, a labda a lécen csattan. Pazar cselsorozatot mutatott be előtte Marín!

29. perc Dembélé és Pedri játszik össze, utóbbi az ötös és Lewandowski elé perdíti a labdát, ám négyen veszik körül a lengyelt.

27. perc Hatalmas hazai mezőnyfölény. És ennyi. Christensen lerántja a nyakánál fogja Elistundót a 16-oson, tovább.


21. perc Érik, érik... Dembélé kiváló beadását a bal sarok elől bevetődve ballal nem sokkal teszi a rövid alsó mellé a becsúszó De Jong!

17. perc Nagy szóló után a Koundé indította Dembélé ballal nem sokkal tekeri a bal alsó mellé a labdát középről, 18 méterről.

16. perc Araújo szereli közelharcban Kubo passza után Sörlothot.

15. perc Pedri sarokkal próbálja meg kapura kotorni az ötös előteréből Koundé beadását.

„Te vagy az a bíró, aki a leginkább hülyének néz minket!” – kiabálta több trágárság kíséretében a 35 éves világ- és Európa-bajnok.

A katalánok által 2–1-re megnyert összecsapás szünetében a cserék közé jelölt Gerard Piqué – aki hivatalosan a múlt héten visszavonult – hevesen reklamált Manzanónál, így ő is piros lapot kapott.

Amikor Pamplonában lement a pályáról a lengyel, a mutatóujját az orrához emelte, és szippantó mozdulatot tett, majd a bíróra mutatott, mintha Gil Manzano kábítószeres befolyás alatt állt volna. A találkozó jegyzőkönyvében a játékvezető utóbb „a bírói döntés megkérdőjelezésének” nevezte a gesztust, így a lengyel klasszis hárommeccses eltilt kapott.

Jesús Gil Manzano többek között Lionel Messit, Luis Suárezt, Neymart, Gareth Bale-t és Casemirót is kiállította már Robert Lewandowski és Gerard Piqué előtt, de Reece James, Daniel Alves, Pepe, Harry Maguire és Yannick Carrasco is idő előtt mehetett zuhanyozni, amikor Gil Manzano fújta a sípot. Aligha van még egy ilyen játékvezető.

Gil Manzano és Lewa jót veszekszik, szokás szerint. A VAR szerint is les, de a holland is egyből a fejéhez kapott, ami árulkodó volt.

11. perc De Jongról a jobb alsóba pattan Lewandowski tízméteres lövése, de les.

9. perc Ter Stegen passzol csodásan jobbra Dembéléhez, a beadást Lewandowski jobbal tízről kapura teszi, blokkol a bevetődő Zubeldia. Aki a szöglet után Christensen 12 méteres lövését is megállítja az ötös előtt, Gavi jobbal 14-ről a bal alsó mellé vágja a kipattanót. Jócskán.

4. perc Busquets cselei után Baldé jobbal estében 14-ről jócskán a léc fölé lő. Pedri kornerét kiöklözi az ötös elől Ramiro.

2. perc Araújo kirúgja az ötös elől Marin beadását. A szöglet rossz.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A Barca 11, a Real összességében 10 tétmeccs óta veretlen.


Egy kis örökmérleg: 169 mérkőzés, 100 barcás és 33 realos sikerrel, 346, ill. 168 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Sociedadtól a Barcelonához:

2017, David Concha, kölcsönbe
2014, Claudio Bravo, 12 000 000 euró
1995, Meho Kodro, 5 500 000
1988, José Mari Bakero, 2 200 000
1988, Txiki Begiristain, 2 200 000
1982, Periko Alonso, 700 000
1975, Pello Artola
A Barcától a Sociedadhoz:
1988, Jon Andoni Goikoetxea, k.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól mindenki bevethető, a vendégektől David Silva, Álex Sola, Umar Sadiq , Andoni Gorosabel, Ander Guevara, Mikel Merino, Martín Merquelanz és Jon Pacheco maródi.


A sorozatban kilencedik tétmeccsét nyerte meg a Real Sociedad.
A harmadik helyről várhatta a Real Sociedad a Rayo Vallecano elleni meccsét. A baszkok kiváló formának örvendtek, ugyanis az elmúlt nyolc tétmérkőzésüket egyaránt megnyerték. Jól is kezdett a Real, már 15 perc után Alexander Sörloth góljával vezetést szerzett, a 36.-ban pedig Ander Barrenetxea állította be a 2–0-s végeredményt. Győzelmével a vendégcsapat pontszámban beérte a Real Madridot, mely két mérkőzéssel játszott eddig kevesebbet.

A szóban forgó játékosok helyzetét legközelebb a nyári átigazolási időszakban rendezheti a Joan Laporta vezette egyesület.

A katalán klub emiatt a továbbiakban sem regisztrálhatja Gavit a felnőttkeret tagjaként, és a fiatal tehetség 2026-ig szóló szerződéshosszabbítása sem léphet életbe, ahogyan az uruguayi hátvéd, Ronald Araújo meghosszabbított kontraktusa sem. A Barca emellett két másik tehetség – Balde és Inaki Pena – szerződését sem hosszabbíthatja meg.


A Javier Tebas által vezetett testület közölte a „gránátvörös-kékekkel”, hogy további két feltételnek nem felelnek meg. Egyrészt a szerződéshosszabbítások esetén figyelembe kell venni a következő idény keretének a költségplafonját, másrészt az extra bevételeket szert tevő egyesületek – mint a Barca – új költségvetést kötelesek készíteni a következő két évadra.

A katalán óriásklub Memphis Depay eligazolása után abban reménykedett, hogy a holland játékos távozása – valamint Gerard Piqué visszavonulása – nyomán csökkenő bértömeg elegendő lesz ahhoz, hogy a La Liga engedélyt adjon a lépésre, de Joan Laporta nagy csalódására ez nem így történt.

Továbbra sem regisztrálhatja Gavit az első csapat játékosaként a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő FC Barcelona – tudta meg a Marca.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BARCA–LA REAL MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik