Női röplabda Eb: az olaszok letaszították a trónról a szerbeket

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.09.04. 23:12
null
Olaszország nyerte az Európa-bajnokságot (Fotó: AFP)
Az olasz válogatott nyerte a női röplabda Európa-bajnokságot: a szombati, belgrádi döntőben 3:1-re legyőzte a házigazda, elmúlt két tornán győztes szerb csapatot.

Felfokozott várakozás előzte meg a finálét, ugyanis amellett, hogy két veretlen együttes találkozott a Stark Arénában, ez a két válogatott vívta a 2018-as világbajnoki finálét is – akkor a szerbek örülhetettek 3:2-es sikerüknek. Az előző kontinenstornán az elődöntőben csapott össze a két csapat (3:1 Szerbia javára), míg az idei tokiói olimpián a negyeddöntőben találkoztak (3:0 ugyancsak Szerbia javára). Az elmúlt években a mostani házigazda fölénye jellemezte a párharcot, a legutóbbi tíz tétmérkőzésükből hetet Zoran Terzic címvédő együttese nyert.

Az Eb három legponterősebb játékosából kettő ott volt a kezdőcsapatokban: az egyik oldalon a 195 pontos Tijana Boskovic, a másikon a 164 pontos Paola Egonu felelt eddig elsősorban a támadásokért. A három évvel ezelőtti vb-döntő az ő különcsatájukat is hozta, akkor a szerbek átlója 26, Egonu 33 pontot szerzett, a mérkőzés végén mégis előbbi örülhetett.

A szombati összecsapás első játszmája a várt óriási csatát hozta, három pontnál nagyobb differencia egyszer sem alakult ki. A több mint húszezer fanatikus által támogatott szerbek 19:20 után sorozatban három pontot szereztek, s ez döntőnek bizonyult és megszerezték a vezetést.

A második játszmára az olaszok jelentősen javítottak nyitásfogadó teljesítményükön, ez kulcsfontosságú volt, ugyanis sokkal gyorsabb támadásokat tudtak vezetni. A játékrész hajrájában a kihívó előtt felrémlett az előző szett végjátéka – szerb szempontból 18:19 után 22:20 lett –, de ezt követően már csak az olaszok szereztek pontot, akik Anna Danesi blokkjával egyenlítettek.

A harmadik felvonásban villámrajtot vett a címvédő, 8:3-ra és 11:7-re is vezetett, de az olaszok – akik amellett, hogy blokkban többször megkeserítették a szerb támadók dolgát – egy feladócsere után egyre hatékonyabb támadójátékukkal fordítottak, és Miriam Sylla vezérletével összességében simán szerezték meg az összetett vezetést.

A negyedik szettre maradt feladni a nagyszerűen beszálló Ofelia Malinov, míg a szerbeknél a rengeteg labdát kapó Boskovic láthatóan elfáradt. Mivel társai közül senki nem tudta átvenni szerepét, az olaszok rendkívül könnyedén nyerték meg a negyedik szettet, és 104 perc után ünnepelhették az Európa-bajnoki aranyérmet.

NŐI RÖPLABDA,
EURÓPA-BAJNOKSÁG
BRONZMÉRKŐZÉS

Törökország–Hollandia 3:0 (20, 19, 23)
DÖNTŐ
Szerbia–Olaszország 1:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik