Barca: bónuszok és VIP-páholy – íme, Messi ezekkel a feltételekkel maradt volna

Vágólapra másolva!
2022.09.21. 11:51
null
Lionel Messi tavaly augusztus 8-án vett szomorú búcsút szeretett klubjától (Fotó: AFP)
A spanyol El Mundo lap birtokába jutott az a levelezés, amelyben Lionel Messi családjának képviselője 2020. június 11-én közölte a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Barcelona akkor vezetésével, hogy a napjainkban már hétszeres aranylabdás klasszis milyen feltételekkel hajlandó megújítani a 2020–2021-es idény végén lejáró szerződését.

 

Lionel Messi kicsivel több mint két évvel ezelőtt, még Josep Maria Bartomeu elnöksége idején tájékoztatta a katalán klubot arról, hogy egyoldalúan felbontaná a szerződését, amire a megállapodásában foglaltak szerint minden idény végén lehetősége nyílt. A terve akkor nem jött össze, mivel a vezetőség azt állította, Messi későn jelezte a távozási szándékát. Noha az argentin a bíróságra vihette volna az ügyet, nem akart szembemenni szeretett klubjával, így a maradás mellett döntött.

A történetnek most egyéb részletei is kiderültek. Bartomeu meg akarta újítani Messi 2020–2021-es évad végén lejáró szerződését, és az El Mundo birtokába került információk szerint 2020. május 4-én meg is kezdte a tárgyalásokat a családdal – plusz egyéves kontraktust ajánlott, amely automatikusan megújul, ha a játékos a vonatkozó esztendőben április 30-ig nem mond mást.

Június 11-én Jorge Pecourt, a Messi családját képviselő ügyvéd a hosszabbítási feltételekről küldött e-mailt az elnöknek, valamint a klub vezérigazgatójának, Oscar Garunak és a Barca jogi szolgáltatásaiért felelős Román Gómez Pontinak. Az El Mundo azt is hozzátette, hogy a levelezést természetesen Messi édesapja, Jorge Messi, valamint a család képviselője, Alfonso Nebot is követte.

Bartomeu elnöksége idején Messi az alábbi feltételekkel hosszabbított volna
– 2023-ig szóló kontraktus, Lionel Messi egyoldalú hosszabbítási lehetőségével.
– Húsz százalékkal csökkentett fix fizetés a 2020–2021-es idényben, amely két részletben (tíz-tíz százalékkal), s három százalék kamattal visszaépül a 2021–2022-es, valamint a 2022–2023-as honoráriumba.
– Hűségbónuszok kifizetése kamatostul.
– VIP-páholy a Camp Nouban Lionel Messi és Luis Suárez családjának.
– Privát karácsonyi repülőút az egész családnak Argentínába.
– Szerződésfelmondás esetén a 2020–2021-es idényre vonatkozó visszatartott fizetés 20 százalékának megtérítése, kamatokkal.
– Tízmillió eurós aláírási bónusz – 2023. június 30-i fizetési határidővel.
– Adóemelés esetén a javadalmazás arányos növelése.
– A kivásárlási záradék 700 millió euró helyett jelképes, 10 ezer euró legyen.
– A „jobbkeze”, Pepe Costa szerződésének meghosszabbítása addig, amíg Messi a Barcelonában játszik.
– Szándéknyilatkozat arról, hogy testvérének, Rodrigo Messinek kifizetik, „ami jár”.

A klub azzal érvelt, hogy a járvány okozta bevételcsökkenés 30 százalékos lesz, így a futballista fizetésének csökkentését is ebben a százalékban, tehát a család által elfogadott helyett további mínusz tíz százalékban határozták meg.

A spanyol lap úgy tudja, Bartomeu június 25-én döntött, és nem volt hajlandó belemenni abba, hogy Messi fizetése csupán 20 százalékkal csökkenjen, ahogyan a tízmillió eurós aláírási bónuszt sem hagyta jóvá. Az akkori elnök továbbá úgy vélte, kivásárlási záradék megszüntetése azt a benyomást keltené, hogy a Barcelona ajtaja nyitva áll Messi előtt, aki így bármikor könnyedén kiléphetne rajta. Bartomeu a prémium kifizetését is lehetetlennek találta, mivel a klub rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe került.

A család nem volt hajlandó elfogadni Bartomeu feltételeit, s két hónappal később, 2020. augusztus 25-én fény derült arra a bizonyos levélre, amelyben Lionel Messi jelezte, távozna...

A többi már történelem. Úgy tűnt, a 2021. március 7-én kinevezett régi-új elnök, Joan Laporta mindent megtesz azért, hogy a következő idényben maradásra bírja a klasszist, folyamatosan tárgyaltak egymással a felek. De annak ellenére, hogy a klub, valamint a játékos egyezségre jutott, és kölcsönösen szándékukban állt az új szerződés aláírása, ez a pénzügyi és a strukturális akadályok miatt mégsem történhetett meg, így Messi kénytelen volt elbúcsúzni a Barcelonától – 2021. augusztus 10-től hivatalosan is a Paris Saint-Germain futballistája lett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik