Barcelona: visszatér a klublegenda, Xavi az új vezetőedző – hivatalos

CS. M., V. J.CS. M., V. J.
Vágólapra másolva!
2021.11.06. 09:28
null
Az FC Barcelona ezzel a képpel jelentette be Xavi visszatérését (Forrás: fcbarcelona.com)
A La Ligában szereplő FC Barcelona a honlapján hivatalosan is bejelentette, hogy Xavi (Xavier Hernández) lett a klub új vezetőedzője, miután megegyeztek a katari al-Szadd-dal a korábbi klasszis középpályás kivásárlásáról.

 

Az FC Barcelona elnöke, Joan Laporta múlt szerdán, a Rayo Vallecano elleni egygólos idegenbeli vereséget követően menesztette pozíciójából Ronald Koeman vezetőedzőt. Ezt követően a katalánok tárgyalásba kezdtek a katari al-Szadd-dal, hogy a klublegenda, Xavilehessen az FC Barcelona új vezetőedzője.

Xavinak élő szerződése volt a katari klubbal (amellyel a most zajló idényben is vezette a bajnokságot), de pénteken az al-Szadd hivatalos közleményben jelezte, hogy az FC Barcelona kifizette a 41 éves tréner szerződésében szereplő kivásárlási árat, így elhárult az akadály a klubváltás elől. Egybehangzó sajtóhírek és az átigazolási hírek, valamint kinevezések terén jártas olasz újságíró, Fabrizio Romano értesülései szerint ez a kivásárlási összeg nagyjából 5 millió euró volt. A Barca ekkor még nem tett hivatalos bejelentést az ügyben…

Xavi játékosként az 1998–1999-es idényben mutatkozott be az FC Barcelona első csapatában, s egészen 2015-ig ott futballozott. Ezt követően írt alá a katari al-Szaddhoz, ahol először még labdarúgóként számítottak a szolgálataira, majd vezetőedző lett.

A Barcánál eltöltött időszaka alatt négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, nyolcszor lett spanyol bajnok, háromszor Király-kupa-győztes, kétszer klubvilágbajnok, hatszor Spanyol Szuperkupa-győztes és két alkalommal UEFA Szuperkupa-győztes. A spanyol válogatott tagjaként kétszer nyert Európa-bajnokságot, valamint egyszer világbajnokságot. Vezetőedzőként 2019 nyara óta irányította az al-Szaddot, s hét trófeát nyert az együttessel.

A klub tájékoztatása alapján Xavi szerződése a jelenlegi idényen túl további két évre szól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik