Király-kupa: 120 perces Levante-verés, „dupla” döntő vár a Bilbaóra

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.03.04. 23:38
null
Raúl Garcia egyenlített a 30. percben (Fotó: AFP)
Az Athletic Bilbao hosszabbításban 2–1-re legyőzte a Levantét a spanyol Király-kupa elődöntőjének visszavágóján, ezzel eldőlt, hogy a baszk csapat lesz a Barcelona ellenfele az áprilisi fináléban.

 

A bilbaói odavágó 1–1-es végeredménye után a visszavágón már az első félidő közepére kialakult ugyanez az eredmény. S emiatt a mérkőzést sokkal jobban kezdő Levante játékosai lehettek a bosszúsabbak. A valenciai csapat még soha, egyszer sem jutott döntőbe a spanyol Király-kupában, sőt, az elődöntőig is most először jutott el története során. Ehhez képest kevés megilletődöttséget lehetett látni a házigazda játékkosain – sőt, leginkább semennyit.

A 17. percben RogerMartíszerezte meg a vezetést a Levantének, az előny azonban nem bizonyult tartósnak (1–0). A kapott gól után mezőnyfölénybe kerülő Athletic a 24. percben Iker Muniain fejesénél járt először igazán közel az egyenlítéshez. Néhány perccel később aztán egalizált is. Oscar Duarte rántotta le az emberét a 16-oson belül, amiért némi videózás után büntetőt ítélt a játékvezető (a bilbaóiak viszont így is dühöngtek, mert a szabálytalanság lefújásakor már a hálóban kötött ki a labda, hiába...), Raúl Garcíának kellett értékesítenie a tizenegyest a tényleges egyenlítéshez (1–1).

A játékrész hajrájában a menteni igyekvő Yeray lábáról perdült a kapufára a labda – bosszankodhatott a Levante.

A szünet után egy-egy szabadrúgást leszámítva nem tudott veszélyt teremteni a vendégkapu előtt a valenciai alakulat. Ezzel szemben a bilbaói lehetőségek csak úgy sorjáztak, bravúros blokkok, becsúszások, hol magabiztos, hol kevésbé biztos, de legalább szerencsés védések Aitor kapustól.

Mindez elég volt ahhoz, hogy a Levante kiharcolja a döntetlent, ám ezúttal nem maradhatott végeredménynek is a döntetlen. A kétszer tizenöt perces hosszabbítás hajrájában pedig jött a döntő csapás, Alejandro Berenguer megpattanó lövése a 112. percben a hazai kapuban kötött ki!1–2

A helyzet pikantériája, hogy a Bilbaóra már eleve várt egy kupadöntő áprilisra – a 2019–2020-as kiírás fináléját halasztották a másik aranyesélyes, a Real Sociedad egyetértése mellett idén tavaszra, remélve, hogy így már nézők is lehetnek majd a meccsen. Valószínűleg nem.

A jelenlegi kiírás döntője két héttel a sevillai találkozót követi majd – így az is előfordulhat, hogy a Bilbao egyetlen hónap alatt két kupagyőzelmet tesz majd eddigi 23 elsősége mellé. Mindezt úgy, hogy 1984 óta vár az újabb serlegre...

Azt pedig csak a statisztikák szerelmeseinek jegyezzük meg: legutóbb épp 1984-ben esett meg, hogy mind a két Király-kupa-elődöntőben hosszabbításba torkollt a csata.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
VISSZAVÁGÓ
Levante–Athletic Bilbao 1–2
(Roger Martí 17., ill. Raúl García 30. – 11-esből, Berenguer 112.) –hosszabbítás után
Továbbjutott: a Bilbao, 3–2-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik