Röplabda Eb-selejtező: szoros játszmák után vereség Szlovákiától

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.08.10. 19:38
null
Fotó: Árvai Károly, archív
Hiába kezdte jól a játszmákat a magyar férfi röplabda-válogatott, a folytatásban a Szlovákia akarata érvényesült, amely három játszmában, magabiztosan diadalmaskodott Nyitrán az Európa-bajnoki selejtezőn.

 

Nem volt könnyű helyzetben Koch Róbert együttese a Szlovákia elleni, harmadik fordulós Eb-selejtezőt megelőzően, hiszen több kulcsjátékost is kénytelen volt nélkülözni. Az első két mérkőzésen remek formában játszó Blázsovics Péter betegség miatt el sem utazott északi szomszédunkhoz, Szabó Alpár pedig édesapja halála miatt nem utazott el a csapattal. Kholman Norbert ujjsérülése továbbra sem jött rendbe, ezért centerposzton szükség volt még egy játékosra: a következő idényt az Extraligában kezdő MÁV Előre SC-Foxconntól a huszonegy éves Boa Szabolcs került be a tizenkét tagú keretbe.

A szlovákok nemcsak onnan lehettek ismerősek számunkra, mert májusban kétszer is találkoztunk velük – és mindkétszer a mieink diadalmaskodtak –, hanem azért is, mert szövetségi kapitányuk, Marek Kardos 2018–2020 között a Vegyész RC Kazincbarcikát irányította, amellyel első idényében Extraligát és Magyar Kupa-ezüstérmet nyert.

Koch Róbert a Gergye Roland, Pesti Marcell, Tomanóczy Bálint, Gacs Dániel, Magyar Bálint, Horváth Kristóf hatossal kezdte a mérkőzést, szóval tulajdonképpen a legerősebb jtékosok léptek pályára, de ne feledkezzünk el Kovács Zoltánról sem, aki a spanyolok ellen 3:2-re elveszített hazai találkozón remekül vette át Pesti helyét az első szettben.

A következő klubidényt Cipruson kezdő magyar feladó-átló ezúttal jól kezdte a mérkőzést, Magyar feladásait használta ki többször is remekül. Sajnos, erre hamar felfigyeltek a szlovákok, ezért megerősítették a blokkjukat –, nem is kicsit, ugyanis rengeteg olyan pontot nyert északi szomszédunk, amely a mieink sáncáról a játéktéren kívül ért földet. Több rontott nyitást ütöttek a magyarok, ezzel párhuzamosan pedig a szlovákoknál egy emberként emelkedett ki a mezőnyből Peter Michalovic, ezért feladót és feladó-átlót is cserélt Koch Róbert, Keen Cameron és Kovács érkezett. A helyzetünkön még az sem javított, hogy a szlovákok is gyűjtögették a rontott nyitásokat, azonban az utolsót Horváth Kristóf ütötte, amivel szettlabdához jutottak a hazaiak – ki is használták.

Pesti a folytatásban is brillírozott, és a stabil fogadásunknak köszönhetően 5:1-re vezettek a mieink a házigazdák ellen. Már az első szettben is felhívta a figyelmet Koch Róbert, a kontratámadásokra, sajnos a magabiztos vezetés után ez volt az egyik gyenge pontunk, ezért sikerült egyenlítenie a házigazdáknak (10:10). Kardos tanítványai továbbra is jól fogadtak, ezen a téren nem sikerült a mieinknek meglepnie őket, sőt, a szett felén túl már a vezetést is átvették. Válaszul megvillant Pesti néhányszor, így egy-egy ponttal a szlovákok előtt jártunk. A végjátékban jött néhány hosszú nyitás, amire Koch Róbert az időkérés alkalmával felhívta a figyelmet, hogy nincs szükség. A stabilabban játszó Szlovákia jobban bírta a végét és megnyerte a második játszmát is.

Ezúttal is a magyarok kezdték jobban a játszmát, sikerült három ponttal meglógni, ezért a szlovákok időt is kértek. Sajnos ezúttal sem hagyták meglógni a mieinket, a tizedik pontot ők szerezték meg előbb, így már egy ponttal vezettek. Remekül összeállt a hazaiak blokkja, centertámadásainkat rendre megakadályozták, lélektani fölényüket is kihasználva meglógtak két ponttal. A széleken is parádésan játszó szlovákok tovább növelték előnyüket, 19:15-ös hazai vezetésnél jöhetett a végjáték. Két magyar pont után nem következett újabb, a szlovákoknak sikerült tartani a hárompontos előnyt. A vége előtt nem sokkal sikerült felzárkóznunk egy pontra (23:22), azonban a szlovák időkérés után a hazaik harcoltak ki szettlabdát, amit értékesítettek is, így Szlovákia megnyerte a mérkőzést.

Szombaton következhet a „visszavágó”, hiszen aznap a magyar válogatott fogadja a szlovákokat a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

RÖPLABDA
Férfi Európa-bajnoki selejtező, F-csoport, 3. forduló, Nyitra
Szlovákia–Magyarország 3:0
(20, 22, 22)
Nyitra, 850 néző. V: Luts (belga), Goncalves (portugál).
SZLOVÁKIA: Krisko 6, Kovac 5, Michalovic 23, Firkal 4, Ondorvic 3, Porubsky 2. Csere: Turis (liberó), Ihnat, Smolej 7. Szövetségi kapitány: Marek Kardos.
MAGYARORSZÁG:
Horváth K. 14, Tomanóczy 3, Pesti 11, Gergye 9, Gacs 1, Magyar 1. Csere: Bozóki (liberó), Keen, Kovács Z. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
Edzői értékelés
Koch Róbert: –
A mérkőzés eredménye abszolút nem tükrözi a játék minőségét. Természetes az elkeseredettség, de vagy nyerünk, vagy tanulunk belőle. Ellenfelünk jól kihasználta a hazai pálya előnyét, katlanban játszottunk komoly közönség előtt. Minden szettben fontos szituációkban rossz döntéseket hoztunk ez döntötte el a mérkőzést. Blokk taktika betartásában rengeteget kell fejlődnünk. Bízom benne, hogy a sérülés és betegség hullámból szombatig kilábalunk és hosszabb lesz a kispadunk. A fejlődés látszik, nekem ez a legfontosabb, több nagynevű edző megjegyezte a mérkőzés után, ez a fiúknak tudom, hogy erőt fog adni a további munkához.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik