Barcelona: Lionel Messi sírva búcsúzott el a katalánoktól

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.08.08. 12:50
null
Lionel Messi a vasárnapi sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)
A napokban beszámoltunk róla, hogy Lionel Messi távozik az FC Barcelonától. Az argentin világklasszis labdarúgó vasárnap a Camp Nou-ban tartott sajtótájékoztatón búcsúzott el, és indokolta meg, miért kényszerült arra, hogy 21 év után elhagyja a katalán klubot. Arról nem esett szó, hol folytatja a karrierjét – kérdésre válaszolva Messi annyit mondott: a PSG is egy lehetőség, de még semmi sem dőlt el.

 

 

„Nem tudom, képes leszek-e beszélni – kezdett bele mondandójába Lionel Messi. – Az utóbbi napokban csak gondolkodtam és gondolkodtam, mit is mondhatnék, de semmire sem jutottam, leblokkoltam. Nagyon nehéz nekem ennyi év után, hiszen itt élek régóta, nem voltam erre felkészülve. Még az idén is meg voltam győződve arról, hogy itt folytatom, hiszen mindannyian így akartuk, de hiába szeretek itt élni, hiába imádom a klubot, ma mégis el kell köszönnöm.”

A folytatásban Messi röviden felidézte, hogyan és mikor érkezett a klubhoz, mennyire élvezte mind futballistaként, mind családapaként a Barcelonában felépített életét.

„Nem tudtam elképzelni, hogyan búcsúzzak, hiszen meg sem fordult a fejemben, hogy elmegyek. De így semmiképpen sem szerettem volna elköszönni, inkább a játéktéren, egy utolsó nagy ovációtól kísérve. Nem is tudom elmondani, mennyire hiányoztak a szurkolók a világjárvány alatt. Remélem, valamikor, valamilyen szerepben visszatérhetek a klubhoz.”

Messi a feleségétől, Antonela Rocuzzótól kapott zsebkendővel addig is törölgette már a könnyeit, de a bevezető beszédét követően nem bírta tovább – miközben a megjelentek (köztük a jelenlegi csapattársak, valamint a régiek közül olyan csillagok, mint Xavi és Carles Puyol) vastapssal búcsúztak tőle, kitört belőle a zokogás.


A sok nehéz pillanat egyike (Fotó: AFP)
A sok nehéz pillanat egyike (Fotó: AFP)

 

Percekbe telt, mire a klasszis összeszedte magát. A megjelentek tapsa a segítségére volt – ezt követően kérdésekkel folytatódott a sajtótájékoztató.

„Ez a karrierem legnehezebb pillanata. Voltak nehéz időszakok, értek súlyos kudarcok korábban is… de másnap újra együtt edzhettem a csapattal, és tudtam, hogy lesz lehetőség a javításra. De ez most nem történhet meg, itt a vége. Új fejezet kezdődik az életemben” – folytatta.

A kérdések közül az egyik első az volt, igazak-e a pletykák, amelyek szerint a Paris Saint-Germainben folytatja a pályafutását.

„Ez is egy lehetőség, de még semmi sem sincs eldöntve – válaszolt Messi. – Tavaly el akartam menni a Barcától, de az idén nem. Laportával és a klubbal mindenben megegyeztünk, de a végén kiderült, mégsem lehetséges, hogy közösen folytassuk.”

Szóba került az a világhálót néhány napja bejáró fotó is, amely Messit párizsi labdarúgók (Neymar, Di María, Paredes, Verratti) társaságában örökítette meg Ibizán, és amelyet látván sokan azt a következtetést vonták le, hogy már pecsét került a párizsi szerződésre, és az utóbbi napok barcelonai fejleményei csak egy színjáték részét képezik.

„Az csak egy vicc volt – érkezett a magyarázat. – Neymar felhívott, mondta, hogy a többiekkel álljunk össze egy képre, és milyen jó vicc lesz azt sugallni, hogy Párizsba igazolok. Aztán hogy az emberek ebből a képből milyen következtetést vontak le, az egy másik kérdés, de ez tényleg nem volt több néhány jó barát nyaralás közbeni tréfájánál.”

A sajtótájékoztató kulisszája: a Lionel Messivel nyert Barcelona-trófeák (Fotó: AFP)
A sajtótájékoztató kulisszája: a Lionel Messivel nyert Barcelona-trófeák (Fotó: AFP)

 

Mint beszámoltunk róla, a nehéz pénzügyi helyzetben lévő FC Barcelona nem tudta volna úgy szerződtetni Messit, hogy közben betartsa azokat a pénzügyi fair play szabályokat, amelyek a spanyol élvonalban való induláshoz szükségesek. Joan Laporta, a régi-új klubelnök a minap sajtótájékoztatón magyarázta el a részleteket – ezekről ide kattintva olvashatnak.

„Nem keltettünk senkiben megalapozatlan reményeket. Mindenki meg volt győződve arról, hogy maradok, hogy minden el van rendezve, probléma egy szál se. Úgy vélem, én mindvégig tisztességesen jártam el” – mondta minderről Messi.

Messit több európai elit klub is szívesen látná soraiban, és mivel a Paris Saint-Germain keddre kibérelte a párizsi Eiffel-tornyot – mint tette Neymar szerződtetésekor –, sokan biztosra veszik, hogy a megerősítés vasárnapi elmaradása ellenére az argentin világklasszis a francia csapatban folytatja a pályafutását. A L'Équipe vasárnapi híre szerint Messi a hét utolsó éjszakáját már Párizsban tölti.

S hogy meddig folytatja a futballt a 35. életévét taposó támadó?

„Minden attól függ, meddig bírja a testem. Hallottam már idősebb csapattársaktól, hogy az idő múlásával minden egyes nappal nehezebb lesz. A pályafutásunk során hozzászokunk a napirendhez, kialakul egyfajta rutin, amihez aztán egyre nehezebb alkalmazkodni. Addig folytatom, ameddig fel tudom venni a versenyt a kihívókkal.”

A STADION ELŐTT RENGETEG FC BARCELONA-DRUKKER JELENT MEG


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik