Ahogy a Barcelonától...
Ahogy a Barcelonától...

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
A történtek első hozományként szinte a komplett élmezőny – köztük több, győzelmi esélyeket tápláló versenyző - nem állt rajthoz az év legrangosabb háromhetes kerékpáros viadalán, a Tour de France-on. Hivatalosan egyikük sem bukott meg, pozitív levett doppingminta nem született, csak mégis…

A legnevesebb távolmaradó a német Jan Ullrich volt, akinek neve elsőként került ki konkrétan a nyilvánosság elé Fuentes doktor naplójából. Már a „libertyseken” kívül… A kiváló német versenyzővel azóta szakított klubja, jelenleg csapat nélkül van, könnyen lehet, hogy pályafutása is rámegy a történtekre.

Ennyire - még - nem veszélyes a spanyol labdarúgók helyzete, bár az már a tavaszi dopping-ügy napvilágra kerülését követően nyilvánosságot kapott: mindez nemcsak a kerékpárosok „piszkos kis” belügye.

A nyomozás azonban a jelek szerint lassan folyik és konkrét hírek is csak ritkán szivárognak ki, annak fő csapásirányát ezúttal különösebben nem boncolgatnánk.

Fuentes doktor szerint a kerékpárosok azért szenvednek már attól, amitől a futballisták még nem, mert utóbbi sportágnak lényegesebben erősebb a háttérlobbija.

A franciák úgy tudják, a 2005-06-s idény Real- és Barcelona-edzései nyomon követhetők az ominózus, rendőrség birtokában lévő naplóban, amelyben különböző kódolt jelek adnak támpontokat: a bekarikázott "e" betű a vérátömlesztést, a körbe tett pont pedig EPO-beadást jelenti.

... úgy a Real Madridtól is azonnal cáfolták a vádakat
... úgy a Real Madridtól is azonnal cáfolták a vádakat

Természetesen az érintett klubok hivatalos reagáltak a hírre és a leghatározottabban elhatárolták magukat attól. A megszólaltatottak között volt olyan – például a Real brazil világbajnok aranylabdás támadója, Ronaldo – aki egyenesen odáig ment, hogy ő nem is hallott soha még erről a Fuentes nevű személyről.

Persze, azzal a rendőrök is tisztában vannak, Fuentes nem állt közvetlen kapcsolatban a sportolókkal – eddig a kerékpárosok és futballisták mellett atléták, teniszezők, kézilabdázók és ökölvívók keveredtek bele az ügybe, többségük még mindig csak pletykaszinten -, hanem mindig a szakmabeliekkel cserélt eszmét, mint például a csapat- és a kluborvosokkal.

Fuentes mindeközben saját és családja életét félti, mint nyilatkozta: május óta már háromszor fenyegették meg őket halálosan, attól tart, negyedik alkalom már nem lenne…

A doktor és a rendőrök verzióját támasztja alá Jesus Manzano: a spanyol kerékpáros három éve terítette ki a szennyest. A sportolónak a dopping-ügyre és a nyilatkozatra ráment a karrierje, de sokan felkapták a fejüket, amikor elárulta, ki mindenki él a tiltott szerekkel. Manzano említett akkor egy Real Madrid-játékost is, akivel Fuentesnél találkozott, igaz a nevét nem árulta el.