Real-ötös és Barca-hatos a Bernabéuban

2010.04.10. 09:39
null
Ronaldinho fantasztikusan játszott Madridban 2005-ben (Fotó: Action Images - archív)
A Real Madrid és a Barcelona összecsapása mindig emlékezetes, mondhatják a fővárosiak és a katalánok szurkolói, ám akadnak olyan találkozók az el clásico történetében, amelyek legszebb jeleneteit különösen érdemes felidézni. Videós összeállításunkban a két sztáralakulat madridi meccseiből szemezgettünk – a Barca uralkodásának végétől a „királyiak" gáláján át a gránátvörös-kékek 6–2-es sikeréig.

A Bernabéuban ért véget a Barcelona hegemóniája

A Real Madrid szurkolói Valószínűleg sohasem felejtik el 1995. január 7-ét, amikor a „királyi gárda" 5–0-ra verte meg a Barcelonát a Santiago Bernabéu Stadionban. A mérkőzés nemcsak a kiütéses siker miatt maradt emlékezetes a főváris rajongók számára, hanem azért is, mert négy év után véget ért a katalánok uralkodása a spanyol bajnokságban.

A chilei Iván Zamorano nagyszerű triplájával, valamint Luís Enrique és José Amavisca góljával megnyert találkozó, azaz a 16. forduló után a Real Madrid az élre állt, és – bár 1–0-ra kikapott az el clásico visszavágóján – már senki sem tudta letaszítani a trónról (a Barcelona negyedik lett).

REAL MADRID–BARCELONA 5–0, 1995

Hiába a Real sikere, nem sikerült a felzárkózás a Barcához

A 2004–2005-ös idényben kérdés sem férhetett a Barcelona bajnoki címéhez: a katalánok a hatodik fordulótól kezdve a tabella élén álltak és megnyerték a ligát. A Camp Nouban az ősszel 3–0-ra kiütötték a Real Madridot, ám a visszavágón már a „királyiak" diadalmaskodtak.

A madridi meccsen Zinedine Zidane szerzett vezetést nagyszerű csukafejessel Ronaldo kiváló beadása után, majd a brazil támadó növelte kétgólosra a hazaiak előnyét. Samuel Eto'o szépített, de Raúl még a szünet előtt megszerezte a hazaiak harmadik találatát, a második félidőben pedig Michael Owen góljára Ronaldinho válaszolt. A 4–2-re megnyert meccsel hat pontra zárkózott fel a Real, ám a hátralévő hét fordulóban már nem tudta megelőzni katalán riválisát, így négy ponttal lemaradva a második helyen zárt.

REAL MADRID–BARCELONA 4–2, 2005

Ronaldinhót még a Real Madrid szurkolói is megtapsolták

A 2005–2006-os szezonban az el clásico madridi felvonása egyértelműen Ronaldinhóról szólt. Bár az akkoriban a fénykorát élő brazil játékos a 60. percben nem talált be – Samuel Eto'o első félidőben szerzett góljával ekkor már vezettek a katalánok –, a brazil megállíthatatlan volt.

A 2005-ös év végén az Aranylabdát elnyerő és a FIFA Év játékosa-díját is kiérdemlő futballista úgy szerzett két találatot, hogy a „királyi gárda" védőinek esélyük sem volt elvenni tőle a labdát. Ronaldinho még a madridi szurkolók elismerését is kivívta, akik tapssal adóztak a nagyszerű teljesítmény előtt. Nem mellesleg a Barcelona megnyerte a bajnokságot az idény végén (az el clásico visszavágója 1–1-gyel zárult).

REAL MADRID–BARCELONA 0–3, 2005

Tét nélküli gálával ünnepelte bajnoki címet a „királyi gárda"

A 2007–2008-as idényben a Real Madrid oda-vissza megverte a Barcelonát. A Camp Nouban Júlio Baptista góljával diadalmaskodott decemberben a „királyi gárda", majd a visszavágón 4–1-re ütötte ki a katalánokat.

A Santiago Bernabéu Stadionban nemcsak az ősi rivális legyőzése miatt volt hatalmas az örömünnep, hanem azért is, mert a blancók egy fordulóval korábban, az Osasuna otthonában bebiztosították az elsőségüket a tabellán, és már bajnokként játszottak hazai környezetben.

REAL MADRID–BARCELONA 4–1, 2008

Madridi esély helyett kiütéses katalán siker

Valószínűleg emlékezetes marad a kevesebb mint egy éve a Bernabéuban rendezett el clásico is, amelynek az egy évvel korábbihoz képest finoman szólva sokkal nagyobb tétje volt. A Real Madrid egy pontra megközelíthette volna meg a gránátvörös-kékeket, ha megnyeri a hazai meccset a 34. körben.

De ez nem jött össze. Bár Gonzalo Higuaín korai gólja után négy percig reménykedhettek a madridi drukkerek, Thierry Henry és Carles Puyol gyorsan lehűtötte a kedélyeket a végül a Barca fölényes sikerével záruló meccsen (2–6). Azt már talán hozzá sem kell tenni, hogy Josep Guardiola együttese az idény végén a Primera División mellett minden lehetséges másik trófeát is elhódított.

REAL MADRID–BARCELONA 2–6, 2009


 ÍRÁSAINK AZ EL CLÁSICO ELŐTT
 

Puskás vs. Kubala: magyarok az el clásicókon

Sem Kaká, sem Ibra nem játszik az el clásicón

C. Ronaldo: Jók vagyunk, de még nem nagyok

Tíz játékos - öt kulcspárharc

Sztoicskov szerint a Barca nyerő típus - a Real Madrid nem

A 6-2 megismételhetetlen, de azért igyekszünk – Guardiola

Nagyon jó a Barca, de nem szokásom félni – Pellegrini

Ez lesz az utolsó el clásicóm - Guti

Száz góllal köszönti a Real az el clásicót  


xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,ll,2009/30,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek