Fabregas és Alexis Sánchez átigazolása már csak részlet-kérdés

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.07.15. 21:23
null
Cesc Fabregas – a Barcelona már korántsem csak díszlet a háttérben (Fotó: Action Images)
Címkék
Egymást érik a fesztiválok, még jópofa ötletnek tűnik a tanári pálya, a mezőgazdászok csendes esőért, a kint dolgozók tavaszért, a nyaralók kánikuláért kiáltanak, még távoli jövő a pótvizsga; „Még soha egy alapozás nem sikerült ilyen jól!", „Minden poszton megerősítettük csapatunkat!", „A következő bajnokságban megmutatom!", „Többet nem teszek ilyet, drágám, tudod, hogy csak téged szeretlek!" – egyszóval idén sem ússzuk meg a nyarat. Transzferügyileg pedig különösen nem...

 

Nincs olyan erős vár, amelyet ne kellene renoválni, fejleszteni, és igaz ez az elmúlt években világverő csapattá növő Barcelonára is. Sokak szerint elsősorban a védelmet kellene kissé „kitatarozni" a jövőt is szem előtt tartva, hiszen Carles Puyol már 33, Éric Abidal 32 esztendős, Gabriel Milito egészségi állapota és formája pedig kiszámíthatatlan. De nem ide, hanem a középpályára és a csatársorba érkeznek az „új fiúk".

Pontosabban érkezhetnek, hiszen bár Cesc Fabregast a sajtó hetente legalább kétszer a katalánokhoz igazolja, nincs megegyezés az ügyében az Arsenallal. Legalábbis egyelőre, hiszen arról szólnak a hírek, hogy 40 millió euróért igenis eladnák a londoniak a spanyol középpályást, és angol források szerint a Barcelona négyéves részletekben 38.8 milliót már fel is kínált a középpályásért.

Az Udinese chilei szélsője, Alexis Sánchez is nehezen akar a Barcelonához kerülni, noha az ő esetében lapértesülések szerint meg is állapodtak a felek: a 40 milliós vételárat öt év alatt kell törlesztenie a katalán gigásznak. Ez a történet sem kerek egyelőre, mivel hivatalosan még nem jelentették be a felek az üzletet, nem tudni, melyik évben mekkora lesz a törlesztendő részlet, de alighanem erre sem kell sokat várnunk.

Hogy ki érkezhet még? A napi Neymarban rendre feltűnik a Barcelona neve is, de rá, Alexis Sánchezre és Fabregasra egyszerre nem lesz pénze a klubnak, hacsak nem egyezik meg a Santosszal is részletfizetésben, hiszen Andoni Zubizarreta sportigazgató már korábban elmondta, hogy 65 millió eurót költenek a nyáron igazolásokra, és ebből 20 milliót játékos-eladásokból teremtenének elő.

Hogy kiknek az eladásából? Bojan Krkicért a Roma tízmillió eurót fizet nemsokára, ha lezárul a római klubban a „Kinek van aláírási joga?" körkérdés. A fehérorosz középpályás, Aljakszandr Hleb mostani formájáról beszédes tény, hogy a svájci Neuchatel Xamax az egyik legkomolyabb érdeklődő iránta, Maxwellt a milánói nagyok vinnék erősen, Gabriel Militót Franciaországban látnák szívesen; míg a legkelendőbb barcelonai játékos meglepő módon a fiatal szélső, Jeffrén, akit „mindössze" a Valencia, a Fulham, az Udinese, az Arsenal és a Liverpool csábít.

Ha Maxwell távozik, Sergio Escuderót vehetik meg a helyére a Schalkétől, de ezen a poszton José Enriquét a Newcastle Unitedtól és José Ángelt a Gijóntól is összeboronálták már a Barcelonával, mi több, a tottenhames Gareth Bale neve is felvetődött. A sport.es szerint a klub érdeklődik a Sahtar Doneck középső védője, Jaroszlav Rakickij iránt, aki balbekként is bevethető, de kérdéses, hogy miután a katalánok Dmitro Csihrinszkijjel alaposan befürödtek korábban, mernek-e még egyszer megkockáztatni egy üzletet az ukránokkal...

A nagy rivális, a Real Madrid vezetői sem unatkoznak mostanában, még akkor sem, ha már megérkezett tízmillió euróért a Borussia Dortmund középső középpályása, a török származású, de Németországban született – viszont török válogatott – Nuri Sahin, a Bayern Münchentől ingyen a szintén török-német Hamit Altintop, ötmillióért az Espanyoltól a középcsatár José María Callejón és kétszer ennyiért a mindössze 18 éves középső védő, a francia Raphaël Varane a Lille-től.

A középpályán a Sahin, Hamit duó leigazolásával – Sami Khedira és Mesut Özil ugyebár eddig is a „királyi klubot" szolgálta – összeállhat a madridi középpályán a „német" négyesfogat, a „Die Fantastischen Vier". A legdrágább nyári vétel a portugál balhátvéd, Fábio Coentrao volt (eddig), akiért 30 milliót kért és kapott a Benfica.

José Mourinho azon dolgozik mostanában, hogy alaposan felduzzadt keretét leapassza némileg: Kakát (Inter? Chelsea? Milan?) és Lassana Diarrát (Juventus? MU? Tottenham? Inter?) már el sem vitte magával az amerikai turnéra; mellettük Ezequiel Garay, Fernando Gago, Esteban Granero, Sergio Canales és Pedro León távozása elé sem gördítenek akadályt. Neymart naponta háromszor is megveszi a Madrid a sajtó szerint, de felmerült a palermói Javier Pastore és legújabban a chelsea-s Alex neve is mint Mou-célpont.

A legérdekesebb az lenne, ha igaznak bizonyulnának azok a pletykák, melyek szerint Carlos Tévezért egy csinos summa mellé Karim Benzema vagy Gonzalo Higuaín játékjogát adnák, de megkapnák kedvező áron Emmanuel Adebayort.

Sergio Ramos és Pepe viszont hosszabbított, 2017-ig illetve 2016-ig.

Olvasóink harmadik „legkattintottabb" spanyol klubja a hírek és cikkek olvasottsága alapján az újgazdag Málaga, amelynek katari pénzből javul az állaga. A klubot a 2009–2010-es idény végén vásárolta fel a kis arab ország uralkodói családjának egyik tagja, Abdullah al-Tani sejk, akinek befektetése ezen a nyáron eddig Sergio Sánchez, Joaquín, Jérémy Toulalan, Joris Mathijsen, Nacho Monreal, Ruud van Nistelrooy, Diego Buonanotte és Isco játékjogát „fialta".

Érkezhet még Diego a Wolfsburgtól – Wesley Sneijderért hiába ajánlott fel a sejk 40 millió eurót, a holland nem hajlandó aláírni neki –, Lucho González a Marseille-től, Santi Cazorla a Villarrealtól, Daniel Aranzubia a Deportól, egyszóval igazi nagycsapat épül a Costa del Solon.

Érdekes még a Valencia esete is: az anyagi gondokkal küzdő klub meg tudta tartani a sztárjait (Pablo Hernández, Juan Mata), és 25 millió euró körüli összeget elköltött, igencsak ügyesen. Alig hatmillióért érkezett a francia válogatott védő, Adil Rami a Lille-től, az érte adott hárommilliónál sokkal többet érő kapus, Diego Alves az Almeríából, kétszer ennyiért az U21-es válogatott középső középpályás Dani Parejo a Getafétől, valamint 7.5 millióért az argentin-olasz jobbszélső, Pablo Piatti az Almeríától.

Nem hosszabbított viszont a denevéres egylet a helyi legendával, Vicentével, akinek még nincs meg az új kenyéradója, de lemondtak a veterán kapus, César Sánchez mellett több válogatott játékos (Joaquín, Manuel Fernandes, David Navarro, Asier del Horno, Alejandro Domínguez, Sunny, Renan) további szolgálatairól is. Ha érkezne még a kiszemeltek közül például az argentin válogatott védő, Nicolás Pareja, Jeffrén és a mexikói középpályás, Andrés Guardado a Deportól, szép reményekkel nézhetnek a valenciaiak a bajnokság elé.

A többi egyesület transzferológiai elemzése szokásos módon a jövő hétre marad – higgyék el, rengeteg érdekességgel szolgálunk majd a várhatóan a tabella alsóbb részeiben vitézkedő csapatok háza tájáról is.

PRIMERA DIVISIÓN, ÁTIGAZOLÁSOK 2011
ATHLETIC BILBAO
Érkezett: Iban Zubiaurre (Albacete, kv.), Inigo Pérez (Huesca, kv.), Ion Vélez (Numancia, kv.), Ander Herrera (Zaragoza, 7.500.000), Galder Cerrajería (Athletic Bilbao B)
Távozott: ?
ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Leandro Cabrera (Recreativo Huelva, kv.), Eduardo Salvio (Benfica, kv.), Miranda (Sao Paulo, i.), Sergio Asenjo (Málaga, kv.), Sílvio (Sporting Braga, 8.000.000), Gabi (Zaragoza, 3.000.000), Jorge Pulido (Atlético Madrid B)
Távozott: Tiago (Juventus, kv.), Ibrahima Baldé (Osasuna), Tomás Ujfalusi (Galatasaray, 2.000.000), David de Gea (Manchester United, 20.000.000)
BARCELONA
Érkezett: Henrique (Racing Santander, kv.), Aljakszandr Hleb (Birmingham, kv.), Thiago Alcántara (Barcelona B), Keirrison (Santos, kv.)
Távozott: Martín Cáceres (Sevilla, 3.000.000), Zlatan Ibrahimovic (AC Milan, 24.000.000), Víctor Sánchez (Neuchatel Xamax, i.)
ESPANYOL
Érkezett: Milan Szmiljanics (Partizan Beograd, kv.), Román Martínez (Tigre, kv.), Ángel Martínez (Girona, kv.), Kiko Casilla (Cartagena, kv.), Coro (Osasuna, kv.), Juan Albín (Getafe, 3.000.000), Adrián Luna (Defensor Sporting, 1.000.000), Dídac Vila (Milan, k., i.), Héctor Moreno (AZ Alkmaar, 4.000.000)
Távozott: Iván de la Pena (visszavonult), José Callejón (Real Madrid, 5.000.000), Javi Chica (Betis, i.), Aldo Duscher (szl.), David García (szl.), Iván Alonso (Toluca, i.), Ben Szahar (Auxerre, k.), Manuel Molina (Huesca, k.)
GETAFE
Érkezett: Diego Castro (Sporting Gijón, i.), Mehdi Laszen (Racing Santander, i.), Miguel Moya (Valencia, k.), Alberto Lopo (Deportivo La Coruna, i.), Juan Rodríguez (Deportivo La Coruna, i.), Michelangelo Albertazzi (Milan U20, k.), Pablo Sarabia (Real Madrid B, 3.000.000)
Távozott: Derek Boateng (Dnipro, 4.875.000), Manu del Moral (Sevilla, 4.500.000), Juan Albín (Espanyol, 3.000.000), Mario Álvarez (Betis, i.), Dani Parejo (Valencia, 6.000.000), Miguel Pallardó (Levante), Ibrahim Kas (Bursaspor)
SPORTING GIJÓN
Érkezett: Marcos Landeira (Real Unión, kv.), Damián Suárez (Defensor Sporting), Ricardo León (Tenerife, i.), Óscar Trejo (Real Mallorca)
Távozott: André Castro (Porto, kv.), Diego Castro (Getafe, i.), Rafael Sastre (Huesca, i.), Alberto Rivera (szl.), Carmelo (szl.)
GRANADA
Érkezett: Jonathan (Guijuelo, kv.), Pedro Barrancos (Logronés, kv.), Matías Alonso (CA Cerro, kv.), Guilherme Siqueira (Udinese), Jaime Romero (Udinese, k.), David Cortés (Hércules, i.)
Távozott: Allan Nyom (Udinese, kv.), Odion Ighalo (Udinese, kv.), Mikel Rico (Udinese, kv.), Fabián Orellana (Udinese, kv.), Carlos Calvo (Udinese, kv.), Álex Geijo (Udinese, kv.), Diego Maínz (Udinese, kv.), Rubén Párraga (Udinese, kv.), Dani Benítez (Udinese, kv.), Juande (Betis, kv.), Pedro Barrancos (Cádiz, k.)
LEVANTE
Érkezett: Marc Mateu (Badajoz, kv.), José Javier Barkero (Numancia, i.), Felipe Caicedo (Manchester City, 1.000.000), Miguel Pallardó (Getafe), Francisco Farinós (Hércules, i.), Keylor Navas (Albacete, k., 250.000)
Távozott: Xavi Torres (Málaga, kv.), Christian Stuani (Reggina, kv.), Manolo Reina (Cartagena, i.), Xisco (Dinamo Tiflisz, i.), David Cerra (szl.), Gorka Larrea (szl.), Miguel Pérez (szl.), Xisco Nadal (szl.)
MÁLAGA
Érkezett: Xavi Torres (Levante, kv.), Sergio Sánchez (Sevilla, 2.800.000), Joaquín (Valencia, 4.200.000), Jérémy Toulalan (Lyon, 11.000.000), Joris Mathijsen (Hamburg, 2.500.000), Nacho Monreal (Osasuna, 6.000.000), Ruud van Nistelrooy (Hamburg, i.), David González (Oviedo, kv.), Edinho (Marítimo, kv.), Diego Buonanotte (River Plate, 4.500.000), Edu Ramos (Leganés, kv.), Jordi Pablo (Cartagena, kv.), Javi López (Ponferradina, kv.), Isco (Valencia B, 6.000.000)
Távozott: Quincy Owusu-Abeyie (al-Szadd, kv.), Sergio Asenjo (Atlético Madrid, kv.), Francesc Arnau (visszavonult), Rodrigo Galatto (szl.), Manu (Cartagena), Patrick Mtiliga (szl.), Manolo Gaspar (Cartagena), Daniel Toríbio (szl.), Javi López (Jaén, k.), Edu Ramos (Villarreal C, i.)
OSASUNA
Érkezett: Jorge Galán (Huesca, kv.), David Timor (Osasuna B), Xavier Annunziata (Osasuna B), Marc Bertrán (Tenerife, i.), Rubén González (Mallorca, i.), Ibrahima Baldé (Atlético Madrid), Jon Echaide (Huesca, kv.), Rovérsio (Betis, kv.), Andrés Fernández (Huesca, kv.), Jokin Esparza (Huesca, kv.), Nino (Tenerife)
Távozott: Nélson (Betis, kv.), Coro (Espanyol, kv.), Nacho Monreal (Málaga, 6.000.000), Wálter Pandiani (szl.), Josetxo (Huesca, i.), Nacho Zabal (Numancia, k.), Oier (Celta Vigo, k.)
RACING SANTANDER
Érkezett: Brian Sarmiento (Salamanca, kv.), Mario Ortíz (Conquense, kv.), José Picón (Pontevedra, kv.), Edu Bedia (Salamanca, kv.)
Távozott: Henrique (Barcelona, kv.), Alekszandrosz Ciolisz (Siena, kv.), Markus Rosenberg (Werder Bremen, kv.), Giovani dos Santos (Tottenham, kv.), Mehdi Laszen (Getafe, i.), Fabio Coltorti (Lausanne, i.), Pablo Pinillos (visszavonult)
REAL BETIS
Érkezett: Nélson (Osasuna, kv.), Rodri (Cartagena, kv.), Juande (Granada, kv.), Javi Chica (Espanyol, i.), Mario Álvarez (Getafe, i.), Juanito (Betis B), Fabri (Real Valladolid, i.), Javier Matilla (Villarreal, 1.350.000), Jefferson Montero (Villarreal, k.)
Távozott: David Odonkor (szl.), Rovérsio (Osasuna, kv.), Miguel Lopes (Porto, kv.), Brimah Razak (szl.), David Belenguer (visszavonult), Israel (Xerez, i.)
REAL MADRID
Érkezett: Royston Drenthe (Hércules, kv.), Nuri Sahin (Borussia Dortmund, 10.000.000), Hamit Altintop (Bayern München, i.), José María Callejón (Espanyol, 5.000.000), Raphaël Varane (Lens, 10.000.000), Fábio Coentrao (Benfica, 30.000.000)
Távozott: Emmanuel Adebayor (Manchester City, kv.), Jerzy Dudek (visszavonult), David Mateos (Zaragoza, k.)
REAL MALLORCA
Érkezett: Edson Ramos (Sao Paulo, kv.), Gianni Zuiverloon (West Bromwich, i.), Tomer Hemed (Maccabi Haifa, i.), Juan Calatayud (Hércules, i.), Pablo Cáceres (Tigre)
Távozott: Enrique Corrales (szl.), Rubén González (Osasuna, i.), Óscar Trejo (Sporting Gijón), Ayoze (Deportivo La Coruna, i.), Sergi Enrich (Recreativo Huelva, k.), Germán Lux (szl.), Tuni (Gimnástic Tarragona, i.)
REAL SOCIEDAD
Érkezett: Inigo Sarasola (Real Unión, kv.), Borja Viguera (Gimnástic Tarragona, kv.), Liassine Cadamuro (Real Sociedad B)
Távozott: Diego Rivas (Hércules, i.), Raúl Tamudo (szl.), Josu Esnaola (szl.)
REAL ZARAGOZA
Érkezett: Pablo (Cruzeiro, kv.), Raúl Goni (Real Madrid B, kv.), Abraham Minero (Barcelona B, i.), Edu Oriol (Barcelona B, i.), Juan Carlos Pérez (Real Madrid B, 2.500.000), David Mateos (Real Madrid, k.)
Távozott: Guirane N’Daw (Saint-Étienne, kv.), Nicolás Bertolo (Palermo, kv.), Ander Herrera (Athletic Bilbao, 7.500.000), Edmílson (Ceará, i.), Gabi (Atlético Madrid, 3.000.000), Carlos Diogo (szl.), Jirí Jarosík (szl.), Jorge López (szl.), Said Boutahar (szl.)
RAYO VALLECANO
Érkezett: ?
Távozott: Emiliano Armenteros (Sevilla, kv.), Antonio Amaya (Wigan, kv.), Coke Andújar (Sevilla, 1.800.000), Borja García (Córdoba)
SEVILLA
Érkezett: Emiliano Armenteros (Rayo Vallecano, kv.), Coke Andújar (Rayo Vallecano, 1.800.000), Martín Cáceres (Barcelona, 3.000.000), Manu del Moral (Getafe, 4.500.000), Bernardo Espinosa (Sevilla U20), Piotr Trochowski (Hamburg, i.), Antonio Luna (Almería, kv.), Tom De Mul (Standard Liege, kv.), David Prieto (Tenerife, kv.), Emir Spahic (Montpellier, 2.000.000)
Távozott: Luca Cigarini (Napoli, kv.), Ivica Dragutinovics (szl.), Didier Zokora (Trabzonspor, 5.000.000), Sergio Sánchez (Málaga, 2.800.000), Cala (AEK Athén, k.), José Carlos (AEK Athén, i.)
VALENCIA
Érkezett: Renan (Internacional, kv.), Adil Rami (Lille, 6.000.000), Sunny (Numancia, kv.), Sofiane Feghouli (Almería, kv.), Diego Alves (Almería, 3.000.000), Dani Parejo (Getafe, 6.000.000), Pablo Piatti (Almería, 7.500.000)
Távozott: Vicente (szl.), César Sánchez (Villarreal, i.), Miguel Moya (Getafe, k.), Joaquín (Málaga, 4.200.000), Manuel Fernandes (Besiktas, 2.000.000), David Navarro (Neuchatel Xamax, i.), Míchel (Hércules, k.), Asier del Horno (szl.), Aarón Níguez (Almería, i.), Alejandro Domínguez (River Plate, i.), Sunny (Numancia, i.),
VILLARREAL
Érkezett: Jozy Altidore (Bursaspor, kv.), César Sánchez (Valencia, i.), Cristián Zapata (Udinese, 7.500.000)
Távozott: Cicinho (Roma, kv.), Iván Marcano (Olympiakosz, k.), Javier Matilla (Betis, 1.350.000), Jefferson Montero (Betis, k.), Xavier Oliva (szl.), Cristóbal Márquez (Karpati Lviv, i.), Juan Carlos (Elche, k.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik