Josep Maria Bartomeu bajban… (Fotó: AFP)

 

Az ügy 2020 februárjában került nyilvánosságra. A BarcaGate néven emlegetett botrányban a 13 Ventures nevű PR-cég az FC Barcelona megbízásából több mint száz álprofilt működtetett a közösségi oldalakon, amelyek célja Bartomeu dicsfényben feltüntetése, és az őt kritizáló tábor (idetartozik többek között Lionel Messi és Gerard Piqué) lejáratása volt. A klub tagadta, hogy létezett ilyen megállapodás és kapcsolatban lenne a vállalattal, ugyanakkor a Cadena SER beszámolója szerint akkoriban hat különböző számla is a birtokukba jutott, ezek bizonyítják a Barca kifizetéseit az irányukba.

„A klub nem áll kapcsolatban, szerződésben olyan cégekkel, amelyek közösségi oldalakat arra használnak fel, hogy másokat besározó üzeneteket kommunikáljon, a klubbal kapcsolatban állókat negatívan tüntesse fel. A 13 Ventures a Barcelona egyik partnere, amelyiknek nincs kapcsolata a hírekben említett áloldalakkal, de ha kiderülne, a klub azonnal szerződést bontana és jogi lépéseket kezdeményezne. Az FC Barcelona olyan cégekkel is együtt dolgozik, melyek a közösségi médiában érkező pozitív és negatív üzeneteket is figyelik” – állt a klub közleményében tavaly februárban.

A botrány kirobbanása után nem sokkal hat igazgatósági tag nyújtotta be a lemondását, köztük az egyik alelnök, Emili Rousaud, aki 2020 áprilisában sejtelmesen így fogalmazott: „Ha azt kérdezik tőlem, hogy valaki hozzányúlt-e a klub kasszájához, azt mondom, igen. Hogy ki, azt nem tudom.”

Ebben az ügyben vizsgálódtak a katalán rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói hétfőn a Camp Nouban, és a Cadena SER értesülései szerint a „házkutatás” után otthonában letartóztatták Josep Maria Bartomeut, az FC Barcelona korábbi elnökét, továbbá az előző vezérkarból Oscar Grau vezérigazgatót, Roma Gómezt, illetve Jaume Masferrert, Bartomeu egykori jobbkezét. A vád hűtlen kezelés, korrupció és pénzmosás.

Bartomeu 2014 és 2020 között dolgozott az FC Barcelona elnökeként, előtte 2010 és 2014 között, még Sandro Rosell elnöksége idején a klub alelnökeként ténykedett.

A katalán klubnál vasárnap (március 7-én) rendezik a következő elnökválasztást, amit január 24-én a koronavírus-járvány miatt halasztottak el. A három jelölt Joan Laporta – ő egyben az első számú esélyes is –, Víctor Font és Toni Freixa.