Röplabda: Papp Orsolya szeretne kijutni második Európa-bajnokságára

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.08.25. 21:19
null
Papp Orsolya már kulcsember a válogatottban (Vas Népe/Unger Tamás)
Bár még a tizedik válogatottságát sem érte el, Papp Orsolya a női válogatott egyik alappillére. A center szerint a szerdán szerzett egy pontot az összetartó, lelkes játéknak köszönhetik. 


Ahogy arra számítani lehetett, óriási csatát hozott a magyar női röplabda-válogatott és Ukrajna összecsapása az Európa-bajnoki selejtező második körében. A csoport rangadóján Szakmáry Gréta duplájával bár megnyerték a mieink az első szettet, az ukránok fordítani tudtak, azonban a negyedik játszmában pályára lépő cserék – köztük Török Kata – révén sikerült döntő játszmára menteni a mérkőzést, amit a vendégek nyertek meg.

Az együttes kezdő centere, Papp Orsolya szerint nagyon kiengedtek a második szettől, ez eredményezte az ellenfél fordítását.

„Jól kezdtük a találkozót, rendkívül jól helyt álltunk az ukránok ellen, azonban a második szettben alább hagyott a figyelem és a koncentráció, illetve több játékelemben nem úgy teljesítettünk, ahogyan kellett volna” – nyilatkozta lapunknak a center. Bár Andreas Vollmer szövetségi kapitány több poszton is frissített – beállt centerbe Gyimes Zsófia és feladóba Bagyinka Fanni is –, nem történt átütő változás. Szerencsére még idő előtt következett a megváltás: a Vasas szélső ütője, Török Kata kezdőként kapott lehetőséget a negyedik játszmában, amit fontos pontokkal hálált meg. Ezt piros-kék klubtársa is hasonlóan látta. „A cserék új lendületet hoztak a mérkőzésbe, újra egy csapatként küzdöttünk, segítettük egymást, és ami a legfontosabb, lelkesen játszottunk” – mondta Papp Orsolya.

Nagyon fontos egy pontot szerzett a magyar csapat, hiszen a következő két fordulóban a mieink Ciprussal találkoznak, amelyet előzetesen a csoport negyedik helyére várunk – mint amilyen a férfiválogatottunk csoportjában Grúzia volt. Ha feltételezzük, hogy Andreas Vollmer tanítványai kétszer is megverik Ciprust szettveszteség nélkül, illetve Ukrajna is így tesz a portugálok ellen, akkor a negyedik kör végén már ünnepelhetjük a magyar kijutást, a további találkozók már csak a csoportelsőségről dönthetnek. Papp Orsolya hallani sem akar a számolgatásról.

„Nem számolgatunk, szeretnénk visszavágni az ukránoknak, újra legyőzni Portugáliát, illetve szombaton a ciprusiakat. Innentől arra kell koncentrálnunk, hogy nyertesen jöjjünk le minden meccs után a pályáról.”

A válogatott center tavaly került be először a nemzeti együttesbe, és kiutazhatott Zadarba az Eb-re, ahol Olaszország ellen játszott is. A szerdai összecsapás mindössze a hetedik fellépése volt címeres mezben.

„Boldog vagyok, hogy idén is számítanak rám a válogatottban, megpróbálok élni ezzel a lehetőséggel. Nagyon örültem, hogy tavaly a kontinenstornán megmutathattam magam, bízom benne, hogy a részvételt idén is kiharcoljuk a lányokkal.”

Ha Papp Orsolya múltját végignézzük, láthatjuk, hogy két évet kihagyott a röplabdában – 2018 és 2020 nyara között. Ez idő alatt több mindent is csinált, például egyetemre járt.

„Idén júniusban sikeresen államvizsgáztam a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing szakán. Ez a végzettség egyfajta biztonságot ad nekem arra az esetre, ha majd egyszer abbahagyom a röplabdát, akkor ezen a területen el tudjak helyezkedni.” A Vasassal az előző idényben triplázó center nemcsak tanult, hanem fél évet Ázsiában élt, az ott szerzett élmények pedig alapjaiban határozták meg jelenlegi életét.

„Életem legjobb döntése volt, hogy 2018-ban abbahagytam a profi pályafutásomat, hiszen az a hat hónap, amit Indiában töltöttem, meghatározó volt. Amikor két évvel később újra játszani kezdtem, már sok mindent átértékeltem magamban, az ott eltöltött időnek köszönhetően sportolok újra.”

A TOVÁBBI PROGRAM
Augusztus 27.:
Magyarország–Ciprus, Budapest, Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 17.45.
Szeptember 3.: Ciprus–Magyarország, Nicosia, 19.
Szeptember 7.: Ukrajna–Magyarország, Kutná Hora (Csehország), 18.
Szeptember 10.: Magyarország–Portugália, Békéscsaba, 19

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik