90 percre szóló pályabérlet - ne húzz ujjat Messivel!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.20. 14:54
null
Nem kispados játékos, de nem is cserének való (Fotók: Reuters)
Óriási visszatetszést keltett Lionel Messi hétvégi cselekedete, akit Luis Enrique, a Barcelona labdarúgóinak vezetőedzője taktikai szándékai ellenére nem tudott lecserélni az Eibar elleni bajnokin, miután a négyszeres aranylabdás nem hallotta meg a hívó szót, és látványosan hátat fordított a szakvezetőnek. Az Ajax elleni keddi BL-meccs, valamint a szombati, madridi el Clásico előtt aligha hiányzott egy ilyen belső feszültséget keltő ügy a katalánoknak. Az ellenfelek viszont nevetnek a markukba…
MESSI MOTTÓJA
„Igyekszem folyamatosan fejlődni, és közben teszem a dolgomat rendesen, mint ahogyan eddig. Csak a futballra gondolok, és a minél több trófeára” – írta Twitterre tett bejegyzésében az argentin a Real Madrid elleni rangadót megelőzően. Bár az Eibar elleni cselekedetére utalást sem tett – a bajnoki szombaton volt, de „ügy” vasárnap lett belőle –, azért nagyon a sorok között sem kell olvasni ahhoz, hogy levonjuk az egyértelmű következtetéseket.

Luis Enrique a már eldőlt bajnokin merészen arra gondolt, hogy a nehéznek ígérkező hét előtt nem fárasztja le kulcsemberét, és a hajrá perceire lehozza. A nemes szándékból nem lett semmi, mert Messi nem az a típus, akinek jól jön egy kis pluszpihenő vagy éppen a közönség csak számára felcsendülő vastapsa, pontosabban van, ami ezeknél sokkal jobban motiválja: a sikerek, még inkább a gólok. Az argentin egyszerűen nem figyelt oda, amikor Luis Enrique le akarta őt hívni a pályáról, így a kellemetlen helyzetbe hozott szakember kényszerűségből Neymar helyett küldte pályára a fiatal Munir El Haddadit.

A keddi BL-találkozó előtt Luis Enrique sem kerülhette meg a kérdést, ő azonban semlegesnek tűnű, diplomatikus, belhét elkerülő válasszal szolgált.

„Mielőtt cserélünk, mindig meg szoktuk kérdezni a játékosokat, hogy nem kaptak-e rúgást, van-e bármilyen fájdalmuk. Ez történt most Leóval, Neymarral és Andrésszel is, ezután döntöttünk. A tényeket többféleképpen lehet értelmezni, mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Folytatom, amit elkezdtem, jó a kapcsolatom a játékosokkal, tetszik, amit a pályán látok tőlük."

LUIS ENRIQUE HIÁBAVALÓ ERŐFESZÍTÉSEI

SZAVAZÁS

Ön hogyan véleledik a Messi-ügyről?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Nos, akkor ennyit a hivatalos állásfoglalásról. Viszont ami a nemhivatalost illeti, egyelőre nem tudni, hogy a jövőben ez milyen hatással lesz Luis Enrique, valamint Messi munkakapcsolatára, illetve a szakmaiságában megsértett edző tekintélye mennyire csorbul az öltözőben a csapat előtt. Lesz-e vajon retorzió, de mégis, ki merne hozzányúlni egy olyan extraklasszishoz, mint Messi. Az elnök, a sportigazgató kinek a pártjára áll? Ők szükségét érzik-e annak, hogy lépjenek valamit, vagy presztízsüket féltve inkább a háttérben maradnak? Fontos kérdések várnak megválaszolásra egy olyan héten, amelynek végén a hétközi BL-felvezetés után a Real Madridnál kell vendégeskedni, tehát van dolog bőven.

Persze az éremnek van másik fele is. Luis Enriquének tisztában kellett volna lennie Messi előéletével. Márpedig az argentin kimondottan rosszul viseli, ha lecserélik, nem is sokszor merték megkockáztatni, hogy kivívják a haragját. Messi annak idején Pep Guardiolával karöltve együtt ért fel a csúcsra – előtte Frank Rijkaard dobta be a mély vízbe –, abban az időben megvolt a kellő tisztelet a munkaviszonyban alárendelt részéről a főnöke iránt.

Rijkaard még lelkiismereti kérdések nélkül lecserélhette Messit
Rijkaard még lelkiismereti kérdések nélkül lecserélhette Messit

Tito Vilanovának már egyértelműen a fejére nőtt azonban, de a tréner nem is akart ajtóstul rontani a házba, és szinte családtagként, a hierarchiát jól ismerve nem akarta megváltoztatni Messi helyzetét. Gerardo Martino az előző idény elején óvatosan azért megpróbálkozott valamiféle rotációval, ám Messivel szemben képletesen vereséget szenvedett. Pedig a szakemberek nem gondolkodnak rosszul: ha a hatvan fölötti mérkőzésszám esetén, lehetőség szerint, ha az eredmény engedi, 15-20 percet alkalmanként megspórolnak klasszisuk erejéből – már a padon ülve vagy a zuhany alatt lényegesen kisebb a sérülésveszély is –, akkor tavaszra fittebb sztárjuk lesz. Fizikailag legalábbis. Mert lelkileg, az önbizalma szempontjából a gólok, az egyéni sikerek egy Messi-szintű klasszisnál legalább annyit, ha nem többet számítanak.

Messi külön párharca Cristiano Ronaldóval a modern futball slágere. Nehéz, szinte lehetetlen eldönteni, melyikük a jobb futballista – a stílusbeli különbségek mellett például az is szerepet játszik a vélemény kialakításában, hogy emberként melyikük a szimpatikusabb –, a trófeák és a gólok viszont történelemkönyvekben rögzített konkrétumok. És ennek varázsától a portugál és az argentin is képtelen szabadulni. Olyan rekordok közelében vannak, olyan csúcsokat döntöttek már meg eddig is, amelyekre a „szimplán” átlag feletti labdarúgók gondolni sem mernek.

A ZSENI KORDÁBAN TARTÓI
Messi a 2004–2005-ös szezonban mutatkozhatott be a felnőttek között Frank Rijkaardnál (2003–2008), első és második komplett idényét egy-egy sérülés árnyékolta be, bár míg előbb inkább cserének számított, utóbb inkább kezdőnek. A holland szakember utódainál viszont már kulcsszerep hárult rá. Így Pep Guardiolánál (2008–2012), Tito Vilanovánál és a betegsége idején őt helyettesítő Jordi Rouránál (2012–2013), Gerardo Martinónál (2013–2014) és Luis Enriquénél (2014–). Az argentin ebben az időszakban nőtte ki magát, klubját, a spanyol bajnokságot, és úgy általában minden összehasonlítást. Nehéz edzőként őt kezelni, kordában tartani. Mondhatni, aki ütközik vele, az saját maga alatt vágja a fát. Például vissza akarták tenni őt a jobb szélre, de akkor Messi már sokkal jobban érezte magát középen, a center mögötti területen.

Messi speciel egy gólra van Telmo Zarra 251 gólos bajnoki rekordjától, a tétmeccseket tekintve pedig már 362 találatnál jár. Szombaton az Eibar ellen gól plusz gólpasszal zárt, és nála tényleg elég egy-két villanás, hogy jöjjön a következő találat. Vagy a következő kettő. Nem beszélve arról, hogy az ellenfelek döntő többsége a hajrára pukkad ki, lanyhul a figyelem és fegyelem, könnyebb áttörni a sokáig jól záró védelmet. De bármikor összejöhet egy tizenegyes is, amelynek értékesítését ki más vállalná magára, mint az első számú gólfelelős. A gólszerzés mindig, de különösen egy madridi el Clásicón pluszmotivációt jelenthet Messi számára. Szemtől szembe Cristiano Ronaldóval, abban bőven van pikantéria, presztízs, de még valós szakmai tartalom is. Azért a nagy rivális ellen elérni ezt az álomhatárt még Messi esetében sem lenne mindennapos cselekedet. Vagy vehetjük a BL-t, amelyben a harmadik helyen áll a góllövők örökrangsorában az éllovas, de a topfutball szempontjából már inaktív Raúl (71 gól), valamint a gólgyáros Cristiano Ronaldo mögött (70 gól).

Messi képességeit ismerve egyáltalán nem beláthatatlan távolságok, megvalósíthatatlan célok. Főként a soron következő ellenfelek ismeretében. Messi a legutóbbi mesterhármasát a BL-ben az Ajax ellen otthon (4–0), a bajnokságban a Real Madrid ellen idegenben (4–3) szerezte, mindkettőt az előző idényben. A héten hasonló leosztás vár a Barcelonára és Lionel Messire.

Hacsak Luis Enrique be nem keményít. Egyelőre azonban visszavonulót fújt...

MESSI SZÁMOKBAN
IDÉNY BAJNOKI KEZDŐ (EBBŐL VÉGIG) CSERE PERC
2004–2005 7 0 7 82
2005–2006 17 10 (1) 7 909
2006–2007 26 23 (16) 3 1995
2007–2008 28 23 (14) 5 1998
2008–2009 31 27 (23) 4
2513
2009–2010 35 30 (26) 5
2841
2010–2011 33 31 (31) 2
2862
2011–2012 37 36 (36) 1
3270
2012–2013 32 28 (27) 4 2629
2013–2014 31 27 (24) 4 2498
2014–2015 8 8 (8) 0 720
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik