Vége: Sergio Agüero könnyek között búcsúzott a profi labdarúgástól (Fotó: AFP)

 

„Azért tartjuk ezt a sajtótájékoztatót, hogy bejelentsem, úgy döntöttem, hogy abbahagyom a profi labdarúgást – mondta Sergio Agüero már ekkor is könnyes arccal, hogy aztán nagy-nagy levegővételek kíséretében folytassa. – Nagyon nehéz pillanat ez. De meg kellett hoznom ezt a döntést a másfél hónappal ezelőtt történtek miatt az egészségem érdekében. Mindent megtettem azért, hogy maradjon reményem a folytatásra, ám tíz nappal ezelőtt meg kellett hozzam a döntést. Büszke vagyok mindarra, amit elértem a karrieremben. Ötévesen értem először a labdához, és már akkor arról álmodtam, hogy profi lehessek...”

 

„Köszönöm az Atlético Madridnak, hogy tizennyolc éves koromban megadta nekem a nagy esélyt, és köszönöm a Manchester Citynek, nem kell elmondanom, hogyan érzek a klub iránt és hogy mennyire jól bántak velem mindig is. Emelt fővel fejezem be. Nem tudom még, mi vár rám életem következő szakaszában, de azt tudom, hogy megannyi jó ember vesz körül. Mindig emlékezni fogok az együtt átélt csodálatos dolgokra.”

A 33 esztendős játékos nyáron a Manchester Citytől ingyen érkezett az FC Barcelonához, amelyben vádlisérülés miatt október közepéig nem volt bevethető. A hónap végén az Alavés elleni bajnoki meccs első félidejében szédülésre és mellkasi fájdalmakra panaszkodott, ezért le kellett cserélni. Kórházba szállították, az első prognózis az volt, hogy legalább három hónapot ki kell hagynia, amíg alaposan kivizsgálják a szív- és érrendszeri problémáit. Két héttel később már az látott napvilágot az argentin és a spanyol sportsajtóban, hogy a támadó szívritmuszavara miatt karrierjének befejezésére kényszerül.

Utóbbi híreket sem a klub, sem a játékos menedzsmentje nem kommentálta egészen a mai napig. A búcsúztató előkészületei azonban a hétvégén már napvilágot láttak a spanyol sajtóból, ebből pedig sejthető volt, hogy Agüero nem tér már vissza profi játékosként...

Az argentin klasszis öt mérkőzésen összesen 165 percet játszott a Barcelonában, egyetlen találatát a Real Madrid ellen 2–1-re elbukott hazai rangadó 97. percében szerezte.

A 101-szeres válogatott futballista legnagyobb sikereit Manchesterben érte el, a City szurkolói aligha felejtik el neki a 390 tétmeccsen lőtt 260 gólját, hogy a csapatnál töltött tíz idénye alatt a Premier League valaha volt leggólerősebb légiósa lett, s főképp azt a pillanatot, amikor a 2011–2012-es idény utolsó másodperceiben, a QPR-nek lőtt 94. perces góljával bajnoki címhez segítette a csapatot. Később még négy PL-arany követte ezt.

 

Sergio Agüero a válogatottban 41-szer volt eredményes, és karrierjét épp a nemzeti együttessel elnyert két nagy trófea keretezi: 2008-ban az olimpián, idén nyáron a Copa Américán akasztottak aranyérmet a nyakába a csapat tagjaként.