Röplabda: A konferencia egy mérföldkő a sportág hazai tekintetében – Baran Ádám

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.09.02. 09:07
null
Baran Ádám, a BRSE elnöke (Fotó: origo.hu)
Szeptember 5–10. között rendezik meg Békéscsabán a Röplabdázás Hetét, amelynek egyik csúcseseménye a jövő pénteki Nemzetközi Sporttudományos Konferencia. A számos neves magyar szakember mellett a világ egyik legjobb röplabdacsapatának, az olasz Imoco Volley Coneglianónak a szerb vezetőedzője, Daniele Santarelli is előadást tart. Baran Ádámmal, a rendezvény kitalálójával és a BRSE elnökével beszélgettünk a konferenciáról és a jövő szombati női Európa-bajnoki selejtezőről.

 

– 2010-ben a megszűnés szélén állt a BRSE, jövő héten pedig nemzetközi sporttudományos konferenciát rendeznek az azóta megépült Békéscsabai Röplabda Akadémián. Furcsa ebbe belegondolni…
Valóban, viszont azt gondolom, hogy nemcsak a békéscsabai, hanem a teljes magyar röplabdázás tekintetében mérföldkőnek lesz az eseményt. Az elmúlt években számos területen, többek közt az utánpótlás és felnőtt szinten elért eredményeinkkel, valamint a sportág népszerűsítéséért tett vívmányainkkal bizonyítottunk, további célunk az, hogy klubunk jelentős szellemi műhellyé váljon. Hatalmas tettvággyal és rendkívül komoly motivációval vágtunk neki a konferencia szervezésének, amely sarokpontja lehet a szakmai megújulásnak.

Pláne ha belegondolunk, hogy nemcsak a békéscsabai, hanem a teljes magyar röplabda milyen mélyen volt több mint tíz évvel ezelőtt.
Akkor még szóba sem kerülhetett a nemzetközi kupaszereplés, teljes érdektelenség fogadta a sportágat itthon, és belterjes volt maga a közeg is. Azóta pedig már a televízió közvetíti a nívós Extraliga-mérkőzéseket, illetve a női válogatott is sorozatban ötödször juthat ki az Európa-bajnokságra. Bízom benne, hogy hamarosan a férfi szakág is szintet tud lépni.

Hogyan született meg a sporttudományos konferencia ötlete?
Számos szakmai rendezvényen jártam az elmúlt időszakban, zömmel külföldön, illetve más sportágak szervezésében. Rátgéber László egyik előadásán hangoztak el rendkívül hasznos gondolatok a folyamatos fejlődésre való motivációról, valamint arról, hogy a legtöbb hazai sportágnak már szinte minden eszköz és infrastrukturális lehetősége megvan ahhoz, hogy új szintre lépjen. Immár az emberi és a szakmai tényezőkre kell fókuszálni. Nagyot lépett előre a röplabdázás a lehetőségek terén, ezt a szakmának is le kell követnie.

Ismerve Önt, éjt nappallá téve ezen az eseményen dolgozott. Hogyan lett ebből egy nagyszabású nemzetközi esemény?
Sokszor kevés is volt a huszonnégy óra… Maga az ötlet Békéscsabán fogalmazódott meg, de fontos kiemelnem, hogy a Magyar Röplabdaszövetséggel együttműködésben valósítjuk meg a rendezvényt. Távol áll tőlem az a gondolat, amit sokan hangoztatnak a sportág berkein belül, miszerint ha majd a szövetség segít, akkor ők is kitalálnak valamit. Az MRSZ csak mankót ad az ötlet megvalósításához. Én saját kútfőmből, pénzt, időt és energiát nem sajnálva elutaztam több országba az elmúlt évtizedben, hogy másoktól tanuljak. Széleskörű összefogás nélkül nem fogunk tudni komolyabb eredményeket elérni.

Mit adhat az edzőknek, klubelnököknek és minden szakmában dolgozónak ez a rendezvény?
Inspirációt. Biztos vagyok benne, hogy az a közel százötven szakember, aki részt vesz a konferencián, úgy megy majd haza, hogy nemcsak a szakmai tudása bővül, hanem tettvágyat is érez arra, hogy minden egyes nap tegyen valamit a sportágáért.

Mire lenne szükségük a magyar kluboknak, hogy szintet lépjenek és további sikereket érjenek el?
Szemléletbeli paradigmaváltásra, elsődlegesen az utánpótlásnevelés területén. A mennyiségi helyett a minőségi utánpótlásnevelésre kell fókuszálni. Haladéktalanul lépéseket kell tenni a képzés területén, mely útnak egyik fontos mérföldköve a konferencia. Klubunk elmúlt évtizedes munkája és eredményei jó példával szolgálnak, hogy hittel és alázatos munkával nincsen lehetetlen. Küldetéstudatunk van, a szakma megújításában, emiatt is álltunk a folyamatok élére!

A konferencia programját olvasva a sok ismert és sikeres magyar szakember mellett feltűnik Daniele Santarelli, olasz bajnok, Bajnokok Ligája-győztes neve is, aki jelenleg a világ egyik legjobb női csapatát, az olasz Coneglianót és a szerb válogatottat irányítja. Hogy sikerült elérni az ő közreműködését?
A szerb nemzeti együttes világbajnokságra való felkészülése célegyenesben van, napi két edzéssel dolgoznak, így nem volt egyszerű dolgunk. Még 2020 márciusában kötött együttműködési megállapodást az MRSZ a szerb szövetséggel, azonban egy hónappal később a koronavírus miatt lezárták a határokat, így a kapcsolat nem tudott kibontakozni. Idén újra nekifutottunk és hiszek benne, hogy sokat profitálhatunk a jövőben ebből. Az együttműködésről és annak céljairól tájékoztatták a világhírű olasz mestert is, aki gyakorlatilag az első pillanattól kezdve maximális partnerséget mutatott.Nagyon hasznos lesz az ő előadása, hiszen a szakmai tartalom mellett számos érdekes kérdés kerül szóba majd. Hogy ne vesszen el és a szakemberek használni tudják a tudásanyagot, minden előadást publikussá teszünk majd.

Jól sejtem, hogy nem először és utoljára szerveznek ilyen jellegű szakmai fórumot?
Ez pontosan így igaz. Nem titok, hogy már dolgozunk Karch Kiraly meghívásán, aki a sportág legendája, hiszen játékosként és edzőként is olimpiai bajnok. Fontosnak tartom kiemelni, hogy döntéshozói oldalról is abszolút pozitív a rendezvény megítélése, fontos demonstrálnunk, hogy fejlődünk és van igényünk az előrelépésre. Boldog vagyok, hogy az ország különböző pontjairól, sőt, a határon túlról is többen érdeklődnek az esemény iránt.

A konferencia másnapján a női röplabda-válogatott utolsó Eb-selejtező mérkőzését játssza Portugália ellen a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban. Hogyan került ez az összecsapást a békési megyeszékhelyre?
Magyarországon egyfajta rangnak és dicsőségnek számít, ha az adott város nemzetközi válogatott eseménynek adhat otthont. Komoly verseny is van ezért. A BRSE jó szakmai kapcsolatot ápol az MRSZ-szel, azonban elengedhetetlen volt az önkormányzat partnersége. Mivel a városban és a régióban nagyon szeretik a röplabdát, ezért biztos vagyok benne, hogy telt ház lesz, illetve szerte az országból érkeznek majd szurkolók.

A konferencia és a válogatott mérkőzés is a Röplabdázás Hete programsorozat része, amelynek keretében egész héten többféle programmal várják az érdeklődőket Békéscsabán.

Szeptember 5., hétfő, 16.00-18.00 – Sporthétfő, a Békéscsaba Megyei Jogú Város sportágválasztó programja
Szeptember 7., szerda, 16.00-19.00 – Nyílt nap az Akadémián
Szeptember 9., péntek, 10.00-18.00 – ISSC Békéscsaba 2022, Nemzetközi Sporttudományos Konferencia
Szeptember 10., szombat, 10.00-16.30 – MRSZ kreditszerző edzőképzés
Szeptember 10., szombat, 19.00 – Magyarország–Portugália női Európa-bajnoki selejtező mérkőzés

Az ISSC teljes programját az alábbi linken tudják megtekinteni: https://brse.hu/issc2022/
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik