Bartomeunak nincs sok oka az örömre (Fotó: AFP)


„Európában minden nagyobb klub hasonló nagyságrendben érintett. És nem egy évig tart majd, amíg egyenesbe kerülünk, hanem három-négy esztendeig” – mondta Bartomeu a Sport című lapnak. A klubvezér a 2020–2021-es szezonról szólva hozzátette, hogy 1.1 milliárd eurós bevételre számítottak, de ennek talán a 30 százalékát érik majd el.

„Amennyiben nem javul a világban a járványhelyzet, akkor továbbra sem lesznek nézők a stadionokban, nem nyithatnak ki a múzeumok, a boltok, így az a pénz, amire számítottunk, amivel terveztünk, továbbra sem jut el hozzánk” – közölte. Hozzátette: mindez a klubvezetés részéről a közeljövőben a lehető legszigorúbb gazdálkodást követeli meg.

„Alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy mely beruházások nélkülözhetetlenek és melyeket halaszthatjuk” – mondta az elnök. Az ilyen beruházások közé tartoznak a nagy igazolási transzferdíjak is, Bartomeu ezekkel kapcsolatban is nyilatkozott.

„Neymar? A jelenlegi helyzetben lehetetlen a megszerzése, és a Paris Saint-Germain sem akarja őt eladni” – mondta a brazil játékos szerződtetéséről Bartomeu. Neymar 2017 nyarán hagyta el a katalánokat, és igazolt világrekordot jelentő 222 millió euróért a PSG-hez. A támadóval kapcsolatban már tavaly nyáron is írtak esetleges barcelonai visszatéréséről, amelyből aztán nem lett semmi. A téma rövid ideig idén nyáron is terítékre került a sportsajtóban.

Sokáig az argentin Lautaro Martínez szerződtetése tűnt az FC Barcelona legnagyobb nyári fogásának – olasz sportlapok tényként közölték a megállapodást –, az Internazionale játékosának megszerzésére azonban egyre kevesebb az esély.

„A Barcelona egyeztetett az Interrel Lautaróról, de a tárgyalások megszakadtak. A helyzet nem igényelne nagy befektetést” – mondta.

Bartomeu azt is elárulta, hogy fegyelmi eljárást indítottak a Juventushoz szerződő Arthurral szemben, miután a brazil középpályás nem tért vissza vakációjáról.

„Megállapodtunk vele abban, hogy amíg a Bajnokok Ligájában véget nem ér a szereplésünk, addig nálunk marad és játszik. A segítségünkre lehetne” – mondta Bartomeu. A katalánok szombaton a Napolit fogadják a BL-nyolcaddöntő visszavágóján, a februári első meccs 1–1-gyel zárult.

Arthur ragaszkodott ugyan a katalán klubhoz – ezt nyilatkozataiban többször jelezte is –, a Barcelona viszont azon játékosok közé sorolta, akiket nyáron adott esetben csereügyletbe lehetne bevonni. A brazil középpályás így került a Juventushoz, amelytől a katalánok megszerezték a bosnyák Miralem Pjanicot. Mindkét játékos hivatalosan szeptember első napjától kerül új csapatába.

A Barcelona az újrakezdést követően hullámzóan teljesített a bajnokságban, így végül a második helyen zárt a nagyot hajrázó Real Madrid mögött.