Női röpi MK: a Békéscsaba és a Nyíregyháza jutott a döntőbe

KARÁDI ZOLTÁN, MTI/V. J.KARÁDI ZOLTÁN, MTI/V. J.
Vágólapra másolva!
2021.03.13. 21:23
A Békéscsaba és a Nyíregyháza jutott döntőbe a női röplabda Magyar Kupában.
Fordított, így a döntőbe jutott a Nyíregyháza (Fotó: Dömötör Csaba) 
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Fordított, így a döntőbe jutott a Nyíregyháza (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Fatum Nyíregyháza–UTE 3:2

A Nyíregyháza a szombati elődöntőben 0:2-ről fordítva 3:2-re nyert az UTE ellen a Ludovika Arénában. A nyolcszoros kupagyőztes nyírségiek történetük 14., sorozatban pedig negyedik fináléjukra készülhetnek. A 12-szeres első UTE – akárcsak tavaly – a bronzéremért küzdhet vasárnap.

A két együttes a bajnoki alapszakaszban kétszer találkozott egymással, mindkét alkalommal 3:0-ra nyertek a nyíregyháziak.

Emiatt, illetve a bajnokság során mutatott teljesítmény alapján is a Fatum volt az esélyesebb: a Nyíregyháza mindössze egy vereséggel első helyen zárta az Extraliga első szakaszát és már az elődöntőbe is bejutott, az UTE azonban ötödik lett és 3:0-ra elveszítette a Vasassal szembeni negyeddöntőt.

Az előző idényben a nyírségiek - hazai pályán - ezüstérmet nyertek, az Újpestnek akkor a bronz jutott.
A szombati első játszmában villámrajtot vett a Horváth András edzette fővárosi csapat, amely kiváló sáncmunkájával teljesen elbizonytalanította a nyíregyháziak támadóit. Németh Szabolcs nyírségi együttese ennek ellenére kétszer is ledolgozta hatpontos hátrányát, sőt, szettlabdáig is eljutott, de végül némi meglepetésre a tíz blokkot összeszedő UTE-é lett az első felvonás.

A második játszmára a fél kezdőcsapatát lecserélte Németh, ám 9–2-nél így is óriási hátrányban volt alakulata. Ekkor az Újpest került hullámvölgybe, Varga pontjaival fordítottak a szabolcsiak, de a szoros végjáték ismét a kolumbiai Valerin Carabali vezette fővárosiaké lett, akik így egy órányi játék után közel kerültek a bravúrhoz.

A harmadik szettre újra eredeti kezdőcsapatával állt fel a Nyíregyháza, amely a korábbiaknál sokkal precízebben, nagyobb akarással röplabdázva könnyedén szépített. A negyedik etapra összeszedték magukat az újpestiek, de a játékrész derekán az egyre inkább magára találó Lacombe Zsófia támadásaival ötpontos fórt alakított ki a Nyíregyháza, amit a szlovák Nikola Radosová ponterős játékának köszönhetően meg is őrzött, így jöhetett a döntő játszma.

A rövidített felvonásban is végig a szabolcsiak irányítottak, megtörték az újpestiek ellenállását és végül a vártnál nehezebb, 131 perces csatában bejutottak a vasárnapi fináléba.
A mezőny legeredményesebb játékosa Radosová volt 19 ponttal.

(MTI)

Békéscsabai öröm  a Kaposvár elleni sima győzelem után (Fotó: Dömötör Csaba)
Békéscsabai öröm  a Kaposvár elleni sima győzelem után (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Swietelsky-BRSE - 1.MCM-Diamant Kaposvár 3:0


A második elődöntő ígérkezett a nap igazi csemegéjének, hiszen a korábbi csabai sikeredző, Szasa Nedeljkoivics és majdnem egy csapatra való egykori békéscsabai játékos tagja a kaposváriak keretének. A BRSE jelenlegi edzője pedig az a Tóth Gábor, aki korábban éppen a szerb mester segítője volt.

A várt nagy csata azonban elmaradt, mert a békéscsabaiak gyakorlatilag végig dominálták a mérkőzést, a somogyiak csak időnként tudták szorossá tenni a találkozót, a végjáték azonban rendre a csabaiaké volt. Kaposvári oldalon rengeteg volt a ki nem kényszerített hiba, a békésiek viszont végig nagyon összeszedetten és koncentráltan játszottak.

A harmadik játszmában volt egy komolyabb megingásuk, ekkor hat ponttal is megléptek a somogyiak, a szett közepére azonban megint egyenlő volt az állás. Izgalmas volt a végjáték, de a kaposváriaknak ekkor is megremegett a keze, túl sokat hibáztak, így végül a csabaiaknak két meccslabdájuk is volt, de végül csak az ötödiket sikerült kihasználniuk.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kaposvári lányok első Magyar Kupa négybe kerülésük során nem tudtak a fináléba kerülni, a csabaiak viszont ötödször jutottak döntőbe. Eddig kétszer nyertek, kétszer viszont – amikor a nyírségiekkel játszották a döntőt –, vesztesen hagyták el a pályát.

RÖPLABDA
NŐI MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ

Fatum Nyíregyháza–UTE 3:2 (–24, –23, 13, 19, 8)
Ludovika Aréna, zárt kapuk mögött. V: Kiss Z., Árpás.
FATUM: Pintér 13, Najdics 1, Radosová 22, Ortiz 12, Lacombe 13, Vaszileva 14. Csere: Tóth F., Tóth D. (liberók), Varga E. 8, Francesco 1, Fuchs, Klaric 2, Lászlop. Vezetőedző: Németh Szabolcs.
UTE: Racskovszka 10, Bezsandolszka 11, Petőváry 12, Kojdová 11, Carabali 17, Bagyinka 2. Csere: Karabaseva, Balogh E. (liberók), Szabó L. 1, Boros, Villám Cs. Vezetőedző: Horváth András.
MESTERMÉRLEG

Németh Szabolcs: – Nagyon boldog vagyok, és nagyon örülök, hogy sikerült bejutnunk a kupadöntőbe. Abszolút azt kaptuk, amire számítottunk, azaz egy harcos, küzdős és felkészített Újpestet, és gratulálok is nekik, mert tényleg egy fantasztikus mérkőzés volt, és így kell bejutni a döntőbe. Ez is azt mutatja, hogy a magyar röplabdázás egy remek színvonalat képvisel. Megemelem a kalapomat a lányaim előtt, mert lehet, hogy az első két szettben nem azt játszottuk, amit tudunk, de megmutatták, hogy nem adják fel soha. Vert helyzetben voltunk, de innen is megcsinálták, úgyhogy hatalmas gratuláció a csapatomnak!
Horváth András: – Nagyon nehéz ilyen helyzetben bármit is mondani, hiszen 2:0-s vezetésről kaptunk ki 3:2.re. Rengeteg energiát raktunk bele az első két játszmába és sikerült is meglepnünk a Nyíregyházát, aminek örülök. Annak viszont nem, hogy mindezek ellenére nem sikerült bejutni a döntőbe és meglepetést okozni. Ettől függetlenül gratulálok a csapatomnak, mert végig küzdöttünk, megpróbáltunk visszajönni vert helyzetekből is, de sajnos rosszkor hibáztunk.

Swietelsky-BRSE–1. MCM-Diamant Kaposvár 3:0 (20, 19, 26)
Ludovika Aréna, zárt kapuk mögött. V: Jámbor, Horváth M.
BRSE: Vander Weide 10, Pekárik 12, Drpa 15, Glemboczki 8, Grudina 11, Koseková 2. Csere: Molcsányi (liberó), Cicic, Zhidkova 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.
DIAMANT: Bodovics 4, Helics 14, Kliszura 10, Kharchenko 14, Király-Tálas 4, Szűcs K. 4. Csere: Szpin, Hegyi (liberók), Matics 2, Kump. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
MESTERMÉRLEG
Tóth Gábor:
– A mai mérkőzésen az okozta a legnagyobb nehézséget, hogy túlságosan görcsösen akartuk irányítani a játékot. De a védekezésünk nagyon precíz volt, ami miatt végig domináltunk. Úgy gondolom, hogy reális eredmény született, és annak külön örülök, hogy nem húzódott el túl sokáig, mert a döntőben minden energiánkra szükségünk lesz.
Szasa Nedeljkovics: – Az első két játszmában sajnos nem fektettünk kellő energiát a játékba. Húsz pontig még valahogy elröplabdázgattunk, de aztán a végén nem volt erő és extra adrenalin. A harmadik játszmában sikerült jól kezdenünk, vezettünk is a játszma közepén, de ekkor sem éreztem a csapatban azt az extra energiát, ami szükséges lett volna a győzelemhez.

A VASÁRNAPI PROGRAM
BRONZMÉRKŐZÉS

16.00: UTE–1.MCM-Diamant Kaposvár
DÖNTŐ
19.00:Swietelsky-BRSE–Fatum Nyíregyháza

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik