Röplabda: sokáig fájó emlék a nőknél; vegetáló férfiválogatott

Vágólapra másolva!
2020.01.05. 10:53
null
Az év fényképe: kollégánk kísérletező kedve az év fényképét eredményezte. Többszörösen élvezhetjük, ahogyan a 2019 legjobb magyar női röplabdázójának választott Németh Anett szervál a belgák elleni Európa-bajnoki felkészülési mérkőzésen (Fotó: Török Attila)
Sokáig fájó emlék marad, hogy a női válogatott nem jutott tovább a csoportból a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, amelyen Sándor Renáta és Bokorné Liliom Rita is befejezte pályafutását. A férfiválogatott továbbra is vegetál, szinte remény sincs az előrelépésre.

 

Az elmúlt év

Január 9. Az Európa-bajnoki selejtező utolsó mérkőzésén a férfiválogatott 3:0-ra kikapott Macedóniában, így a négyes csoport utolsó helyén végezve lemaradt a kontinensviadalról.
Február 16. Edzőként töltött első idényében jelentős sikert aratott Dávid Zoltán: csapata, a Kecskemét megnyerte a férfi Magyar Kupát, miután 3:1-re megverte a Pénzügyőrt az érdi döntőben. A bronzérem a Kazincbarcikáé lett.
Február 17. Ismét a Nyíregyháza ünnepelhetett a női Magyar Kupában, ezúttal jóval simábban, 3:0-ra győzte le a Békéscsabát az érdi fináléban. A bronzérmet a Vasas szerezte meg.
Március 5. A Békéscsaba az olasz Busto Arsizio elleni második 3:0-s vereséggel búcsúzott a női CEV-kupától, ám a csapat az elődöntős szerepléssel a klub legjobb nemzetközi eredményét érte el.
Április 26. A Vasas női együttese a vártnál gyorsabban, 3–0-s összesítéssel szerzett hat év után ismét bajnoki címet. A két 3:2-es vereséget követően a Nyíregyháza teljesen összezuhant, így a piros-kékek 3:0-ra nyertek az utolsó meccsen. A harmadik a Békéscsaba lett.
Április 29. Megvédte bajnoki elsőségét a Kazincbarcika férficsapata, miután a döntő negyedik mérkőzésén 3:2-re győzött Budapesten a Pénzügyőr ellen, így 3–1-es összesítéssel története ötödik bajnoki elsőségét szerezte meg. A harmadik helyen a rekordbajnok Kaposvár végzett.
Július 12. A Japántól elszenvedett vereséggel a negyedik helyen végzett a női válogatott a nápolyi universiadén, amely a sportág legjobb magyar eredménye a nőknél.
Június 15. Sok játékos mondta le a szereplést, így az erősen tartalékos férfiválogatott – amely zárásként hazai pályán Ausztriától szenvedett 3:0-s vereséget – a csoport harmadik helyén végzett az Európa-liga második vonalát jelentő Ezüst-divízióban, így nem jutott a négyes döntőbe. A nők ugyan az utolsó meccsen 3:1-re győztek Ausztria ellen, ám a négy siker és két vereség csak a csoport második, továbbjutást nem érő helyére volt elég az Arany-divízióban.
Augusztus 23.–szeptember 8.
A női válogatott az észtek elleni sikerrel (3:0) kezdte a lengyel, szlovák, magyar és török rendezésű Európa-bajnokságot, ám utána négyszer is kikapott, sorrendben a románoktól (1:3), az azeriektől (0:3), a horvátoktól (0:3) és a hollandoktól (0:3), így nagy csalódásra a C-csoport ötödik helyén, összesítésben a 20. helyen zárt. A kontinensviadallal Sándor Renáta és Bokorné Liliom Rita is befejezte pályafutását.
Október 29. Hivatalossá vált, hogy a balul sikerült Eb után Jan De Brandt távozik a női válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. A 60 éves belga szakember maga jelezte, hogy más kihívásokra vágyik. A férfiválogatottnak is új kapitánya lesz, hiszen mint arról később a hazai szövetség döntött, itthon dolgozó szakembert akar az együttes mellett látni, ennek a kitételnek pedig a Romániában edzősködő Bogdan Tanase nem felel meg.
Október 31. A Vasas élt a szabályváltoztatásoknak köszönhetően szerencsés sorsolással, hiszen a montenegrói Luka Bar, majd az albán Partizani Tirana szettveszteség nélküli búcsúztatásával bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Az év játékosai

Németh Anett, a Coastal Carolina Egyetem átlója

A 20 éves balkezes játékos 2019-ben egyértelműen igazolta tehetségét, a sérülékeny ígéretből meghatározó röplabdázóvá lépett elő, Forman József keze alatt húzóemberré vált amerikai egyetemi csapatában, és a válogatottban is remekelt. Az universiade-4. együttes húzóembere és pontgyárosa volt, a nápolyi esemény pontkirálynője lett. A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon felszabadultan játszott, amíg ki nem ismerték, kifejezetten ponterősen. Természetesen már csak korából fakadóan is van miben fejlődnie, ám ha elkerülik a sérülések, az elkövetkező évtized meghatározó magyar játékosa lehet.

Pádár Krisztián, a Fakel Novij Urengoj átlója

Jó esztendőt zárt Pádár Krisztián, hiszen a Hyundai Skywalkersszel megnyerte a dél-koreai bajnokságot, több egyéni elismeréssel is gazdagodott. A sikerrel – egy időre biztosan – befejezte távol-keleti karrierjét, májusban a jóval erősebb orosz első osztályú bajnokságba, a Szuperligában harmadik Fakel Novij Urengojba igazolt. A jelenleg bajnoki harmadik csapat jól szerepel a Bajnokok Ligájában is, három forduló után második csoportjában, Pádár pedig rendre együttese egyik legeredményesebb játékosa. Lábjegyzet az évéhez, hogy különböző – részben érthető – okok miatt nem vállalta a szereplést a válogatottban.

Az év légiósa

Aysan Abdülazimova, a Vasas női csapatának centere

A megszokott légióskeringőben Aysan Abdülazimova az egyike azon röplabdázóknak, akik nem távoztak egy év után, hanem maradtak Magyarországon, a Vasasban. Nem véletlenül, hiszen az azeri center az előző idény második felében és a most futó évad első részében is meghatározó játékosa a Vasasnak, amellyel magyar bajnokságot és Magyar Kupa-bronzérmet nyert, majd az ősszel bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Pontosan, hatékonyan támad, center létére sokszor három-négy szettes meccseken is két számjegyű pontot ér el, társaival magyar szinten remek sáncot alkot. Kifelé nem túl nyitott, ám a pályán szenvedélyes játékos, aki feltüzeli a csapattagokat.

Az év edzője

Jakub Gluszak, a Vasas női csapatának edzője

– Hitte volna az év elején, hogy bajnok lesz a Vasassal, illetve a Bajnokok Ligája csoport­körébe jut?
– Kezdetben talán senki sem gondolta volna, hogy elérjük ezeket az eredményeket, én viszont az első perctől kezdve bíztam benne, ha sokat is kell dolgozni érte, ünnepelhetünk a bajnokság végén. Elégedett vagyok vele, ahogyan eddig teljesítettünk, de még nincs vége. Az ősszel új, egyúttal erős bajnokság kezdődött, amely jól felkészít minket a Bajnokok Ligájára. Nagy eredménynek tartom, hogy bejutottunk a csoportkörbe, a fejlődés útja, hogy a legjobbak ellen játszhatunk, és bízom benne, hogy leszünk még erősebbek is. Sok meccs vár ránk, több lehetőségünk is van szép eredményeket elérni.

– Mekkora kihívás a Vasast irányítani?
– Nagy kihívás, örülök, hogy Magyarországra szerződtem. Kezdetben kicsit féltem, hogy elszakadunk a családtól, hiszen az ismeretlenbe érkeztünk, de rövid idő után már kezdtük jól érezni magunkat, és a második idény előtt már a második otthonomba tértem vissza. Folyamatosan fejlődik a csapat és a háttér, a klub is. Nagyon sok elemben változtattunk, előreléptünk, szervezettebb a működés, ugyanakkor sok részleten még mindig lehetne javítani. Fontos, hogy a játékosok megértették, mit várok tőlük az edzéseken, ez az alapja annak, hogy elvégezzük a sikerek eléréséhez szükséges munkát.

– Mit kívánna erre az évre?
– Lényegesek a sporteredmények, de annál nincs fontosabb, mint hogy a családtagjaim egészségesek legyenek.

A következő év

Február 2.
Extraliga, nők, utolsó játéknap
Február 18.
Bajnokok Ligája, nők, a csoportkör utolsó fordulója
Február 19.
Bajnokok Ligája, férfiak, a csoportkör utolsó fordulója
Február 27–28.
Magyar Kupa, négyes döntő, férfi, női,
később kijelölendő helyszínen
Március 29.
Extraliga, férfiak, utolsó játéknap
Április 21–26.
Olimpiai tesztverseny, Tokió
Május 16–17.
Bajnokok Ligája, szuperdöntő, férfi, női, Berlin
Május 23./24.–június 13./14.
Európa-liga, nők, Arany-divízió, csoportkör
Június 20–21.
Arany Európa-liga, négyes döntő,
Belgium (férfiak), Bulgária (nők)
Augusztus 15.–szeptember 13.
Európa-bajnoki selejtező, férfi, női, több helyszín

Az év az NSO-n

Mit is írhatnánk? A röplabda tökéletes sport a léleknek – és a testnek... Olvasóink az elmúlt évben leginkább a Békéscsaba új igazolására voltak kíváncsiak, illetve valószínűleg inkább arra, hogy valóban mennyire szép is Barbara Djapic. Más kérdés, hogy az év utolsó napján a klub és a játékos közös megegyezéssel szerződést bontott, így a horvát átló már nem erősíti a csapatot.

36 145 klikkelés

 

life's better in a bikini

1,539 Likes, 34 Comments - Barbara Đapić (@barbdapic) on Instagram: "life's better in a bikini "



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik