Női röplabda MK: nagy csatában szerzett előnyt a Vasas

Vágólapra másolva!
2023.01.24. 20:29
null
Fotó: Földi Imre, archív
A címvédő Vasas Óbuda 3:1-re nyert Nyíregyházán a női röplabda Magyar Kupa elődöntőjének első, keddi összecsapásán. A visszavágó február 15-én lesz Budapesten, a döntőt és a bronzmérkőzést március 12-én rendezik.

 

A két csapat őszi bajnokiját a Vasas idegenben 3:0-ra nyerte, és mivel magyar csapattól a mostani szezonban még nem kapott ki tétmérkőzésen, ezúttal is esélyesnek számított.

A találkozó egyperces gyászszünettel kezdődött az épp kedden elhunyt korábbi válogatott játékos, Grózer Anna emlékére. Az összecsapás első szettjében a hazaiak jól nyitottak és támadásban is okos megoldásokat választottak, míg a Vasas nem igazán találta a ritmust. A nyírségiek 17:10-re is vezettek, a vendégek azonban a szlovák Karolina Fricova nyitósorozatának végére fordítottak, ám végül a kazah Krisztina Belova pontjaival a Nyíregyházáé lett az első szett.

A második felvonást is a hazaiak kezdték jobban, de a fővárosiak feljavuló védekezésüknek köszönhetően fordítani tudtak. A legutóbb negyedik nyírségi együttes légiósai, Belova, valamint a szlovén Selena Leban ponterős játékával két szettlabdát is kiharcolt, de a címvédő ezeket hárította és egy ásszal elcsente a játszmát a hazaiak orra elől.

A harmadik etap elején úgy tűnt, a Vasas nem tud élni a lélektani előnyével, de hamar összegyűjtött négypontos hátrányát a szett derekára hárompontos előnyre változtatta, elsősorban centerei jó teljesítményének köszönhetően. A hajrában a hazaiakat edző szlovák Tomás Varga piros lapja miatt "ajándékpontot" is kaptak a budapestiek, akik azeri csapatkapitányuk, Ajsan Abdulazimova jó sáncmunkájával megfordították a mérkőzést.

A negyedik szettben az azeri légiós mellett az ukrán Julija Bojko húzta leginkább a Vasas szekerét, de a címvédő nem tudott jelentős előnyt kiharcolni, mert játékosai sokat hibáztak. A hajrá is egálról kezdődött, a kiélezett végjátékot pedig a vendégek szettlabdát hárítva tudták megnyerni a válogatott center, Papp Orsolya blokkjával.

A 121 perces összecsapás legeredményesebb játékosai a szlovák Leban és Fricova voltak egyaránt húsz ponttal.

A másik ágon február 12-én és 22-én a Kaposvár és a Békéscsaba találkozik.

NŐI RÖPLABDA MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
Fatum-Nyíregyháza–Vasas Óbuda 1:3
(23, –24, –18, –26)
Nyíregyháza, Zrínyi Ilona Gimnázium, 350 néző. V: Bátkai-Katona, Halász E.
FATUM: Cicic 6, Leban 20, Lászlop 7, Jurdza 16, Bjelova 16, Cepni 6. Csere: Tóth F. (liberó), Kovács-Francesco. Vezetőedző: Tomas Varga.
VASAS: Török K. 1, Papp 5, Bannister 15, Fricová 20, Abdulazimova 16, Szkripak. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Fábián 2, Bojko 17, Vezsenyi, Jámbor. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
MESTERMÉRLEG
Tomas Varga:
– Egyetlen egy dolog hiányzott a mérkőzésből, az pedig egy jobb végeredmény. Csak gratulálni tudok a lányoknak, ahogy harcoltak és végig küzdöttek. Sikerült a taktikai elemeket is megvalósítani és tényleg csak egy kicsin múlott a más végeredmény kialakulása. A visszavágóra mindent megteszünk, hogy jobb eredmény szülessen.
Jannisz Atanaszopulosz: – A Nyíregyháza remekül szervált, ezzel alaposan megnehezítette a dolgunkat, mert nem tudtuk a szokásos gyors játékunkat játszani. Mi ugyanakkor nem nyitottunk jól, nem vagyunk hozzászokva ehhez a kis teremhez, de dicséret illeti a csapatomat a győzelem miatt. Az elveszített első szett után sem törtünk meg, a másik háromban sikerült hátrányból fordítanunk és nagyon fontos győzelmet arattunk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik