Női röplabda-vb: a rutinos olaszok elhappolhatják a vb-címet a fiatal szerbektől

Vágólapra másolva!
2022.09.23. 15:26
null
Négy évvel ezelőtt a szerbek ünnepelhettek világbajnoki győzelmet, a címvédés ezúttal meglepetés lenne (Fotó: FIVB)
Arra készül Szerbia, hogy története első vb-aranya után megnyeri a másodikat is a pénteken kezdődő holland–lengyel közös rendezésű világbajnokságon, de nem lesz könnyű dolga, legalább négy-öt válogatott küzd jó eséllyel a végső győzelemért.

Képes lesz-e a címvédésre a szerb válogatott? Ez a legnagyobb kérdés a holland–lengyel közös rendezésű női röplabda-világbajnokság kezdete előtt. A szerbek négy évvel ezelőtt, Japánban 3:2-re felülmúlták az olaszokat a fináléban, megszerezve történetük első vb-aranyérmét. A címvédő helyzetét azonban megnehezíti, hogy az aranygeneráció több tagja – Milena Rasics, Sztefana Veljkovics, Tijana Malesevics – befejezte pályafutását.

Csüggedniük azonban nem kell, hiszen a fiatalok bizonyítottak az elmúlt években: 2019-ben megnyerték az Eb-t, egy évvel később harmadik helyen zártak a tokiói olimpián, tavaly pedig ezüstöt szereztek a kontinensviadalon. A legutóbbi vb MVP-jének választott Tijana Boskovics visszatért a csapatba, szemben a 2007 óta válogatott feladóval, Maja Ognjenoviccsal.

Fontos változás történt ugyanakkor a kispadon is. A szövetségi kapitányi pozíciót korábban húsz éven át (!) betöltő Zoran Terzicset az idén Daniele Santarelli váltotta, aki az olasz Imoco Volley Coneglianónál már letette a névjegyét, négyszer nyerte meg a klubbal a bajnokságot, egyszer-egyszer pedig a Bajnokok Ligáját és a klubvilágbajnokságot. A klubröplabda azonban más terep, mint a válogatott.

A legnagyobb esélyes annak ellenére is Olaszország, hogy az elmúlt hetven évben mindössze kétszer állhatott fel a vb-dobogóra (2002-ben győzött, 2018-ban a harmadik lett). A Davide Mazzanti vezette csapat tavaly megnyerte az Eb-t, az idén pedig a világ tizenhat legerősebb válogatottját felvonultató Nemzetek Ligáját. Az olaszok elképesztő formáját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az NL döntő körében csupán egy szettet veszítettek (a negyeddöntőben Kína ellen), a torna MVP-jének pedig Paola Egonut választották meg.

A favoritok közé tartozó Egyesült Államok eközben arra készül, ami Kubának húsz évvel ezelőtt sikerült: egyszerre birtokolni az olimpiai és világbajnoki címet. Tegyük hozzá, hogy a kubaiak esete egyedülálló és megismételhetetlen, hiszen 1994 és 2000 között felváltva nyerték meg az említett két torna aranyait, ez pedig a korábbi nagy röplabdanemzeteknek (Szovjetunió, Japán) sem sikerült. Az amerikaiakat sem lehet figyelmen kívül hagyni, a magyar származású Karch Kiraly vezetésével tavaly megnyerték az olimpiai aranyat, ráadásul a sorozat kieséses szakaszában egyetlen szettet sem veszítettek.

Ezzel együtt is Olaszországot tartjuk a legesélyesebbnek a vb-győzelemre, az érmekért pedig Szerbia és az Egyesült Államok mellett nagy csatát vívhat Brazília és Törökország is.

RÖPLABDA
VILÁGBAJNOKSÁG, NŐK (HOLLANDIA–LENGYELORSZÁG)
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
Belgium, Hollandia, Kamerun, Kenya, Olaszország, Puerto Rico
B-csoport: Dél-Korea, Dominikai Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Thaiföld, Törökország
C-csoport: Bulgária, Egyesült Államok, Kanada, Kazahsztán, Németország, Szerbia
D-csoport: Argentína, Brazília, Csehország, Japán, Kína, Kolumbia
A csoportok első négy helyezettje jut a második csoportkörbe.

A PÉNTEKI PROGRAM
A-csoport
20.00:
Hollandia–Kenya
B-csoport
18.00:
Lengyelország–Horvátország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik