Női röpi Eb-sel.: visszavágtak a franciák, oda a csoportelsőség

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.05.16. 19:31
Befejezte az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar női röplabda-válogatott. Bár a mieink 2:1-re is vezettek a Ludovika Arénában a francia válogatott ellen, a vendégek fordítottak, visszavágtak a belforti vereségért, és minimális különbséggel, jobb pontaránnyal a csoport első helyét is megszerezték.

A franciák elleni találkozó tétje a csoport első helye, ezzel együtt pedig a csütörtöki sorsoláson a kedvezőbb kalapba kerülés volt. A mérkőzés előtt a visszavonuló 87-szeres válogatott Nagy Esztert köszöntötte Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára.

A pénteki mérkőzéshez képest Bodovics Hanna és Kiss Gréta került a kezdőcsapatba a mieinknél. A meccsen a franciák kapták el valamivel jobban a fonalat, és vezettek 3:1-re, de jobban nem tudtak meglépni. Először 9:8-ra vezettek a mieink, s innentől kezdve át is vették az irányítást. A hajrában vezettünk kettővel is, de 22:21-nél fordítani tudtak a franciák, aztán két magyar pont következett, de így is a vendégek jutottak szettlabdához és egyből ki is használták (23:25).

Szorosan indult a második játszma is, de aztán 9:6-ra elhúztak a franciák. Szerencsére Jakub Gluszak egy időkéréssel rendezni tudta a sorokat és 13:11-re a mieink vezettek. A hajrában 19:16 is volt már a javunkra, de aztán két francia pont következett és ezután egy újabb időkérés. Nem is lett egyenlítés, mert ezután Szakmáry Gréta kínéletlenül beütött egy ziccert. Bár egyre megint feljöttek a vendégek, de aztán hengereltek a mieink és négy szettlabdához jutottunk, amiből a másodikat egy hosszú nyitásnak köszönhetően sikerült is értékesíteni (25:21).

A harmadik felvonás elején a mieink vezettek egy-egy ponttal, de a szett közepére a vendégek fordítottak, s 17:14-re el is húztak. A kapitány harcba küldte Tálas Zsuzsannát és Papp Orsolyát is, de nem sikerült közelebb kerülni. 23:19 után sikerült újabb pontot szerezni és Pallag Ágnes ment nyitni, aki két ászt is szervált, majd egyenlíteni is tudtunk egy hosszan fogadott labdából, sőt a szettlabdához is a mieink jutottak. Sajnos nem sikerült kihasználni, sőt utána a vendégek nyithattak a játszmáért, de ezt meg Kiss Gréta bombájával a mieink hárították. 29:29-ig folyt az adok kapok, majd ekkor a mieink kerültek előnybe. Először még hárítottak a franciák, de a következőnél Tálas blokkja landolt a vonalon, így végül 32:30-ra sikerült hozni ezt a játszmát, amivel fordított a csapat.

A következő szettben maradt ez a felállás a pályán, s mindjárt az elején nyertünk is egy Challenget. Eleinte folytatódott az adok-kapok, de aztán a játszma közepén 14:9-re léptek meg a franciák. Hiába egy időkérés, most semmi nem sikerült a mieinknek. 24:18-nál jutottak szettlabdához a franciák, s a másodikat sikerült értékesíteniük (19:25).

Jöhetett az ötödik szett, ahol a mieinknek mindenképpen győznie kellett a csoportelsőséghez, mert francia siker eseték a győzelmek, a pontszám és a szettaránya is ugyanaz lett volna mindkét csapatnak, pontarányban viszont a franciák álltak jobban.

Ezúttal Kump Aliz került a kezdőbe, s Kiss Gréta pontjával kezdődött a záró felvonás, majd 3:0-s vezetésnél francia időkérés következett. Meg is lett az eredménye, mert 6:4-re már az ellenfél vezetett. Ekkor Gluszak mester kért pihenőt, de ez sem használt, mert nem sikerültek a támadásbefejezések. 8:5-nél cserélt térfelet a két csapat, és sajnos ezután sem sikerült kijönni a gödörből, s már 11:7 is volt az állás. Ezután viszont három magyar pont következett, s sikerült egyre visszazárkózni. Sajnos az időkérés után megint a vendégek voltak eredményesek, és végül 14:11-nél három meccslabdájuk volt, amiből az elsőt egy jó blokkal ki is használtak (11:15).

 

RÖPLABDA, NŐI EB-SELEJTEZŐ:
Magyarország–Franciaország 2:3 (–23, 21, 30, –19, –11)
Ludovika Aréna, 500 néző. V: Nastase (román), Kovar (cseh).
MAGYARORSZÁG: Szakmáry 17, Bodovics 2, Pallag 17, Kiss G. 25, Gyimes 9, Bagyinka. Csere: Tóth F. (liberó), Török, Király-Tálas 3, Papp 3, Kump. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.
FRANCIAORSZÁG: Cazaute 24, Sager-Weider 11, Arbos 18, Fidon Lebleu 2, Sylves 15, Stojilkovic 2. Csere: Giardino (liberó), Ratahiry 13, Martin, Respaut 2. Szövetségi kapitány: Emile Rousseaux.
MESTERMÉRLEG
Jakub Gluszak:
– Az ehhez hasonló meccseken tapasztalhatja meg a csapat, hogy milyen mentális állapotban kell lenni ahhoz, hogy a szoros szettek végjátékát is bírják. Elégedett vagyok az eddigi és a selejtezős teljesítményünkkel, olyan kerettagokkal dolgozhatunk együtt, akiknek megtisztelő felvenniük a válogatott mezét. Az elmúlt hetekben egyre jobban csapattá formálódtunk és így leszünk egyre erősebbek a jövőben is.
Émile Rousseaux: – Mindkét csapat kvalifikációt szerzett már az utolsó meccsünk előtt az Eb-re, így most én is és a kollégám is kísérletezhetett, kipróbálhatott másfajta felállásokat is. Meg kell adnunk mindenkinek a lehetőséget, hiszen nem csak hat játékosból áll a mi keretünk sem. Jól sikerültek a cseréink, de ezen a találkozón is kiderült, hogy gyakorlatilag azonos szinten áll a két válogatott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik