Röplabda: ezúttal is a női szakág sikere emelte magasba a sportágat itthon

Vágólapra másolva!
2021.01.08. 12:22
Decemberig kellett várni rá, de megérte: a kaposvári női csapat révén először jutott be magyar klub a legjobb négy közé a Challenge-kupában.    

Aligha tévedünk nagyot azzal, ha azt mondjuk, a hazai röplabdázás szereplői is szeretnék mielőbb kitörölni emlékezetükből a 2020-as esztendőt, ám akad valami, amiért mégis felejthetetlen marad a mögöttünk hagyott időszak. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a női szakág sikere emelte magasba a sportágat itthon, az 1. MCM-Diamant Kaposvár női csapata ugyanis olyat tett, amelyre a harmadik számú európai klubsorozat, a Challenge-kupa 14 éve íródó történetében még nem volt példa: bejutott a legjobb négy közé!

A somogyiak december elején a vírus miatt „buborékos” tornarendszerben, hazai pályán intézték el előbb a cseh élcsapat Ostravát, majd a szlovák Nitrát az egymeccses negyeddöntőben, így készülhetnek a négyszeres román bajnok, 2018-ban Bajnokok Ligája-, 2019-ben CEV-kupa-ezüstérmes Alba Blaj elleni elődöntőre. A tavaszi sokk után tehát boldogan zárhatták az évet az 51 éves történetük legnagyobb sikerét elérő kaposváriak.

„Nagyon sikeres éven vagyunk túl. Márciusban topformában voltunk, három fordulóval az alapszakasz vége előtt négy ponttal vezettük az Extraligát, és a folytatásban is szerettük volna meglepni a riválisokat. Sajnos, a koronavírus mindent romba döntött–értékeltSzpin Renáta,a Kaposvár válogatott liberója.– A nyáron visszatértünk, újra munkába álltunk, szerettük volna ismét felépíteni magunkat. Minden nehézség ellenére ez sikerült, és a decembert már úgy zártuk, ahogy terveztük. Immár előretekintünk, az előttünk álló szűk négy hónapra készülünk.”

A 24 éves játékos szerint óriási eredmény és tett az életükben a Challenge-kupa-elődöntő.

„Büszkék vagyunk arra, hogy történelmet írtunk, biztos vagyok abban, hogy ez az eredmény jót tesz majd az egész magyar röplabdának is. Kihasználtuk a lehetőséget, hogy hazai pályán szerepeltünk, az a bizonyítási vágy, ami bennünk volt már az őszi Extraliga-rangadókon is, ezúttal nagy sikerrel párosult.”

Szpin 2019 nyarán öt bajnoki és két-két Magyar Kupa- illetve Közép-európai Liga-aranyéremmel a zsebében igazolt békéscsabai nevelőegyesületétől Somogyba.

„Másfél éve élek Kaposváron, az eddigiek alapján azt mondhatom, örülök annak, hogy ebben a klubban, ezekkel a lányokkal készülhetek együtt–mondta a liberó.– A vezetőedzővel, Szasa Nedeljkoviccsal már korábban is dolgoztam együtt Békéscsabán, Kaposváron is mindent megtesz azért, hogy napról napra fejlődjünk, tűzbe menjünk egymásért a pályán és azon kívül is. Olyan röplabdázók érkeznek ide, akik hisznek a kemény munkában, és mindent alá is tudnak rendelni neki.”

A siker kulcsa és záloga éppen ebben, a kemény munkában és a csapategységben rejlik, amelyet Nedeljkovics megkövetel. A szabadkai származású sikertréner a Kecskemét férficsapatát 2014-ben a bajnokságban 27 év, az MK-ban 26 év elteltével vezette újra a csúcsra, majd 2015 és 2017 között két makulátlan idényt és 72 meccses veretlenségi sorozatot produkálva lett kétszer-kétszer NB I-es és kupaaranyérmes a csabai nőkkel. Bizik László, Botos Ferenc és Nyári Sándor után Nedeljkovics lett a negyedik edző, aki férfi- és női klubbal is első lett a röplabda NB I-ben.

„Az én edzéseim háromszor olyan nehezek – fizikailag és mentálisan egyaránt –, mint egy mérkőzés. Ami ránk vár egy-egy meccsen, azon mi már túlesünk az edzések alkalmával. Ez nekem nagyon fontos, régóta ez a szisztémám” –engedett betekintést filozófiájába egy korábbi interjúnkban a tréner.

Korántsem puszta véletlen tehát, hogy Nedeljkovics 2018 nyara óta tartó kaposvári regnálása alatt jutott fel a legmagasabb osztálynak számító Extraligába a csapat, amely immár a nemzetközi porondon is letette a névjegyét. Nem szeretnének azonban itt megállni, ahogy a klub ügyvezető-elnöki tisztét 2008 óta betöltő Orosz Ferenc fogalmazott:„A folytatásban is mindent megteszünk azért, hogy kiszolgáljuk szurkolóinkat, Szasa Nedeljkovics személye pedig garancia arra, hogy tovább fejlődnek a játékosaink, és ezáltal maga a csapat is jobb lesz. Nemcsak egyik évről a másikra szeretnénk dolgozni, hanem közép- és hosszú távú terveink megvalósítása is a célunk.”

2020 IDŐRENDBEN

Február 13.
A címvédő és a négyes döntőnek otthont adó Nyíregyházát 3:1-re legyőzve 2015 után ismét Vasas Óbuda nyerte meg a női Magyar Kupát – a klubtörténet 13. aranyérmét megszerezve. A bronzérem a Jászberényt 3:0-val felülmúló Újpesté lett.

Február 28.
Két korábbi ezüstérme után a Pénzügyőr először hódította el a Magyar Kupát a férfiaknál, miután a kecskeméti négyes döntőben 3:2-re legyőzte a házigazda és címvédő KRC-t. A harmadik helyet a 18 elsőségével a sorozat csúcstartójának számító Kaposvár csípte meg, a somogyiak a bronzmeccsen 3:1-re nyertek a Kazincbarcika ellen.

Február 28.
A hazai szövetség elnökségének hivatalos döntése értelmében a korábbi 91-szeres válogatott feladó, az osztrák Graz férficsapatát is irányító Koch Róbert lett a férfi nemzeti együttes új szövetségi kapitánya, míg a női csapat vezetését a Vasas lengyel edzőjére, Jakub Gluszakra bízták.

Április 9.
A hazai szövetség elnöksége a világjárvány miatt végeredmény nélkül befejezettnek nyilvánította a bajnoki sorozatokat.

Április 23.
Az európai szövetség bejelentette, hogy 2020-ban nem rendezi meg az Európa-ligát, amelynek Arany-divíziójában a magyar női válogatott is szerepelt volna.

Augusztus 8.
Életének 75. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunytKasziba István,korábbi 28-szoros magyar válogatott röplabdázó, aki edzőként többek között nyolc magyar bajnokságot nyert a Vasas, az Eger, a Vértes Volán és a BSE női együttesével, illetve két időszakban is volt a magyar női válogatott szövetségi kapitánya.

Augusztus 31.
A strandröplabda ob-n a férfiaknál Hajós Artúr és Stréli Bence 2018 után ismét aranyérmes lett, míg a nőknélVaida Beáta és Vecsey Fanniveretlenül végzett első helyen. A 2020 júliusában mindössze a 17. életévét betöltő Vecsey a legfiatalabb magyar bajnok a homokon.

Szeptember 5.
Újabb öt évre Nyíregyháza fideszes polgármesterét, Kovács Ferencet választotta meg a Magyar Röplabdaszövetség elnökének a szervezet tisztújító közgyűlése.

November 27.
Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült a korábbi 266-szoros világklasszis röplabdázó, a Csepellel többek között tízszeres bajnok Buzek László.

December 2.
A nemzetközi szövetség indoklás nélkül úgy határozott, hogy nem rendeznek selejtezőket a 2022-es férfi- és női világbajnokságra sem, amelyekre így a 2021-es kontinenstornákról, illetve a világranglista alapján lehet kijutni.

December 5.
A kontinentális szövetség januárról májusra halasztotta a férfi és a női Európa-bajnoki selejtezők többségét, köztük a magyar érdekeltségű csoportok küzdelmeit is.

December 10.
A Kaposvár extraligás női együttese előbb a cseh Ostravát, majd a szlovák Nitrát legyőzve történelmi sikert elérve bejutott az elődöntőbe a Challenge-kupában. A harmadik számú európai klubsorozat 2007 óta íródó történetében korábban még nem szerepelt magyar csapat a legjobb négy között.

A KÖVETKEZŐ ÉV

A 2021-es év a férfi- és a női válogatott szempontjából is rögtön nagyon fontos feladattal kezdődött volna, az európai szakszövetség azonban a világjárvány miatt a már eleve tavalyról idén januárra eltolt kvalifikációs tornák többségét újra elhalasztotta. A küzdelmeket legkésőbb május 16-ig kell lejátszani, de jó hír, a fehéroroszokkal, a portugálokkal és a norvégokkal találkozó férfiak, illetve az Izraellel, Franciaországgal és Dániával összekerülő nők is itthon vívhatják az egyik csoportfordulót. A nemzeti csapataink május-júniusban az Európa-ligában mutathatják meg magukat, és bízva a sikeres Eb-kvalifikációban, az El-mérkőzéseken élesben készülhetnek fel a kontinenstornára, amelyet mindkét nemnél várhatóan augusztus közepe és szeptember vége között rendeznek meg.
Klubszinten is lesz lényeges esemény már az év első hónapjaiban: a Kaposvár női együttese február végén- március elején vívhatja meg történelmi elődöntőjét a Challenge-kupában.

Február 24.–március 24.
Challenge-kupa, nők, elődöntő, döntő
Március 6–7.
Magyar Kupa, férfiak, négyes döntő, k. k. h.
Március 12–14.
Magyar Kupa, nők, négyes döntő, k. k. h.
Március 20./21.–április 1./2.
Extraliga, férfiak, nők, elődöntő
Április 6–18.
Extraliga, férfiak, nők, döntő
Május 28–30.
Ezüst Európa-liga, férfiak és Arany Európa-liga, nők, csoportkör, 1. torna
Június 4–6.
Ezüst Európa-liga, férfiak és Arany Európa-liga, nők, csoportkör, 2. torna
Június 18–20.
Arany Európa-liga, nők, négyes döntő, Bulgária
Június 25–27.
Ezüst Európa-liga, férfiak, négyes döntő, k. k. h.
Augusztus 11–15.
Strandröplabda, Európa-bajnokság, Bécs
k. k. i.Európa-bajnoki selejtező, férfiak (Szombathely, Portugália), nők (Szombathely, Franciaország)
k. k. i.Európa-bajnokság, férfiak (Lengyelország, Csehország, Észtország, Finnország) és nők (Szerbia, Horvátország, Bulgária, Románia)

AZ ÉV az NSO-n:27 709 kattintás

Videó: ezt hallani kell! Időkérés közben üzent a szövetségnek a Nyíregyháza női csapatának edzője.

„Ezúton jelentem a Magyar Röplabdaszövetségnek, hogy Adler László négy-öt éve folyamatosan ellenem fúj” – ez volt a Nyíregyháza edzőjének „szakmai tanácsa” csapatának a Vasas elleni február 13-i, nyíregyházi Magyar Kupa-döntő egyik időkérésénél. Hollósy László természetesen ezzel a szövetségnek üzent, amit az M4 Sport élőben közvetített, a videó így nem csak a röplabda szerelmeseihez jutott el... A nyár óta a német Bundesligában immár a harmadik helyre fellépő Suhl női csapatánál dolgozó szakembert nem sokkal később menesztette a szabolcsi klub.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik