Hasta La Liga: a tíz legmeglepőbb nyári távozó

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.08.30. 16:47
null
Hetvenkedhet (Fotó: AFP)
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, olykor már hűvösebb nyári végi események oda, nem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és pár harasztot megzörgessünk. Sohasem látott árak, sohasem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk). Nézzük, mit adott mára nekünk a nemzetközi piac és a nemzetközi szaksajtó! A mostani körünket szokás szerint Angliában kezdtük, Olaszországban folytattuk, hogy elérkezzünk Franciaországon át Németországba, és Spanyolországban zárjunk aztán.
A La Ligában, a spanyol élvonalban is szépen pörgött a nyáron a transzferpiac, akadtak nagy meglepetések a távozók és az érkezők oldalán is. Most az előbbiekkel foglalkozunk bővebben, egy szubjektív listát állítottunk össze a legmeglepőbb távozókból.

10. Fran Mérida, Vu Lej, Matías Vargas, a kínai különítmény

Kínában mégsem haldoklik a profi futball? Hárman is a kínai Szuperligába igazoltak a La Ligából: a 32 éves spanyol középső középpályást, Fran Méridát ingyen vitte el a Tiencsin Csinmen (Mérida bátor, és rutinos vándor, a Barca-nevelés az Arsenalban, a Bragában és az Athlético Paranaensében is légióskodott korábban), a harmincéves kínai szélsőért, Vu Lejért 1.5 millió eurót adott a Sanghaj Port az Espanyolnak (a spanyol középpályás is a barcelonaiakat hagyta el), az argentin szélsőért, Matías Vargasért pedig négymilliót fizetett a kínai csapat! Ez utóbbi összeg húsz százaléka a Vélez Sarsfieldé, Vargas egyébként kétszeres válogatott, 25 esztendős, az Espanyol anno 10.5 millióért igazolta le.

9. Riqui Puig

Óriási tehetségként bukkant fel a Barcelona „zsenigyárából”, de éppen akkor nem kapott rendszeres játéklehetőséget a felnőttek között, amikor arra a legnagyobb szüksége lett volna. Nem lehet panasza így sem, mert 2018 óta majdnem 60 mérkőzésen játszott a profik között, de közel 2000 játékperc is kevés volt arra, hogy tehetségből erősség legyen. Ahogyan az ősi ellenfél mestere, Carlo Ancelotti mondaná, nehéz a Barcelona meze is... Az Arsenal és a Wolverhampton érdeklődött iránta, most a korábbi 100 millió eurós kivásárlási ára és még egy évig érvényes szerződése ellenére ingyen engedték el. A 22 éves karmester nem a szokott utat választotta (egy kisebb spanyol csapatból visszaverekedni magát a csúcsra, vagy egy topligás, a dobogóért küzdő külföldi csapatot választani), ugyanakkor a katalánok bíznak a saját munkájukban, mert van visszavételi opciójuk, illetve a következő vételár fele az övék lesz. Puig eddig jó 2 millió eurót keresett nettóban, idén félmillió fog – de azután 2025-ig évente 6.5 milliót!

8. Boulaye Dia

A most 25 éves, 17-szeres szenegáli válogatott középcsatár-balszélső tavaly nyáron hatalmas reményekkel, 12 millió euróért érkezett a Reimstől a Villarrealhoz, egy remek idénnyel a háta mögött (14 góllal zárta a Ligue 1 idényét). A La Ligában sem vallott szégyent, mert 13 kanadai ponttal zárt a ligában, csapatában a negyedik legtöbb gólt szerezte, az asszisztlistán egyenesen a második lett Dani Parejo mögött, azonban egész nyáron vevőt kerestek rá. Meglepő helyen kötött ki: egymillióért kölcsönkapta őt az olasz kiscsapat, a Salernitana, 12 millió eurós vételi opcióval. Alaposan megrázta magát az újonccsapatban, az első két bajnokiján három kanadai pontot hozott a konyhára, 122 perc alatt! A kölcsönzési díj félmilliós bónuszkeret tartalmaz, ez hamar ki fog merülni a jelek szerint...

7. Dani Alves

Igazi tündérmese volt a 39 éves brazil jobb oldali mindenes visszatérése a Barcelonához: a bajban lévő katalánoknál a kerettagok, a szurkolók és a vezetők is jól fogadták Lionel Messi egyik kedvenc csapattársát, aki 2008 és 2016 között játszott korábban ott, az előző idényben pedig 17 mérkőzésen szerepelt, és fontos kanadai pontokat szerzett. Fontos lett volna neki a folytatás a válogatott és a közelgő világbajnokság miatt, mégsem hosszabbítottak vele, bár egész tavasszal lebegtették előtte ezt a vezetők („A professzionalizmusa és szellemisége példaértékű, még nem beszéltünk erről, de szeretném, ha folytatná, sokat ad nekünk” – mondta róla egykori játékostársa, későbbi vezetőedzője, Xavi), a Marca is biztos volt abban, hogy érvényesítik a hosszabbítási opciót Alves ügyében. Végül nem várt fordulatot vett a Barcelona nyári transzferidőszaka. Voltak a brazilnak ajánlatai kisebb spanyol csapatoktól, a Mallorcáéról és a Real Valladolidéról lehet konkrétan tudni, de pár hónappal a világbajnokság előtt sokakat meglepve Alves biztosra ment, és oda igazolt, ahol a legtöbb játéklehetőséget kapja majd: aláírt egy évre a mexikói UNAM Pumashoz.

6. Luis Suárez

Nagyon furcsára sikeredett az uruguayi zseni karrierjének alkonya, a Barcelonától 283 mérkőzésen elért holmi 195 gólja és 113 gólpassza ellenére elküldték 2020 nyarán, egy olyan idény után, amelyet 36 mérkőzésen 21 góllal és 12 gólpasszal zárt. Suárez mérgében magát megrázva bajnoki címre vezette az Atlético Madridot, 32 bajnokin 21-szer volt eredményes, amikor a komplett Atlético 67 gólt szerzett – aztán az első 12 bajnokin 9 kanadai pontig jutott, de a BL-ben nem ment neki, pár rosszabb mérkőzés után összerúgta a port Diego Simeonével, ez pedig tudjuk, mit jelent. Suárez az utolsó 11 bajnokiján két gólt lőtt, mindkettőt az Alavés 4–1-es legyőzésekor... Harmincöt évesen topcsapatok már nem kapdostak érte, ez nem is meglepő, az már annál inkább az, hogy hazaigazolt Uruguayba, nevelőegyesületéhez, a Nacionalhoz. Jó 350 percnyi játék után már három kanadai pontnál jár ott, a téli világbajnokságra minden bizonnyal kipihenten és roppant motiváltan érkezik majd. Télen még a Liverpool is érdeklődött iránta, tavasszal a Borussia Dortmunddal, a Los Angeles FC-vel, a DC Uniteddal és négy másik észak-amerikai csapattal, az Atalantával, az Ajaxszal, az Aston Villával és a River Plate-tel is szóba hozták, de ezek szerint az ismert környezetre, a nyugalomra szavazott.

5. Alexander Isak

Pár hete arról írtunk, hogy fantasztikus csapat jött össze San Sebastiánban, amely a Bajnokok Ligájáért harcol, a csatársorban Mikel Oyarzabal, a nagy tehetség Ander Barrenetxea, a 14 millió euróért vett Brais Méndez, Kubo Takefusza, a 11 millióért megszerzett Momo Cho és Carlos Fernández harcol az Alexander Isak melletti helyekért. Már csak harcolt, mert a La Real nem tudott ellenállni a Newcastle United mesés, 70 millió eurós ajánlatának, és elengedte Isakot. Aki 15 millióért érkezett az őt a Real Madrid kezéről 8.5 millióért lecsapó Dortmundtól, 132 mérkőzésen 44-szer volt eredményes Spanyolországban, és az előző idényben alaposan visszaesett a formája, csak hat góllal zárta a La Ligát. A „szarkák” nagyot kockáztattak ezzel az összeggel, ugyanakkor ne feledjük, a svéd ék még csak 22 esztendős, a tehetségéhez nem fér kétség. A spanyolok még ötmillió eurós bónuszban reménykedhetnek – és akárhonnan nézzük, ez az egész nyár egyik legmeglepőbb transzfere. A Sociedad meg ismét kölcsönkérte a Lipcsétől Alexander Sörlothot, aki a spanyoloknál futballozott az előző idényben is, és négyszer volt eredményes a bajnokságban 34 mérkőzésen. Gólpasszt nem adott.

Érdemes elolvasni a kommenteket is...

4. Paco Alcácer

Költői kérdés c. rovatunk következik. Mit keres egy 28 éves, ha nem is csúcsformában, de még fizikai ereje teljében lévő, 19 válogatott mérkőzésén 12 gólt és 2 gólpasszt jegyző, a Valenciában, a Barcelonában és a Dortmundban is megforduló, a klubja által két éve 23+7 millió euróért megvett, több amerikai és spanyol csapat, valamint a Dortmund, a Hertha és az Union Berlin megkörnyékezte, a Villarrealban minden nyűgje, sérülése ellenére két év alatt 21 gólt és 12 asszisztot szállító csatár az Egyesült Arab Emírségekben? Költői kérdés c. rovatunkat olvasták, most a Tömör Válasz Ügyosztályt kapcsoljuk. Többet.

A transzfer zamatát az adja, hogy a Villarreal előbb kölcsönadta a támadót, 40 órával később Alcácer és a Villarreal felbontotta a játékos spanyolországi szerződését, a csatár a Bosman-szabály értelmében ingyen távozott. Spanyolországban évi bruttó ötmillió eurót keresett, új helyén nyilván emeltek ezen a hároméves szerződése tiszteletére, és annak örömére, hogy eredetileg kölcsönbe még jókora vételi opcióval érkezett. Alcácer leszögezte: állandó játéklehetőséget kapva szeretne visszakerülni a válogatottba. A Sardzsában a nemrégiben a Panathinaikoszhoz távozó brazil támadó, Bernard hatmillió eurót kapott nettóban évente, de Alcácer sokkal nagyobb név nála a nemzetközi futballban, nyilván a bére is ehhez igazodik.

3. Santi Mina

A bíróság négy év börtönre ítélte Santi Minát, ezért a játékoskarrierje véget ér, ha a fellebbezések után is megállnak az ellene felhozott vádak. Benjamin Mendy, Mason Greenwood, Nico Schulz... és még hosszú a névsor a labdarúgás szörnyeinek listáján. Sokat elmond egyes klubok magas erkölcseiről, hogy ezt a jeles férfiút a nyáron majdnem leigazolta a Celta Vigótól az Arisz Szaloniki, mondván, jövő tavasszal derül csak ki, hogy börtönbe kell-e mennie a most 26 esztendős támadónak. Aki hűsölt már az előzetesben 2017-ben éppen ezzel az üggyel kapcsolatban, azóta a klubjai 7 millió eurót fizettek ki neki, írja a The Athletic, arra hivatkozva, hogy nincs még jogerős ítélet.

A Celta felfüggesztette volna a szerződését, de Mina továbbra is csapattal edzett, nyilván a fiatalok épülésére, hogy tanuljanak az esetből. Tavaly tavasszal fény derült a bizonyítékokra, amelyek a perirattal együtt nyilvánosságra kerültek, és éppen ezeknek a bizonyítékoknak a hatására később el is ítélték Minát, de a Celta ekkor sem lépett. „Santi Mina egy srác, akit bűnösnek találtak, de ez nem jogerős ítélet. Joga van edzeni, itt lenni, ugyanúgy, mint a többieknek. Néha együtt étkezik a játékosokkal, a csapat tagja” – nyilatkozta a Celta elnöke, Carlos Mourino, aki elismerte: elfelejtettek olyan záradékot beletenni Mina szerződésébe, amelynek alapján felmondhatják a kontraktust bűncselekmény elkövetése miatt. Az elnök elnézést kért a szurkolóktól, és vállalta a felelősséget.

Most a játékos fényes erkölcsű ügynökei követelik Mina három évre járó bérét a klubtól, amely újra elkezdte utalni a fizetést, így úgy látta jobbnak, ha kölcsönadja Minát – az arab világba, az al-Sababhoz. Hiába tiltakoztak az áldozat ügyvédjei, Mina távozott Spanyolországból, a Celta is megnyugodott, a játékos 1.5 millió eurós nettó bérét nem neki kell állnia. Ítélethirdetés jövő tavasszal, aztán jöhet egy újabb fellebbezési kör, a spanyol törvények szerint a négyéves büntetésből 2 év nyolc hónap után lehet szabadulni leghamarabb. Egy átlagembernek, aki nem Szaúd-Arábiában futballozik éppen...

2. Luka Jovics

Nem is maga a távozás ténye a meglepő, nem is a hová, hiszen a Fiorentina ideális hely, hogy visszanyerje egykori formáját egy rossz passzban lévő futballista, hanem a távozás hogyanja a csodálatos. Jovicsot ugyanis ingyen adták oda a firenzeieknek, és két évig állják a nettó fizetésének a felét, ami összesen tízmillió eurós kiadást jelent a madridiaknak. Jovics következő vételárának a fele a Realé, de ez sovány vigasz, hiszen 63 millió euróért vették, plusz aláírási és ügyvédi díjak, és 30 millió eurónyi bruttó bért fizettek neki 2019 óta. Ezért a szerény összegért cserébe Jovics lőtt 3 gólt, és adott 5 gólpasszt, igaz, egy 220 millió eurós transzferrel még simán kihozhatja nullára realos történetét...

1. Casemiro

Bombaként robbant a hír, hogy megannyi siker és 336 mérkőzés után elhagyja a brazil klasszis Madridot: a télen a 31. életévébe lépő középpályásért 70.65 millió eurót ígért a Manchester United, 11.35 millió euró lehet még a bónusz, ennek a spanyol csapat nem tudott ellenállni. Casemiro posztja egyik legjobbja, a Realban 31 gólt és 29 gólpasszt összehozó szűrővel tavaly nyáron hosszabbítottak 2025-ig, pár napra rá érkezett a csapathoz Eduardo Camavinga, idén Aurélien Tchouaméni. Az angolokkal 2026-ig kötött szerződést a spanyol útlevéllel is rendelkező Casemiro, egyéves hosszabbítási opcióval, és ami szintén nagyon fontos, közel kétszer annyit keres majd, mint eddig: évi húszmillió eurót, bruttóban. Nettóban 11.75 millió a Marca szerint, ez valamivel több, mint madridi bruttója a prémiumok nélkül. Nem mellékesen Casemiro lett a második legdrágább harmincon felüli labdarúgó a 117 millió euróért váltó Cristiano Ronaldo után, a harmadik Miralem Pjanic 60 millióval, a negyedik Robert Lewandowski 45 millióval. Casemiro új kihívásokat, új impulzusokat, új élményeket keresett karrierje vége felé, Manchesterben egyikből sem lesz hiánya.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

UD ALMERÍA
Érkezett:
Marko Milovanovics (Partizan Beograd, 3500000 euró), Gui Guedes (Vitória Guimaraes, 3000000 euró), Alejandro Pozo (Sevilla, kölcsön után végleg, 3000 000), Szrdjan Babics (Crvena zvezda, kölcsön után végleg, 1100000), Martin Svidersky (Manchester United U23, ingyen), Houboulang Mendes (Lorient, i.), Kaiky (Santos, 7 000 000), Léo Baptistao (Santos, 1 500 000), Fernando Pacheco (Alavés, i.), Adrián Embarba (Espanyol), Lázaro (Flamengo, 7 000 000), El Bilal Touré (Reims, 10 000 000), Gonzalo Melero (Levante, 1 900 000)
Kölcsönből vissza: Cristian Olivera (Rayo Vallecano), Dragan Roszics (Albacete), Jonathan Silva (Botafogo)
Távozott: Giorgi Makaridze (Ponferradina, ingyen), Aitor Bunuel (Tenerife, i.), Daniel Carrico (szerződése lejárt), Juan Villar (Huesca, ingyen), Nikola Marasz (Alavés, ingyen), José Carlos Lazo (Espanyol), Curro Sánchez (szerződését felbontották), Umar Sadiq (Real Sociedad, 20 000 000), Dragan Roszics (szerződését febontották)
Kölcsönbe: Cristian Olivera (Boston River), Arvin Appiah (Tenerife, i.)
Kölcsönből vissza: Nélson Monte (SZK Dnipro-1)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Gorka Guruzeta (Amorebieta, i.), Nico Serrano (Bilbao B)
Kölcsönbe: Ander Herrera (PSG)
Kölcsönből vissza: Peru Nolaskoain (Amorebieta), Jon Morcillo (Real Valladolid), Inigo Córdoba (Go Ahead Eagles), Imanol García de Albéniz (Mirandés), Inigo Vicente (Mirandés)
Távozott: Jokin Ezkieta (Racing Santander, i.), Unai López (Rayo Vallecano, kölcsön után végleg), Inigo Córdoba (Fortuna Sittard, ingyen), Inigo Vicente (Racing Santander, i.), Nico Serrano (Mirandés, i.), Álex Petxa (FC Andorra), Peru Nolaskoain (Eibar, i.)
Kölcsönbe: Juan Artola (Burgos), Benat Prados (Mirandés), Imanol García de Albéniz (Eibar), Unai Núnez (Celta Vigo)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Samuel Lino (Gil Vicente, 6500 000), Axel Witsel (Dortmund, i.), Giuliano Simeone (Atlético Madrid B), Nahuel Molina (Udinese, 20 000 000)
Kölcsönbe: Sergio Reguilón (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Nehuén Pérez (Udinese), Sergio Camello (Mirandés), Saúl Níguez (Chelsea), Víctor Mollejo (Tenerife), Álvaro Morata (Juventus), Rodrigo Riquelme (Mirandés), Santiago Arias (Granada), Marcos Paulo (Famalicao), Ivo Grbic (Lille), Manu Sánchez (Osasuna), Borja Garcés (Leganés), Vitolo (Getafe)
Távozott: Sime Vrsaljko (Olympiakosz, i.), Héctor Herrera (Houston Dynamo, i.), Luis Suárez (Nacional, i.), Manu Sánchez (Osasuna, 200 000), Nehuén Pérez (Udinese, 10 000 000), Daniel Wass (Bröndby, 1 750 000)
Kölcsönbe: Giuliano Simeone (Real Zaragoza), Víctor Mollejo (Real Zaragoza), Borja Garcés (Tenerife), Vitolo (Las Palmas), Samuel Lino (Valencia), Sergio Camello (Rayo Vallecano), Rodrigo Riquelme (Girona), Renan Lodi (Nottingham, 5 000 000), Marcos Paulo (Mirandés)
Kölcsönből vissza: Benjamin Lecomte (Monaco)

FC BARCELONA
Érkezett:
Franck Kessié (Milan, ingyen), Andreas Christensen (Chelsea, i.), Pablo Torre (Racing Santander, 5000000), Raphinha (Leeds United, 58 000 000), Robert Lewandowski (Bayern München, 45 000 000), Jules Koundé (Sevilla, 50 000 000), Marcos Alonso (Chelsea, i.), Héctor Bellerín (Arsenal, i.)
Kölcsönből vissza: Francisco Trincao (Wolverhampton), Rey Manaj (Spezia), Miralem Pjanic (Besiktas), Álex Collado (Granada), Inaki Pena (Galatasaray)
Távozott: Philippe Coutinho (Aston Villa, kölcsön után végleg, 20000000 euró), Dani Alves (UNAM Pumas, ingyen), Ferran Jutgla (FC Bruges, 5000000), Francisco Trincao (Sporting CP, 3 000 000), Rey Manaj (Watford, ingyen), Moussa Wagué (HNK Gorica, i.), Óscar Mingueza (Celta Vigo, ingyen), Neto (Bournemouth, i.), Riqui Puig (Los Angeles Galaxy, i.), Pierre-Emerick Aubameyang (Chelsea, 12 000 000), Martin Braithwaite (szerződését felbontották, majd Espanyol, i.)
Kölcsönbe: Clément Lenglet (Tottenham), Álex Collado (Elche), Nicolás González (Valencia), Samuel Umtiti (Lecce), Ez Abde (Osasuna), Sergino Dest (Milan)
Kölcsönből vissza: Luuk de Jong (Sevilla), Adama Traoré (Wolverhampton)

REAL BETIS
Érkezett:
Willian José (Real Sociedad, kv., 10000 000), Luiz Henrique (Fluminense, 8000 000), Luiz Felipe (Lazio, i.)
Kölcsönből vissza: Dani Martín (Málaga), Loren Morón (Espanyol), Rober González (Las Palmas)
Távozott: Joel Robles (Leeds United, i.), Cristian Tello (Los Angeles FC, i.), Marc Bartra (Trabzonspor, 1 250 000)
Kölcsönbe: Raúl García (Mirandés), Diego Lainez (Braga), Rober González (Alavés)
Kölcsönből vissza: Héctor Bellerín (Arsenal)

CÁDIZ CF
Érkezett:
Víctor Chust (Real Madrid, kölcsön után végleg, 1000 000), Rubén Alcaraz (Real Valladolid, kv., 1000 000), Awer Mabil (Midtjylland, i.), Ivan Chapela (Cádiz B), Fede San Emeterio (Real Valladolid, i.), Théo Bongonda (Genk, 2 000 000), Brian Ocampo (Nacional, 1 900 000)
Kölcsönbe: Antonio Blanco (Cádiz)
Kölcsönből vissza: Milutin Oszmajics (Bandirmaspor), Álvaro Jiménez (Ibiza), Martín Calderón (Mirandés), Jorge Pombo (Real Oviedo), Nano Mesa (Real Zaragoza), Álvaro Giménez (Real Zaragoza)
Távozott: Jens Jönsson (AEK Athén, i.), Salvi Sánchez (Rayo Vallecano, i.), Varazdat Harojan (Anorthosis, i.), Nano Mesa (szerződését felbontották), Carlos Akapo (San Jose, i.), Jorge Pombo (Racing Santander, i.), Alberto Perea (Granada, i.)
Kölcsönbe: Álvaro Jiménez (Las Palmas), Milutin Oszmajics (Vizela), Ivan Chapela (Unionistas), Martín Calderón (Celta Vigo B)
Kölcsönből vissza: Usszama Idrisszi (Sevilla), Fede San Emeterio (Real Valladolid), Florin Andone (Brighton)

CELTA VIGO
Érkezett:
Williot Swedberg (Hammarby, 5000 000), Luca de la Torre (Heracles Almelo, 2000 000), Julen Lobete (Real Sociedad B, 1 000 000), Goncalo Paciencia (Eintracht Frankfurt), Agustín Marchesín (Porto, 1 000 000), Carles Pérez (Roma, 1 000 000), Jörgen Strand Larsen (Groningen, 11 000 000)
Kölcsönbe: Óscar Rodríguez (Sevilla), Unai Núnez (Athletic Bilbao)
Kölcsönből vissza: Okay Yokuslu (Getafe), Miguel Baeza (Ponferradina), Iván Villar (Leganés), Sergio Carreira (Mirandés)
Távozott: Brais Méndez (Real Sociedad, 14000 000), Néstor Araújo (CF América, 3000 000), Emre Mor (Karagümrük, kölcsön után végleg, i.), Okay Yokuslu (West Bromwich, i.), Nolito (szl.), Santi Mina (al-Sabab, 2 500 000)
Kölcsönbe: José Fontán (Go Ahead Eagles), Orbelín Pineda (AEK Athén), Rubén Blanco (Marseille), Julen Lobete (Waalwijk), Sergio Carreira (Villarreal B), Miguel Baeza (Rio Ave)
Kölcsönből vissza: Matías Dituro (Universidad Católica), Jeison Murillo (Sampdoria), Thiago Galhardo (Porto Alegre)

ELCHE CF
Érkezett:
Ezequiel Ponce (Szpartak Moszkva, kv., 4000000), Carlos Clerc (Levante, i.), Lautaro Blanco (Rosario, 1 960 000), Nicolás Fernández Mercau (San Lorenzo, 4 000 000), Federico Fernández (Newcastle United, i.)
Kölcsönbe: Domingos Quina (Watford), Álex Collado (Barcelona), Pol Lirola (Marseille)
Kölcsönből vissza: Manu Justo (Racing Santander), Josema (Real Valladolid), Axel Werner (Arsenal)
Távozott: Manu Justo (Racing Ferrol, i.), Pablo Piatti (Estudiantes, i.), Antonio Barragán (szl.), Guido Carrillo (Henan Songshan Longmen, i.), Iván Marcone (Independiente, 1800000), Josema (Leganés, i.), Johan Mojica (Villarreal, 5 500 000)
Kölcsönbe: José Salinas (Mirandés), Lautaro Blanco (Rosario), Murad el-Gezuani (Burgos)
Kölcsönből vissza: Kiko Casilla (Leeds United), Lucas Olaza (Real Valladolid), Kike Pérez (Real Valladolid)

RCD ESPANYOL
Érkezett:
Brian Oliván (Mallorca, i.), Joselu (Alavés, i.), Tonny Vilhena (FK Krasznodar, 2 500 000), Edu Expósito (Eibar, 4 500 000), José Carlos Lazo (Almería), Martin Braithwaite (Barcelona, i.), Álvaro Fernández (Huesca, 400 000)
Kölcsönbe: Vinicius Souza (Lommel), Benjamin Lecomte (Monaco), Dani Gómez (Levante)
Kölcsönből vissza: Álvaro Vadillo (Málaga), Pol Lozano (Girona), Matías Vargas (Adana Demirspor), Víctor Gómez (Málaga)
Távozott: Diego López (Rayo Vallecano, i.), David López (Girona, i.), Dídac Vila (szl.), Oier Olazábal (Pafos, i.), Óscar Melendo (Granada, i.), Fran Mérida (Tiencsin Tiger, i.), Tonny Vilhena (Salernitana, 300 000), Vu Lej (Sanghaj Port, 1 500 000), Matías Vargas (Sanghaj Port, 4 000 000), Adrián Embarba (Almería)
Kölcsönbe: Víctor Gómez (Braga), Miguelón (Real Oviedo), Álvaro Vadillo (Eibar), Landry Dimata (NEC)
Kölcsönből vissza: Yangel Herrera (Manchester City), Tonny Vilhena (FK Krasznodar), Loren Morón (Betis), Manu Morlanes (Villarreal)

GETAFE CF
Érkezett:
Jaime Seoane (Huesca, i.), Fabrizio Angileri (River Plate, i.), Domingos Duarte (Granada, 1 000 000), Luis Milla (Granada, 5 000 000), Borja Mayoral (Real Madrid, 10 000 000), Kiko Casilla (Leeds United, i.), Juanmi Latasa (Real Madrid B, i.), Munir el-Haddadi (Sevilla, i.)
Kölcsönbe: Portu (Real Sociedad), Jordan Amavi (Marseille)
Kölcsönből vissza: Darío Poveda (Huesca), Chema Rodríguez (Eibar), Miguel Rubio (Burgos), Jack Harper (Racing Santander), Ignasi Miquel (Huesca)
Távozott: Mathías Olivera (Napoli, 11000000), Hugo Duro (Valencia, kölcsön után végleg, 4000000), Rubén Yánez (Málaga, i.), Chema Rodríguez (Eibar, i.), Miguel Rubio (Granada, i.)
Kölcsönbe: Darío Poveda (Ibiza), Erick Cabaco (Granada), Jonathan Silva (Granada), Jakub Jankto (Sparta Praha)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Roma), Gastón Álvarez (Boston River), Okay Yokuslu (Celta Vigo), Óscar Rodríguez (Sevilla), Vitolo (Atlético Madrid), Gonzalo Villar (Roma), Florentino (Benfica), Jorge Cuenca (Villarreal), Sandro Ramírez (Huesca)

GIRONA FC
Érkezett:
David López (Espanyol, i.), Miguel Gutiérrez (Real Madrid, 4 000 000), Javi Hernández (Leganés, 500 000), Alberto Perea (Cádiz, i.), Toni Fuidias (Real Madrid B, i.)
Kölcsönbe:
Yan Couto (Manchester City U23), Valentín Castellanos (New York City), Yangel Herrera (Manchester City), Reinier (Real Madrid, ingyen), Paulo Gazzaniga (Fulham), Oriol Romeu (Southampton)
Kölcsönből vissza:
Álex Gallar (Cartagena), Jonathan Dubasin (Logronés), Jordi Calavera (Sporting Gijón)
Távozott: Jairo Izquierdo (Cartagena, i.), David Junca (szl.), Jordi Calavera (Lugo, i.), Álex Gallar (Málaga, i.), Jonathan Dubasin (Albacete)
Kölcsönből vissza: Nahuel Bustos (Manchester City), Darío Sarmiento (Manchester City U23), Álex Baena (Villarreal), Pol Lozano (Espanyol), Pablo Moreno (Manchester City U23)

RCD MALLORCA
Érkezett:
Pablo Maffeo (VfB Stuttgart, kv., 3000 000), José Copete (Ponferradina, i.), Vedat Muriqi (Lazio, 9 300 000), Predrag Rajkovics (Reims, 2 000 000), Rodrigo Battaglia (Sporting CP), Matija Nasztaszics (Fiorentina, i.)
Kölcsönbe: Tino Kadewere (Lyon, 400 000)
Kölcsönből vissza: Jordi Mboula (Estoril Praia), Lago Júnior (Huesca), Braian Cufré (Málaga), José Copete (Ponferradina)
Távozott: Joan Sastre (PAOK, kv., 400000), Aleix Febas (Málaga, kv., i.), Alekszandar Szedlar (Alavés, i.), Brian Oliván (Espanyol, i.), Salva Sevilla (Alavés, i.), Manolo Reina (Málaga, i.), Matthew Hoppe (Middlesbrough, 3 000 000), Jordi Mboula (Racing Santander, i.)
Kölcsönből vissza: Vedat Muriqi (Lazio), Sergio Rico (PSG), Fer Nino (Villarreal), Rodrigo Battaglia (Sporting CP), Kubo Takefusza (Real Madrid)

CA OSASUNA
Érkezett
: Rubén Pena (Villarreal, i.), Aitor Fernández (Levante, i.), Moi Gómez (Villarreal, 1 800 000), Manu Sánchez (Atlético Madrid, 200 000)Ű
Kölcsönbe: Ez Abde (Barcelona)
Kölcsönből vissza: Marc Cardona (Go Ahead Eagles), Rober Ibánez (Leganés)
Távozott: Oier Sanjurjo (AEK Larnaka, i.), Marc Cardona (Las Palmas, i.), Inigo Pérez (visszavonult), Jonás Ramalho (Málaga, i.), Cote (Gijón, i.), Rober Ibánez (Levante, i.), Barbero (Osasuna B)
Kölcsönbe: Jesús Areso (Burgos), Javi Martínez (Albacete)
Kölcsönből vissza: Manu Sánchez (Atlético Madrid)

REAL MADRID
Érkezett:
Aurélien Tchouameni (Monaco, 80000000 euró), Antonio Rüdiger (Chelsea, ingyen)
Kölcsönből vissza: Reinier (Borussia Dortmund), Borja Mayoral (Roma), Kubo Takefusza (Mallorca), Álvaro Odriozola (Fiorentina)
Távozott: Víctor Chust (Cádiz, kölcsön után végleg, 1000000 euró), Gareth Bale (Los Angeles FC, i.), Luka Jovics (Fiorentina, i.), Isco (Sevilla, i.), Marcelo (Olympiakosz, i.), Kubo Takefusza (Real Sociedad, 6 500 000), Miguel Gutiérrez (Girona, 4 000 000), Borja Mayoral (Getafe, 10 000 000), Casemiro (Real Madrid, Manchester United, 70 650 000)
Kölcsönbe:
Reinier (Girona, ingyen), Antonio Blanco (Cádiz)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Brais Méndez (Celta Vigo, 14000 000), Mohamed-Ali Cho (Angers, 11000 000), Jon Pacheco (Real Sociedad B), Kubo Takefusza (Real Madrid, 6 500 000), Robert Navarro (Real Sociedad B), Umar Sadiq (Almería, 20 000 000)
Kölcsönbe: Alexander Sörloth (Leipzig, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Martín Merquelanz (Rayo Vallecano), Modibo Sagnan (Tondela), Jon Bautista (Leganés), Kévin Rodrigues (Rayo Vallecano)
Távozott: Willian José (Betis, kv., 10000000), Kévin Rodrigues (Adana Demirspor, i.), Adnan Januzaj (Sevilla, i.), Jon Guridi (Alavés, i.), Joseba Zaldua (Cádiz, i.), Jon Bautista (Eibar, i.), Mathew Ryan (Köbenhavn, 5 000 000), Nacho Monreal (visszavonult), Alexander Isak (Newcastle United, 70 000 000)
Kölcsönbe: Roberto López (Mirandés), Portu (Getafe), Peter Pokorny (Mol Fehérvár), Modibo Sagnan (Utrecht)
Kölcsönből vissza: Rafinha (PSG), Alexander Sörloth (RB Leipzig), Germán Valera (Atlético Madrid B)

SEVILLA FC
Érkezett:
Marcao (Galatasaray, 12000 000), Isco (Real Madrid, i.), Tanguy Nianzou (Bayern München, 16 000 000), Adnan Januzaj (Real Sociedad, i.)
Kölcsönbe:
Alex Telles (Manchester United), Kasper Dolberg (Nice)
Kölcsönből vissza: Juan Berrocal (Sporting Gijón), Rony Lopes (Olympiakosz), Luuk de Jong (Barcelona), Óscar Rodríguez (Getafe), Usszama Idrisszi (Cádiz)
Távozott: Diego Carlos (Aston Villa, 31000 000), Alejandro Pozo (Almería, kv., 3000000), Luuk de Jong (PSV, 3000 000), Javi Díaz (Tenerife, i.), Ludwig Augustinsson (Aston Villa, 500 000), Juan Berrocal (Eibar, i.), Jules Koundé (Barcelona, 50 000 000), Munir el-Haddadi (Getafe, i.)
Kölcsönbe: Óscar Rodríguez (Celta Vigo), Usszama Idrisszi (Feyenoord), Rony Lopes (Troyes), Lucas Ocampos (Ajax, 4 000 000), Iván Romero (Tenerife)
Kölcsönből vissza: Anthony Martial (Manchester United)

VALENCIA CF
Érkezett:
Hugo Duro (Getafe, 4000 000), Samu Castillejo (Milan, i.), André Almeida (Vitória Guimaraes, 7 500 000), Edinson Cavani (Manchester United, i.)
Kölcsönbe: Samuel Lino (Atlético Madrid), Nicolás González (Barcelona), Cenk Özkacar (Lyon, 500 000), Justin Kluivert (Roma, i.), Ilaix Moriba (Leipzig)
Kölcsönből vissza: Jorge Sáenz (Mirandés), Manu Vallejo (Deportivo Alavés)
Távozott: Gyenisz Cserisev (Venezia, i.), Jasper Cillessen (NEC, 1 000 000), Goncalo Guedes (Wolverhampton, 32 600 000), Koba Koindredi (Real Oviedo, i.), Manu Vallejo (Girona, i.), Carlos Soler (PSG, 18 000 000), Maxi Gómez (Trabzonspor, 3 000 000)
Kölcsönbe: Jorge Sáenz (Leganés), Boulaye Dia (Salernitana, 1 000 000), Uros Racsics (Braga)
Kölcsönből vissza: Omar Alderete (Hertha), Hélder Costa (Leeds United), Ilaix Moriba (RB Leipzig), Bryan Gil (Tottenham)

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Salvi Sánchez (Cádiz, i.), Diego López (Espanyol, i.), Unai López (Bilbao), Zuhair Feddal (Sporting CP, i.), Abdul Mumin (Guimaraes, 1 500 000), Pep Chavarría (Real Zaragoza, 1 800 000)
Kölcsönbe: Florian Lejeune (Alavés), Sergio Camello (Atlético Madrid)
Kölcsönből vissza: Lass Bangoura (PASZ Lamia), Andrés Martín (Tenerife), José Pozo (al-Ahli SZC), Jorge Moreno (Leonesa), Miguel Ángel Morro (Fuenlabrada)
Távozott: Luca Zidane (Eibar, i.)
Kölcsönbe: Jorge Moreno (Córdoba)
Kölcsönből vissza: Mamadou Sylla (Alavés), Sergi Guardiola (Real Valladolid), Nikola Marasz (Almería), Unai López (Bilbao), Kévin Rodrigues (Real Sociedad), Martín Merquelanz (Real Sociedad)

VILLARREAL CF
Érkezett:
José Luis Morales (Levante, i.), Pepe Reina (Lazio, i.), Kiko Femenía (Watford, 980 000), Johan Mojica (Elche, 5 500 000)
Kölcsönbe: Giovani Lo Celso (Tottenham), Mbacke (Los Angeles FC)
Kölcsönből vissza: Xavi Quintilla (Leganés), Manu Morlanes (Espanyol), Fer Nino (Mallorca), Álex Baena (Girona), Jorge Cuenca (Getafe), Javi Ontiveros (Fuenlabrada)
Távozott: Rubén Pena (Osasuna, i.), Sergio Asenjo (Real Valladolid, i.), Xavi Quintilla (Santa Clara), Serge Aurier (szl.), Moi Gómez (Osasuna, 1 800 000), Mario Gaspar (Watford, i.), Paco Alcácer (Sardzsa, i.), Pervis Estupinán (Brighton, 17 800 000)
Kölcsönbe: Álex Millán (Famalicao), Vicente Iborra (Levante)
Kölcsönből vissza: Giovani Lo Celso (Tottenham)

REAL VALLADOLID
Érkezett:
Monchu (Granada, kv., 1200 000), Iván Sánchez (Birmingham City, kv., 100 000), Sergio Asenjo (Villarreal, i.), Sergio Escudero (Granada, i.), Gonzalo Plata (Sporting CP, 3 000 000), Mickaël Malsa (Levante, 500 000), Juanjo Narváez (Real Zaragoza), Kenedy (Chelsea)
Kölcsönből vissza: Kike Pérez (Elche), Lucas Olaza (Elche), Diego Alende (Lugo), Fede San Emeterio (Cádiz), Sergi Guardiola (Rayo Vallecano), Sekou Gassama (Málaga)
Távozott: Rubén Alcaraz (Cádiz, kv., 1000 000), Nacho Martínez (Tenerife, i.), Kiko Olivas (Cartagena, i.), Pablo Hervías (Málaga, i.), Raúl Carnero (Deportivo La Coruna, i.), Diego Alende (FC Andorra, i.), José Antonio Caro (Burgos, i.), Fede San Emeterio (Cádiz, i.), Roberto Jiménez (szerződését felbontották), Waldo Rubio (Tenerife, i.), Toni Villa (Girona, i.), Stiven Plaza (New York RB, i.)
Kölcsönbe: Saidy Janko (Bochum), Paulo Vitor (Rio Ave), Sekou Gassama (Racing Santander), Hugo Vallejo (Ponferradina)
Kölcsönből vissza: Josema (Elche), Jon Morcillo (Bilbao), Gonzalo Plata (Sporting CP), Cristo González (Udinese)

Vastaggal az elmúlt pár nap átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik