Négy évvel ezelőtt a szerbek ünnepelhettek világbajnoki győzelmet, a címvédés ezúttal meglepetés lenne (Fotó: FIVB)

Képes lesz-e a címvédésre a szerb válogatott? Ez a legnagyobb kérdés a holland–lengyel közös rendezésű női röplabda-világbajnokság kezdete előtt. A szerbek négy évvel ezelőtt, Japánban 3:2-re felülmúlták az olaszokat a fináléban, megszerezve történetük első vb-aranyérmét. A címvédő helyzetét azonban megnehezíti, hogy az aranygeneráció több tagja – Milena Rasics, Sztefana Veljkovics, Tijana Malesevics – befejezte pályafutását.

Csüggedniük azonban nem kell, hiszen a fiatalok bizonyítottak az elmúlt években: 2019-ben megnyerték az Eb-t, egy évvel később harmadik helyen zártak a tokiói olimpián, tavaly pedig ezüstöt szereztek a kontinensviadalon. A legutóbbi vb MVP-jének választott Tijana Boskovics visszatért a csapatba, szemben a 2007 óta válogatott feladóval, Maja Ognjenoviccsal.

Fontos változás történt ugyanakkor a kispadon is. A szövetségi kapitányi pozíciót korábban húsz éven át (!) betöltő Zoran Terzicset az idén Daniele Santarelli váltotta, aki az olasz Imoco Volley Coneglianónál már letette a névjegyét, négyszer nyerte meg a klubbal a bajnokságot, egyszer-egyszer pedig a Bajnokok Ligáját és a klubvilágbajnokságot. A klubröplabda azonban más terep, mint a válogatott.

A legnagyobb esélyes annak ellenére is Olaszország, hogy az elmúlt hetven évben mindössze kétszer állhatott fel a vb-dobogóra (2002-ben győzött, 2018-ban a harmadik lett). A Davide Mazzanti vezette csapat tavaly megnyerte az Eb-t, az idén pedig a világ tizenhat legerősebb válogatottját felvonultató Nemzetek Ligáját. Az olaszok elképesztő formáját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az NL döntő körében csupán egy szettet veszítettek (a negyeddöntőben Kína ellen), a torna MVP-jének pedig Paola Egonut választották meg.

A favoritok közé tartozó Egyesült Államok eközben arra készül, ami Kubának húsz évvel ezelőtt sikerült: egyszerre birtokolni az olimpiai és világbajnoki címet. Tegyük hozzá, hogy a kubaiak esete egyedülálló és megismételhetetlen, hiszen 1994 és 2000 között felváltva nyerték meg az említett két torna aranyait, ez pedig a korábbi nagy röplabdanemzeteknek (Szovjetunió, Japán) sem sikerült. Az amerikaiakat sem lehet figyelmen kívül hagyni, a magyar származású Karch Kiraly vezetésével tavaly megnyerték az olimpiai aranyat, ráadásul a sorozat kieséses szakaszában egyetlen szettet sem veszítettek.

Ezzel együtt is Olaszországot tartjuk a legesélyesebbnek a vb-győzelemre, az érmekért pedig Szerbia és az Egyesült Államok mellett nagy csatát vívhat Brazília és Törökország is.

A csehek fő célja az olimpiai kvalifikáció – miniinterjú Janisz  Athanaszopulosszal, a cseh válogatott szövetségi kapitányával, a Vasas Óbuda vezetőedzőjével
– Tizenkét év után jutott ki újra a cseh női válogatott a világbajnokságra. Izgatottak?
– Természetesen – kezdte a cseh válogatott szövetségi kapitánya, egyben a Vasas Óbuda vezetőedzője,  Janisz Athanaszopulosz. – Az elmúlt három és fél évben végzett kemény munka gyümölcse a vébé. Igazi csapatmunka volt a kijutás, amiben a szövetségtől kezdve a stábon át a játékosokig mindenki kiemelkedően teljesített. A világbajnokság minden pillanatát kiélvezzük!
– Szűk két héttel ezelőtt ért véget az Európa-bajnoki selejtezősorozat. Veretlenül kvalifikálták magukat, de mennyire merítette ki a játékosait?
– Érezhető rajtuk némi fáradtság, ám mindent megteszünk, hogy a megfelelő formába kerüljenek a vébé előtt. Ismét hosszú és kemény nyáron vagyunk túl, de elértük a célunkat, és kijutottunk a kontinenstornára. Tudom, hogy sok erő van a lányokban, nagy motivációval lépnek pályára.
– A nyár elején az Arany Európa-ligában ezüstérmet szereztek. A vébén milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Az Európa-ligában több fiatal játékosnak adtam lehetőséget, a tapasztaltabbak pihentek, ennek ellenére nagyon örülök az ezüstéremnek. A vébén minden szettért megküzdünk, ugyanis a torna végére szeretnénk a legjobb huszonnégyben maradni a világranglistán, hogy jövőre részt vehessünk az olimpiai kvalifikációs versenyen. Jelenleg a tizenkilencedik helyen állunk.
– Nem lesz könnyű dolguk a csoportban a brazil, japán, kínai hármas ellen.
– Nem bizony, ezek a válogatottak más szintet képviselnek, de mi akkor is harcolni fogunk, és mindent megteszünk a győzelemért. Az Argentína és Kolumbia elleni találkozó lesz a legfontosabb a csoport negyedik helyének megszerzéséhez.

RÖPLABDA
VILÁGBAJNOKSÁG, NŐK (HOLLANDIA–LENGYELORSZÁG)
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
Belgium, Hollandia, Kamerun, Kenya, Olaszország, Puerto Rico
B-csoport: Dél-Korea, Dominikai Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Thaiföld, Törökország
C-csoport: Bulgária, Egyesült Államok, Kanada, Kazahsztán, Németország, Szerbia
D-csoport: Argentína, Brazília, Csehország, Japán, Kína, Kolumbia
A csoportok első négy helyezettje jut a második csoportkörbe.

A PÉNTEKI PROGRAM
A-csoport
20.00:
Hollandia–Kenya
B-csoport
18.00:
Lengyelország–Horvátország