Alakul a Xavi, Mascherano, Messi, Özil, Iniesta álomötös

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.08.13. 21:58
null
Mascherano a Barcába igazolhat (Fotó: Action Images)
Véget ért a magyar Formula–1-es futam, akciósnál akciósabbak a füzetcsomagok és ceruzahegyezők, elkezdenek köszönni a tanároknak a legelvetemültebb diákok is, szabadságra utazik a komplett magyar Parlament, és talán éppen ezért növekedésnek indul a GDP, többnyire kiesnek a magyar klubok a nemzetközi kupákból – mindez a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy megéltük az idén is az augusztust. Mi sem természetesebb, hogy a nemzetközi transzferpiac is célegyenesbe ért, kis túlzással, hiszen a hónap végéig még igazolhatnak a klubok új játékosokat. Higgye el a kedves olvasó: fognak is, jó kedvvel, no és bőséggel.

Amióta kiderült, hogy nem igazol (ezen a nyáron) a Barcelonába Cesc Fabregas, a katalán megaegylet Mesut Özil és Javier Mascherano megszerzéséért mozgat meg igen sok követ. Egy spanyol lap szerint Mascherano áráról már meg is állapodott egymással a Liverpool és a Barca 15 millió euróban, de csak azért ilyen kevéske az összeg, mert Alekszandr Hleb is az angol klubé lesz az áron felül. A mindig jól értesült katalán újság, a Sport szerint Özil is hamarosan a blaugránákhoz kerül, 12-15 millió euró körüli összeg fejében, pontosabban a két klub már megegyezett egymással, de a középpályás, akinek jövőre lejár szerződése a Werder Bremennel, Európa legnagyobb gárdáinak ajánlata közül válogathat, így érthető módon nem kapkod.

FÓKUSZBAN: ATLÉTICO MADRID

Bár igazán szép lenne a kilencvenes évek közepétől szépen sorba venni az Atlético átigazolási tevékenységét, de terjedelmi okokból legyen vizsgálódásunk kezdőpontja 2006 nyara, amikor több mint 50 millió euró befektetetésével kívánta feledtetni a klub az előző évi 10. helyezést. A tekintélyes summából sikerült szert tenni Zé Castro, Maniche, Jurkasz Szeitaridisz, Costinha, Mista, Mariano Pernía, José Jurado, Sergio Agüero és Fabiano Eller játékjogára, miközben a távozók közül csak Ariel Ibagazáért, Mateja Kezsmanért és García Calvóért ejtettek drukker-könnyeket. Javier Aguirre mester ugyan csak a 7. helyre hozta fel a csapatot, de a nemes hagyományok ellenére maradhatott a kispadon, hogy 30 milliónál is többet költsön el. Elveszítette ugyan Fernando Torrest, Martin Petrovot, Peter Luccint és Luciano Gallettit, de jött Cléber Santana, Luis García, Diego Costa, Diego Forlán, Simao Sabrosa, Thiago Motta, Raúl García és José Antonio Reyes.

 

Az Intertotó-kupán át bejutottak az UEFA-kupába, ahol nem sokáig meneteltek, de a pontvadászatban a negyedik helyen végeztek. Ez végül Bajnokok Ligáját ért, ahol tovább is jutottak csoportjukból, de a Porto útjukat állta. Odahaza viszont újfent negyedikek lettek (pedig előző nyáron aránylag keveset költöttek, például Tomás Ujfalusi, Paulo Assuncao, Grégory Coupet, John Heitinga és Florent Sinama-Pongolle megszerzésére). Aguirre viszont csak februárig bírta, a kassza sem jobban, így Abel Resino már csak szordínóban költekezett tavaly. Nem ezen múlott, de a Primera Divisiónban csupán a 8. helyen végeztek a „matracosok", a BL-ből is hamar kiestek; kárpótlásképpen viszont megnyerték az Európa-ligát. Most igencsak megerősítette védelmét a gárda (a tavalyi idényben 61 gólt kaptak, a kieső Real Valladolid például 62-t), és ami a legfontosabb, sikerült (eddig...) megtartani a világbajnokságon legendává vált Diego Forlánt.

 

Atlético Madrid transzferológia, 2006–2010

 

2006–2007

Kiadás: 55.63 millió euró. A négy legdrágább vétel: Sergio Agüero (Independiente, 21.7 millió euró), Maniche (Dinamo Moszkva, 9), Jurkasz Szeitaridisz (Dinamo Moszkva, 6), Costinha (Dinamo Moszkva, 6).
Bevétel: 7 millió. A legdrágább távozó: Mateja Kezsman (Fenerbahce, 7).

 

2007–2008

Kiadás: 84 millió euró. A három legdrágább vétel: Diego Forlán (Villarreal, 21), Simao Sabrosa (Benfica, 20),  Raúl García (Osasuna, 13).
Bevétel: 52.1 millió. A három legdrágább távozó: Fernando Torres (Liverpool, 38), Martin Petrov (Manchester City, 7), Peter Luccin (Real Zaragoza, 2.8).

 

2008–2009

Kiadás: 26.5 millió euró. A négy legdrágább vétel: John Heitinga (Ajax Amsterdam, 10), Florent Sinama-Pongolle (Recreativo Huelva, 10), Paulo Assuncao (Porto, 3), Grégory Coupet (Olympique Lyon, 2).

Bevétel: 2.65 millió. A legdrágább távozó: José Antonio Reyes (Benfica, kölcsönbe, 2.6).

 

2009–2010

Kiadás: 16.55 millió euró. A három legdrágább vétel: Eduardo Salvio (Lanús, 8), Sergio Asenjo (Real Valladolid, 5), Leandro Cabrera (1.5).
Bevétel: 17.9 millió. A három legdrágább távozó: John Heitinga (Everton, 6.8), Florent Sinama-Pongolle (Sporting Lisszabon, 6.5), Zé Castro (Deportivo de La Coruna, 2).

Az a hír, hogy Zlatan Ibrahimovic maradni szeretne, bár a Milan is érdeklődik iránta, és felvetődött, hogy elcserélnék a Manchester Cityvel az ott nemkívánatos Robinhóra, néhány Barcelona-drukker szerint nem is olyan jó hír, legalábbis ez derült ki a különböző fórumokat olvasgatván. Csak érdekességképpen írom le: a The Sun nevű angol tabloid szerint a City szerény évi 29 millió eurós fizetéssel csábítja a svéd éket, aki ez esetben a világ valaha volt legjobban fizetett játékosa lenne. No komment...

A Real Madrid sem ült ölbe tett kézzel az elmúlt héten, hiszen José Mourinho mester megvette egy régi kedvencét, a megbízható középhátvédet, Ricardo Carvalhót. A Chelsea nyolcmilliót kért és kapott a portugálért, aki a Porto és a londoni klub után újra együtt dolgozhat felfedezőjével (Mourinho most minden bizonnyal örül, hogy tavaly nem tudta az Interbe csábítani a bekket). Özilért és Ashley Cole-ért (B-terv: Michel Bastos) továbbra is harcol a királyi klub, amelynek látókörébe került, hogy egy rendőrségi szakszóval is éljünk, a santosos támadó középpályás, Paulo Henrique Ganso, aki a válogatottban is bemutatkozhatott már, és eme jeles alkalomból a 10-es mezt húzhatta magára. Maiconról viszont a jelek szerint lemondhat, a Milan bekkjéért, Thiago Silváért pedig a Manchester Cityvel kell versenyt futnia, ami semmi jót nem ígér számára: az angol klub 40 milliót ígér a brazilért, a spanyol 20-at, de Rafael van Der Vaart játékjogába csomagolva. A pletykák szerint nem tettek még le a madridiak Romelu Lukakunak, az Anderlecht 17 éves csatárígéretének elhappolásáról sem.

Megpihent a Valencia a nagykiárusítás után, bár Juan Matát szeretné elvinni az Inter, és a játékos már csak ezért sem siet szerződéshosszabbítása aláírásával (a balszélsőt 2012-ig köti kontraktus klubjához). Az interes igyekezet mögött az áll, hogy Mario Balotelli e sorok írásakor érkezett meg Manchesterbe, hogy a Citynél orvosi vizsgálaton vegyen részt, és már be is jelentették az átigazolását. Eladhatja legjobbját a Sevilla is, hiszen Luís Fabiano több forrás szerint is igen közel ahhoz, hogy a Marseille-hez igazoljon. A spanyolok be is jelentkeztek a Nizzánál a nyár francia slágeréért, Loic Rémyért, a Lorient-nél Kévin Gameiróért és a Twenténél Bryan Ruizért, miközben a valaha még a legjobb uruguayi csatárként emlegetett Javier Chevantón menekülne a Sevillából, mégpedig a Leccébe.

Nagy fába vágta a fejszéjét a tavaly a bajnokságot a 9. helyen záró, de anyagi gondokkal küzdő (és e csatában erősen vesztésre álló, emiatt az Európa-ligából is kizárt) Mallorca, ugyanis felvette a kapcsolatot a 38 éves egykori aranylabdással, Rivaldóval, akinek jelenleg nincs egyesülete. Rivaldo elmondása szerint csak nyaralt a környéken, nem az RCD-vel tárgyalt. Hiába no, nem minden munkanélküli sors sajnálatra méltó... A Getafe elengedte ingyen azt a Kepát a Recreativo Huelvához, akiért három éve még 3.5 milliót fizetett, a Mallorca helyén EL-induló Villarreal pedig eladta egyik legismertebb védőjét, az uruguayi Diego Godínt. A 24 éves középső védőért nyolcmillió eurót fizetett az Atlético Madrid (Godín eladását előrevetítette a múlt héten Carlos Marchena Villarrealhoz igazolása). Az amerikai válogatott csatárért, a többnyire csak címeres mezben gólerős Jozy Altidore-ért pedig a Besiktas érdeklődik. Nem távozik viszont Giuseppe Rossi, akit olyan gárdákkal is hírbe hoztak, mint a Manchester United, a Liverpool, az Arsenal, a Juventus, a Roma és a Fiorentina; valamint hosszabbított a spanyol válogatott szűrő, Bruno Soriano, mégpedig 2016-ig.

Zárjuk a hetet az Atlético Madriddal (a kisebb hispán élvonalbeli egyletekre legközelebb térünk ki), amely a nyáron igencsak megerősítette hátsó sorait, de a Stade Rennes-ből a francia válogatott jobbhátvédet, Rod Fannit még át szeretné igazolni. Előre is gondolkodnak, ugyanis legyeskednek a vezetők a wolfsburgi karmester, Zvjezdan Misimovics körül. Attól a hírtől, miszerint Diego Forlánért a Manchester City és az Inter is ajánlatot készül tenni, alighanem hidegrázást kapnak a „matracosok" hívei, Forlán ugyanis már 31 éves, így...

Gondolom, tapasztalt transzfereseink befejezik maguktól is e mondatot, akár csak mi e rovatot e hétre.

 

 
BARCELONA 
Érkezett: Alexander Hleb (VfB Stuttgart, kölcsönből vissza), Martín Cáceres (Juventus, kv.), David Villa (Valencia, 40.000.000 euró), Adriano (Sevilla, 9.500.000)
Távozott: Keirrison (Santos, k., i.), Thierry Henry (New York Red Bulls, i.), Yaya Touré (Manchester City, 24.000.000), Dmitro Csihrinszkij (Sahtar Doneck, 15.000.000), Rafael Márquez (New York Red Bulls, i.)
 
REAL MADRID 
Érkezett: Sergio Canales (Racing Santander, 6.000.000), Ángel Di María (Benfica, 25.000.000), Pedro Léon (Getafe, 10.000.000), Sami Khedira (VfB Stuttgart, 10.000.000), Ricardo Carvalho (Chelsea, 8.000.000)
Távozott: Christoph Metzelder (Schalke 04, i.), Guti (Besiktas, i.), Raúl (Schalke 04, i.)
 
VALENCIA 
Érkezett: Mehmet Topal (Galatasaray, 5.500.000), Tino Costa (Montpellier, 6.500.000), Roberto Soldado (Getafe, 10.000.000), Sofiane Feghouli (Grenoble, i.), Ricardo Costa (Lille, i.), Asier del Horno (Real Valladolid, kv.), Ignacio González (Levadiakosz, kv.), Aarón Níguez (Celta Vigo, kv.), Hugo Viana (Sporting Braga, kv.), Sunny (Betis, kv.), Vicente Guaita (Recreativo Huelva, kv.), Aritz Aduriz (Mallorca, 4.300.000)
Távozott: Rubén Baraja (szl.), David Villa (Barcelona, 40.000.000), Míchel (Deportivo La Coruna, k., i.), Nikola Zigics (Birmingham, 7.000.000), Renan (Internacional, k., 300.000), David Silva (Manchester City, 28.750.000), Carlos Marchena (Villarreal, 2.500.000)
 
SEVILLA 
Érkezett: Alejandro Alfaro (Tenerife, kv.), Ernesto Chevantón (Atalanta, kv.), Arouna Koné (Hannover, kv.), Mouhamadou Dabo (Saint-Étienne, i.), Tiberio Guarente (Atalanta, 5.500.000), Luca Cigarini (Napoli, k.), Rodri (Sevilla U21), Antonio Luna (Sevilla U21)
Távozott: Marius Stankevicius (Sampdoria, kv.), Adriano (Barcelona, 9.500.000), Emiliano Armenteros (Rayo Vallecano, k.), José Crespo (Padova, i.), David Prieto (Tenerife, k.), Tom de Mul (Standard Liege, k.)
 
RCD MALLORCA 
Érkezett: Emilio Nsue (Real Sociedad, kv.), Juanmi Callejón (Albacete, kv.), Óscar Trejo (Elche, kv.), Martí Crespí (Elche, kv.), Jonathan de Guzmán (Feyenoord, i.), Pablo Cendrós (Mallorca B), Tomás Pina (Mallorca B), Sergi Enrich (Mallorca B)
Távozott: Paulo Pezzolano (Liverpool, kv.), Mario Suárez (Atlético Madrid, 1.800.000), Nauzet Pérez (Ceuta, i.), Julio Álvarez (Tenerife, i.), Fernando Varela (Kasimpasa, i.), Aritz Aduriz (Valencia, 4.300.000), Javi Guerra (Real Valladolid), Óscar Díaz (Xerez), Bruno China (Rio Ave, i.)
 
GETAFE 
Érkezett: Ibrahim Kas (Besiktas, kv.), Franck Signorino (Cartagena, kv.), Borja (Real Valladolid, i.), Iván Marcano (Villarreal, k.), Javier Arizmendi (Real Zaragoza, i.), Pedro Mosquera (Real Madrid Castilla)
Távozott: Fabio Celestini (Lausanne, i.), Roberto Soldado (Valencia, 10.000.000), David Belenguer (Betis, i.), David Cortés (Hércules, i.), Joffre Guerrón (Atlético Paranaense, 1.000.000), Pedro Léon (Real Madrid, 10.000.000), Kepa (Recreativo Huelva, i.)
 
VILLARREAL
Érkezett: Jozy Altidore (Hull, kv.), Juan Carlos (Villarreal B), Mario Gaspar (Villarreal B), Borja Valero (West Bromwich, k.), Javier Matilla (Villarreal B), Cristóbal Márquez (Villarreal B), Joan Oriol (Villarreal B), Leandro Somoza (Vélez Sarsfield, kv.), Marco Rubén (Villarreal B), Jefferson Montero (Villarreal B), Mateo Musacchio (Villarreal B), José Catalá (Villarreal B), Carlos Marchena (Valencia, 2.500.000)
Távozott: Javi Venta (szl.), Robert Pires (szl.), Ariel Ibagaza (Olympiakosz, i.), Iván Marcano (Getafe, k.), Joseba Llorente (Real Sociedad, 2.500.000), Damián Escudero (Boca Juniors), Leonardo Sigali (Godoy Cruz, 820.000), Sebastián Eguren (Sporting Gijón), Diego Godín (Atlético Madrid, 8.000.000)
 
ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Diego Costa (Real Valladolid, 1.000.000), Fran Mérida (Arsenal, i.), Mario Suárez (Mallorca, 1.800.000), Filipe (Deportivo La Coruna, 12.000.000), Diego Godín (Villarreal, 8.000.000)
Távozott: Tiago (Juventus, kv.), Pablo Ibánez (West Bromwich, i.), Roberto Jiménez (Benfica, 8.500.000), Mariano Pernía (szl.)
 
ATHLETIC BILBAO 
Érkezett: Mikel San José (Liverpool II, 2.700.000), Jon Aurtenetxe (Athletic Bilbao U21), Aitor (CD Baskonia), Jonás Ramalho (Athletic Bilbao U21), Raúl Fernández (Athletic Bilbao II), Ibai Gómez (Sestao River), Igor Martínez (Alaves), Ander Murillo (Salamanca, kv.), Mikel Balenziaga (Numancia, kv.), Inigo Pérez (Athletic Bilbao II)
Távozott: Joseba Etxeberria (visszavonult), Inaki Munoz (Cartagena, i.), Francisco Yeste (al-Vaszl, i.), Armando (visszavonult), Xabier Etxeita (Elche, i.), Iban Zubiaurre (Albacete, k.)
 
DEPORTIVO DE LA CORUNA
Érkezett: Rubén Castro (Rayo Vallecano, kv.), Míchel (Valencia, k., i.), Omar Bravo (Guadalajara, kv.), Yves Desmarets (Guimaraes, i.), Urreta (Benfica, k.), Saúl (Elche, i.), Aythami Artiles (Xerez, kv.), Rubén Pérez (Atlético Madrid II, k.)
Távozott: Brayan Angulo (szl.), Sergio (Levante, i.), Filipe (Atlético Madrid, 12.000.000), Rodolfo Bodipo (Vaslui, k.), Álex Bergantinos (Granada, k.), Iván Pérez (Ponferradina, k.), Omar Bravo (Kansas City Wizards), Rubén Castro (Betis)
 
ESPANYOL 
Érkezett: Wellington (Panioniosz, kv.), Valdo (Málaga, kv.), Ángel Martínez (Rayo Vallecano, kv.), Rui Fonte (Sporting, k.), Jesús Dátolo (Napoli, 350.000), Kiko Casilla (Espanyol II), Felipe Mattioni (Maga Esporte, i.)
Távozott: Iván Pillud (Tiro Federal, kv.), Ben Sahar (Hapoel Tel Aviv, k.), Raúl Tamudo (Real Sociedad, i.), Javi Ruiz (szl.), Fernando Marqués (Parma, i.), Grégory Béranger (Tenerife), Milan Szmiljanics (Partizan Beograd, k.), Nicolás Pareja (Szpartak Moszkva, 10.000.000), Román Martínez (CA Tigre, k.), Ángel Martínez (Girona, k.)
 
OSASUNA 
Érkezett: Nicolás Medina (Castellón, kv.), Enrique Sola (Levadiakosz, kv.), Fernando Soriano (Almería, i.), Asier Riesgo (Real Sociedad, i.), Dejan Lekics (Crvena zvezda, 2.600.000), Damia (Betis, i.)
Távozott: César Azpilicueta (Marseille, 6.000.000), Dady (Bucaspor), Jorge Galán (Huesca, k.), Jokin Esparza (Huesca, k.), Andrés Fernández (Huesca, k.), Roberto Fernández (Granada)
 
ALMERÍA 
Érkezett: Carlos García (Betis, kv.), Leonardo Ulloa (Castellón), Michael Jakobsen (Aalborg, 2.000.000), Miguel Luque (Barcelona B), Baltasar Rigo (Almería B), Diego Váleri (Porto, k.), Marcelo Silva (Danubio, 1.300.000)
Távozott: Diego Váleri (Porto, kv.), Fernando Soriano (Osasuna, i.), David Rodríguez (Celta Vigo), Guilherme (Real Valladolid, k.), Natalio Poquet (Tenerife, i.), Esteban Solari (APOEL Nicosia, i.), Leonardo Borzani (szl.), Domingo Cisma (Racing Santander, i.), Alex Quillo (Recreativo Huelva, i.), Chico (Genoa, 5.000.000)
 
SPORTING GIJÓN 
Érkezett: Jorge García (Gimnastic, kv.), Gastón Sangoy (Apollon Limassol, 800.000), Ayoze (Tenerife, i.), Nacho Novo (Glasgow Rangers, i.), Alberto Botía (Barcelona B), Sebastián Eguren (Villarreal), Cristian Portilla (Gijón B)
Távozott: Pedro (szl.), Kike Mateo (Elche, i.), Gerard Autet (szl.), Diego Camacho (szl.), Francisco Maldonado (Cartagena)
 
REAL ZARAGOZA 
Érkezett: Franck Songo’o (Real Sociedad, kv.), Braulio (Recreativo Huelva, kv.), Pablo de Barros (Gimnastic, kv.), Antonio Doblas (Huesca, i.), Matteo Contini (Napoli, 2.200.000), Marco Pérez (Chicó, k.), Leo Franco (Galatasaray, i.)
Távozott: Humberto Suazo (Monterrey, kv.), Adrián Colunga (Recreativo Huelva, kv.), Rubén Pulido (szl.), Javier Arizmendi (Getafe, i.), Peter Luccin (szl.), Pablo Amo (Panserraikosz, i.), Edmílson (szl.)
 
RACING SANTANDER 
Érkezett: Juanjo (Córdoba, kv.), Domingo Cisma (Almería, i.), Francis Pérez (Xerez, i.), Osmar Barba (Racing Santander II), Kennedy (Ajax, i.), Damián Ísmodes (Sporting Cristal, kv.)
Távozott: Xisco (Newcastle, kv.), Sergio Canales (Real Madrid, 6.000.000), Jorge Goncalves (Olhanense, i.), Oriol (Arisz Szaloniki, i.), Brian Sarmiento (Salamanca, k.), José Moratón (Salamanca), Mario Ortíz (Conquense, k.)
 
MÁLAGA 
Érkezett: Edinho (PAOK Szaloniki, kv.), David González (Atletico Malagueno), Eliseu (Lazio, 2.000.000), José Rondón (Las Palmas, 3.500.000), Hernán Malagueno (Indios, 945.000), Sandro Silva (Brasil, 2.200.000), Juanmi (Atlético Malagueno), Rodrigo Galatto (Atlético Paranaense, 1.600.000)
Távozott: Valdo (Espanyol, kv.), Miguel Ángel (Cartagena, i.), Javi López (Ponferradina, k.), Xavi Torres (Levante, k.), Daniel Orozco (Ast. Tripolis, i.), Gustavo Munúa (Levante, i.), Pedro Alcalá (szl.), Felipe Caicedo (Manchester City, kv.), Roberto Santamaría (Las Palmas, kv.), Victor Obinna (Inter, kv.), Pere Martí (Castellón, i.)
 
REAL SOCIEDAD
Érkezett: Tono (Tenerife II, kv.), Joseba Llorente (Villarreal, 2.500.000), Paco Sutil (Eibar, i.), Raúl Tamudo (Espanyol, i.)
Távozott: Jonathan Estrada (Millonarios, kv.), Emilio Nsue (Mallorca, kv.), Franck Songo’o (Real Zaragoza, kv.), Asier Riesgo (Osasuna, i.), Sergio Rodríguez (szl.), Carlos Bueno (Penarol, k.), Inigo Sarasola (Real Unión Club, k.), Josu Esnaola (Real Unión Club, k.)
 
HÉRCULES 
Érkezett: David Cortés (Getafe, i.), Olivier Thomert (Le Mans, i.), Matías Fritzler (Lanús, k., 160.000), Abel Aguilar (Udinese Calcio, 1.500.000), Cristian Pulhac (Dinamo Bucuresti, k., 250.000)
Távozott: Edu Moya (Xerez, i.), Dani Bautista (szl.), Gerardo Noriega (szl.), Andrija Delibasics (szl.), Sergio Alejandro (Gimnastic, i.), Ionel Danciulescu (Dinamo Bucuresti, i.), Jorge Alonso (Real Valladolid, i.)
 
LEVANTE 
Érkezett: Juanfran (AEK Athén, i.), Sergio (Deportivo La Coruna, i.), Xavi Torres (Málaga, k.), Cristian Stuani (Reggina, k.), Gustavo Munúa (Málaga, i.)
Távozott: Ángel Sánchez (Alcorcón, i.), Álvaro del Moral (Logrones), Jorge Pina (Albacete, i.), Manu Herrera (Alcorcón, i.), Samuel Banos (szl.), Albert Serra (Girona, i.), Marc Mateu (Real Unión Club, k.), Dani Carril (Las Palmas)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik