A Real és a Barca is otthon kezd, októberben el Clásico

Vágólapra másolva!
2012.07.10. 13:59
null
Az augusztusi Szuperkupa-mérkőzéseket követően október 7-ig kell csak várni az újabb el Clásicóra (Fotó: Reuters)
Az augusztus 18–19-i hétvégén rajtol el az első osztályú spanyol labdarágó-bajnokság (Primera División) 2012–2013-as idénye, a címvédő Real Madrid és a Barcelona otthon lép pályára, előbbi a Valenciát, a katalánok a Real Sociedadot fogadják.

 

A szezon első bajnoki el Clásicójára ezúttal nem kell november végéig, vagy éppen december közepéig várni – mint az elmúlt években –, október hetedikén a Barcelona fogadja a Real Madridot, a visszavágót március harmadikán rendezik meg.

PRIMERA DIVISIÓN, 2012–2013
AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA (AUG. 18–19.)
Barcelona–Real Sociedad
Sevilla–Getafe
Athletic Bilbao–-Betis
Real Madrid–Valencia
Levante–Atlético de Madrid
Zaragoza–Valladolid
Celta–Málaga
Mallorca–Espanyol
Rayo Vallecano–Granada
Deportivo–Osasuna
A teljes menetrendet itt töltheti le PDF formátumban!

A madridiak idén már jártak egy bajnokin a Camp Nouban – nyertek is 2–1-re, szinte bebiztosítva azzal bajnoki sikerüket –, és még vár rájuk két idegenbeli fellépés a nagy honi ellenféllel szemben, az egy hazai mellett.

A spanyol klubfutball két meghatározó egylete mennyiségileg és minőségileg is sűrű augusztus elé néz, hiszen 22-én, majd 29-én éppen egymással mérkőznek meg a spanyol Szuperkupáért – előbb a Camp Nouban, majd a Bernabéúban –, míg a katalánok 20-ra kötötték le a Sampdoria (Laczkó Zsolt csapata) elleni gálamérkőzést.

A klubalapító Joan Gampar tiszteletére minden nyáron megrendezett mérkőzésen ezúttal a húsz évvel ezelőtti BEK-sikert idézik meg az akkori olasz ellenféllel.

A folytatásban kisorsolták a bajnokság többi, tradicionális rangadóját is. A Real Sociead–Athletic Bilbao baszk rangadót szeptember 30-án és február 24-én rendezik meg. Ezt követi időrendi sorrendben a sevillai (Sevilla–Betis november 18./április 14.), a madridi (Real Madrid–Atlético Madrid december 2./április 28.) és végül a barcelonai (Barcelona–Espanyol január 6./május 29.) derbi.

PUERTO RICO, SZAÚD-ARÁBIA

Az Eb-címét megvédő spanyol válogatott október 16-án Madridban, a Vicente Calderón Stadionban játszik vb-selejtezőt Franciaország- gal. A két válogatott a kontinensbajnokság negyeddöntőjében mérkőzött meg egymással, a spanyolok Xabi Alonso duplájával búcsúztat- ták a franciákat. Augusztus 15-én Puerto Rico, míg szeptember 15-én Szaúd-Arábia lesz Vi- cente del Bosque szövetségi kapitány csapatá- nak ellenfele. A spanyolok idén még két vb- selejtezőt játszanak: szeptember 11-én Grúziá- ban, október 12-én Fehéroroszországban. A franciák elleni visszavágóra március 26-án utaznak el, négy nappal korábban fogadják a finneket. A Konföderációs-kupa június 15-én kezdődik, a honi bajnokságból érkező legjobbaknak két hetük lesz a pihenésre és a felkészülésre a brazíliai túra előtt.

A bajnokság június elsején zárul, a Real Madrid az Osasunát, a Barcelona a Málagát fogadja.

Szokás szerint a kupában a január lesz a sűrű, a negyeddöntő (9./16.) és az elődöntő (23./30.) mérkőzéseit is akkor rendezik meg.

Az illetékesek arról is döntöttek, hogy nem lesz gólbíró az idényében. Döntésüket azzal indokolták, hogy egyrészt drágának tartják a dolgot, másrészt előbb megvárják, amíg a rendszer a klub-vb-n és más bajnokságokban egyértelműen bizonyítja hasznosságát.

A bajnoki szezonban csupán egy hétközi fordulóval számolnak (május 29.). A 37. fordulót is csak abban az esetben csúsztatják el, ha lesz spanyol érdekeltség a május 25-i, londoni BL-döntőben. Ha nem, akkor május 26-án tartják.

A spanyol Király-kupa döntőjének két időpontja: május 8. és 18. – ez nem eldöntött, a szövetség és a liga más időpontot javasolt –, a 2013-as Szuperkupáé augusztus 23. és 30.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik