Röplabda: Ez óriási kommunikációs hiba a magyar röplabdázásban – Koch Róbert

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 13:28
null
Koch Róbert szerint egy cél lehet: lépjen feljebb a magyar férfiszakág (Fotó: MRSZ)
Az Ezüst Európa-ligában bronzérmes nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Koch Róbert szerint mindenkinek meg kell értenie: náluk nem lehet olyan könnyen és gyorsan sikereket elérni, mint a nőknél.

 

SOKAT KÖSZÖNHETNEK NEKI

Bozóki  Bence, a férfiválogatott liberója:
„Nem tűztünk ki feleslegesen nagy célokat magunk elé, nem akartuk ezzel agyonnyomni magunkat. Nem sürgettünk semmit, mindennek megvolt az ideje; gyorsan és hatékonyan értünk össze, nagyon jó kis közösséget alkotunk. Mindenki mindig pozitívan és azzal a mentalitással érkezett a válogatotthoz, hogy szeretne jó eredményeket elérni, jó közeget kialakítani, ami korábban nem mindig sikerült. A mostani stábnak és Koch Róbertnek sokat köszönhetünk ezen a téren is, olyan mentalitást hozott, amellyel nagyon sokan azonosulni tudtunk.”

Éremmel zárták a másfél hónapos erőltetett menetet. Elégedett?     
– Jó, hogy győzelemmel zártunk, fontos volt – válaszolta Koch Róbert, a májusi Európa-bajnoki selejtezők után az Ezüst Európa-liga múlt hétvégi négyes döntőjében bronzérmet szerző férfiválogatott tavaly februárban kinevezett szövetségi kapitánya, aki most irányította először a válogatottat. – Hét hetet töltöttünk együtt, és a felkészülési mérkőzéseket is beleszámítva tizenhat meccset játszottunk. Ezek a magas intenzitású találkozók szolgálták a játékosok fejlődését. A vírus és a halasztások miatt most megfordult a sorrend, az Eb-selejtezőket hamarabb rendezték, mint az Európa-ligát, így várható volt, hogy az El-re kerülünk jobb formába. Nagyon egyszerű: minél többet dolgozik az ember, annál jobb lesz. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, mert óriási mentális erővel bírták végig a menetelést.

– A megfelelő mentális felkészültséghez mire volt szükség?     
– A horvátok elleni El-bronzmeccsen is erős ellenféllel szemben koncentráltak nagyon jól a játékosok. Rendkívül egységes csapatot kovácsoltunk össze, ami az elsődleges célunk volt. Egy röplabdázó akkor tud jól játszani, ha jól érzi magát, ez esetben a jövőben is lehet rá építeni. A válogatotthoz adott állapotban és tudással érkeznek a játékosok, ilyen rövid idő alatt leginkább mentálisan lehet megfelelően összerakni őket.

Horváth Kristófék sokat köszönhetnek Koch Róbertnek, aki jó mentalitást teremtett a csapatnál (Fotó: Árvai Károly)
Horváth Kristófék sokat köszönhetnek Koch Róbertnek, aki jó mentalitást teremtett a csapatnál (Fotó: Árvai Károly)

– Miként sikerült ez az elmúlt hetekben?     
– Fejlődtek a játékosok, egyre több taktikai utasítást tudtak betartani, és bár még mindig nem állunk ott, ahol kellene, lépésről lépésre haladunk ezen a téren is. Az elején tisztáztuk a szerepeket, mindenki tudta, hogyan tud segíteni a másiknak, a kölcsönös tiszteletet is kiépítettük, így jelentősen erősödött a bizalom a kerettagok között. Az idei válogatott időszakra tervezett célokat »magasan« teljesítettük, annak pedig nagyon örülök, hogy a végén sikerélményben is volt részük a srácoknak: láttam rajtuk, óriási tett, hogy dobogóra állhattak, és végre a válogatottban is érmet kaptak.

– Hogyan lehet összegezni az első időszakot? Egy hosszú útra lépve tették meg az első lépéseket?     
– Az előrelépés volt a célunk. Viszont egy együttes csak akkor lehet eredményes, ha nemcsak egyénileg, hanem csapatszinten is fejlődik. Korábban is hangsúlyoztam, főként az utánpótlásképzés hiányosságai miatt nagyon le vagyunk maradva Európa röplabdázásától. Ez a fizikai és a technikai felkészültségben is tapasztalható, amit felnőttkorban már nagyon nehéz fejleszteni – szóval, nagyrészt az utánpótlást kell rendbe rakni itthon. Fiatal a mostani férfiválogatott, reálisan nézve a 2025-ös Eb-ig elérhetünk arra a szintre, hogy ha szerencsével is, kijuthatunk a tornára. Sajnos ez eddig nem volt világosan kommunikálva, de fel kell fognia a sportági közegnek és a szurkolóknak is: bár sokan azt hiszik, a férfiszakág nem olyan, mint a női röplabda. Igen erős a mezőny, a férfiaknál nem lehet olyan gyorsan sikereket elérni, mint a nőknél. Ez nincs tisztázva, ami óriási kommunikációs hiba a magyar röplabdázásban. Sokaknak túl magasak az elvárásaik a férficsapattal szemben is, a játékosokban pedig óriási szorongás alakult ki emiatt. A mentáltrénereknek és a stábnak olyan stresszhelyzeteket kellett feloldaniuk a fiúkban a teljesíthetetlen elvárások miatt, amilyenek még emberben nem voltak... Most már normálisan tudnak dolgozni, és szeretik, amit csinálnak.

– Mik a jövőbeni tervei?     
– Nem kell Eb-résztvevős elvárásokat támasztani sem a csapattal, sem velem szembe. Ha sikerül, sikerül, ha nem, nem. Egy cél lehet: lépjen feljebb a magyar férfiszakág. Jövőre, a következő válogatott időszakban legyünk még jobbak, esetlegesen próbáljunk megrendezni egy Európa-liga négyes döntőt, ami nagyon fontos lenne. Szeretnék kisebb-nagyobb edzőtáborokat tartani a következő idény közben is. Az itthon játszó kerettagokat kell fel kell zárkóztatni arra a szintre, ahol a légiósaink tartanak. Fiatal az együttes, még be kell érnie.

A FÉRFIVÁLOGATOTT MÁJUS-JÚNIUSI EREDMÉNYEI     
Európa-bajnoki selejtező     

Norvégia 3:1, 1:3
Fehéroroszország 0:3, 1:3
Portugália 0:3, 0:3
Ezüst Európa-liga, csoportkör     
Ausztria 3:2, 3:0
Luxemburg 3:0, 3:0
Horvátország 3:1, 0:3
Ezüst Európa-liga, négyes döntő     
Dánia 1:3
Horvátország 3:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik