Emlékek egy legendás támadósorról Gentóval és Puskással

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.01.18. 19:23
null
A Real Madridban együtt mindössze tíz tétmeccsen pályára lépő, ám így is legendává lett (Fotó: realmadrid.com)
Kopa, Rial, Di Stéfáno, Puskás, Gento – ez lehet a világ valaha volt legjobb támadósora, írja a Marca a Real Madrid hatszoros BEK-győztes támadójának, Francisco Gento halálának apropóján. A lap felidézte az 1958–1959-es idényt, amikor az említett ötös tíz tétmeccsen futballozott egymás oldalán a madridi támadósorban.

 

Miguel Ángel Lara szerző szerint keresve se lehetne Gentónál jobb embert találni arra, hogy felidézzük a Real Madrid múltjának nagyságát. A 43-szoros válogatott spanyol tizennyolc idényen át szolgálta a „királyiakat”, és hatszor nyert BEK-et a csapat színeiben – ez idő alatt pedig legendás támadósorok tagja volt, ám mind közül kiemelkedik az 1958–1959-es évadra összeálló Raymond Kopa, Héctor Rial, Alfredo Di Stéfano, Puskás Ferenc, Francisco Gento ötös fogat.

Ennek az idénynek az elején vált hivatalossá Puskás Ferenc érkezése a Santiago Bernabéuba, az akkor már 31 esztendős játékost egészen pontosan augusztus 11-én mutatták be. Majd egy évvel később, egy Amszterdamban induló és New Yorkban végződő túra végén döntött úgy Raymond Kopa, hogy elhagyja a spanyol fővárost. „Franciaországban a futball Napóleonja volt, nálunk viszont csak egy a többi közt” – magyarázta a francia válogatott csapattársa váltásáról Gento annak idején.

A Real Madrid a bajnokságban a második helyen zárt a Barcelona mögött, de támadójátéka így is élményszámba ment. A krónikások szerint az évad csúcsát a stuttgarti BEK-döntő jelentette, ahol Luis Carniglia tanítványai Mateos és Di Stéfano góljával 2:0-ra legyőzték a Reimst. „Az volt a döntő utáni pillanatok legjobb része, amikor szegény Raymonddal viccelődtünk, hogy szándékosan eljátszotta, hogy megsérült, csak ne kelljen a franciák ellen gólt lőnie. Persze valóban sérült volt” – nosztalgiázott Gento jó tíz évvel ezelőtt a Marca hasábjain, felelevenítve, hogy a mérkőzés jelentős részében – mivel akkoriban még nem volt cserelehetőség a mezőnyjátékosok számára – tíz emberrel kellett futballozniuk.

Lara megjegyzi, a Neckarstadionban sem a „klasszikus” ötös játszott elöl a Realban, ugyanis Carniglia nem tette be a csapatába Puskás Ferencet egy állítólagos sérülés miatt (Később kiderült, hogy Puskás nem volt sérült, az argentin trénert pedig a finálé után ki is rúgta Bernabéu klubelnök.) Ez azonban nem számított új helyzetnek: az idényben Joseíto, Mateo, Villa, Herrera és Santisteban egyaránt lehetőséget kapott a támadóötösben.

Hogy akkor mégis miért a Kopa, Rial, Di Stéfáno, Puskás, Gento kvintettet emlegeti korszakosként a Marca? A Real mindössze négy nappal Puskás szerződtetése után Buenos Airesben, a River Plate ellen lépett pályára, a Monumentalban több mint 100 ezer néző előtt ezzel a támadósorral állt fel – a magyar játékost később Mateo váltotta. Az ötösből Gento tündökölt a leginkább: „Minden kétséget kizáróan övé volt a meccs legkimagaslóbb teljesítménye. A River Plate egy rendkívüli védőt, Malazzomot jelölte ki arra, hogy kövesse, semmi más célja sem volt az embernek, csak az, hogy megakadályozza a szélsőt a játékban. Ez az oka annak, amiért Gento érdemei igazán elévülhetetlenek lettek. Villámcsapásszerű előretörései szétzilálták a Rivert. Minden egyes támadása valódi veszély érzetét keltette, és a gólban, amelyet Rial szerzett, szintén kulcsfontosságú érdeme volt, mivel ő ívelte be oly simán és precízen a szögletet, hogy a labda – szinte mint az érett gyümölcs – érte a társ fejét” – írta korabeli beszámolójában a Marca tudósítója.

A nagy debütálást követő tíz tétmeccsen összesen 30 gólt jegyeztek a támadóötös tagjai: Di Stéfano tízet, Puskás kilencet, Gento és Rial négyet-négyet, Kopa pedig hármat.

Gentót a góljai száma talán nem emelte ki a mezőnyből, ám az, hogy a 18 madridi idénye alatt megnyert hat BEK-döntő mindegyikén kezdőként lépett pályára, páratlanná teszi riválisai között. 1956-ban Joséíto, Marsal, Di Stéfano és Rial, 1957-ben Kopa, Mateos, Di Stéfano és Rial, 1958-ban Kopa, Joséíto, Di Stéfanoés Rial, 1959-ben Kopa, Mateos, Di Stéfano és Rial, 1960-ban Canario, Del Sol, Di Stéfano és Puskás, 1966-ban pedig Serena, Amancio és Grosso mellett volt a támadósor tagja.

Ezzel a sorozattal senki sem tud versenyezni. Ahogy Lara írja „Erős neveket találunk lenyűgöző számokkal és hihetetlen múlttal Madridban: Cristiano Ronaldo, Raúl, Hugo Sánchez, Butragueno, Santillana, Juanito, Ronaldo, Mijatovics, Luis Requeiro vagy épp René Petit. De mindannyian legalább egy lépéssel Don Francisco Gento mögött állnak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik