Női röpi Eb-sel.: hősies küzdelemben maradt alul a magyar válogatott

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.08.24. 20:50
A magyar női röplabda-válogatott 3:2-re kikapott a vendég ukrán csapattól Budapesten az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában.
Kiss Gréta (18) és Pintér Andrea (19) egyaránt 12 pontot szerzett (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Kiss Gréta (18) és Pintér Andrea (19) egyaránt 12 pontot szerzett (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

RÖPLABDA
Női Európa-bajnoki selejtező
C-csoport, 2. forduló

MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 2:3 (23, –16, –16, 26, –12)
Budapest,
Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 1200 néző. V: Taran (moldovai), Muha (horvát).
MAGYARORSZÁG: Pintér A. 12, Fábián, SZAKMÁRY 20, Papp O. 5, Németh A. 15, Kiss G. 12. Csere: TÓTH F. (liberó), Gyimes, Szűcs K., Bagyinka, TÖRÖK K. 8, Petőváry 4. Szövetségi kapitány: Andreas Vollmer
UKRAJNA: Mazenko 2, Rihljuk 32, Dimar 11, DORSZMAN 19, Velikokon 6, MILENKO 18. Csere: Karaszova, Njemceva (liberók), Majevszka 3. Szövetségi kapitány: Ivan Petkov
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 2:4, 8:10, 11:15, 16:19, 22:22. 2. játszma: 1:6, 8:8, 9:13, 13:17, 15:22. 3. játszma: 3:5, 5:10, 11:15, 15:21. 4. játszma: 4:7, 12:10, 14:16, 20:18, 22:21. 5. játszma: 3:6, 4:9, 10:11
MESTERMÉRLEG
Andreas Vollmer: – Voltak olyan pillanatok, amelyekért érdemes volt végigküzdeni a meccset. Nagyon jó érzés volt átélni, ahogyan a csapat egymásra talált a közönséggel, amely végig biztatta a lányokat. Természetesen nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, hiszen végül kikaptunk, de a két találkozó alapján látszik, hogy merre tartunk, és jó az irány. Jól sikerültek a cserék, rendre lendületet adtak, ezt a tüzet várom majd a játékosoktól a továbbiakban is.
Ivan Petkov: – Hatalmas küzdelem folyt a pályán, két játszmában a mi akartatunk érvényesült, viszont abban a két szettben, amelyik szorosan alakult, a magyarok meg tudták nyerni a végjátékot. Elégedett vagyok, mert idegenben győztünk, és reális eredmény született.

Fontos győzelmet aratott női válogatottunk múlt szombaton Portugáliában az Eb-selejtező első fordulójában. Az előzetesen nehéznek jósolt mérkőzésen végül magabiztosan múlta felül Andreas Vollmer együttese a házigazdákat. Azért is volt ez fontos siker, mert – elméletben – előfordulhat a csoportkör végén, hogy a magyar, ukrán, portugál trió körbeveri egymást, vagyis hat forduló után azonos ponttal állhatnak a C-csoport élén. Ekkor számíthat sokat a szettkülönbség és valamelyik erősebb válogatott elleni győzelem, azaz innen nézve bizony sokat érhet a portugálok elleni idegenbeli siker.

Arra számítottunk, hogy az ukrán válogatott lehet a következő legyőzött ellenfél, amellyel a mieink június elején már kétszer is összecsaptak a Tüskecsarnokban az Arany Európa-liga csoportkörében. Előbb a Julija Bojkóval felálló északkeleti szomszédunk győzött 3:1-re, majd két nappal később egy végletekig kiélezett találkozón Németh Anették nyertek 3:2-re.

Jó hír volt a magyar szurkolóknak (és persze a csapatnak), hogy a júniusi kerethez képest jócskán megerősödött a magyar válogatott, többek között a csapatkapitány Szakmáry Gréta, Tóth Fruzsina vagy éppen a Vasassal bajnoki címet ünneplő Papp Orsolya és Fábián Fanny is bekerült az együttesbe. Továbbá az ukránok keretéből kimaradt Bojko, aki épp a Vasassal kezdte meg a felkészülést az új idényre, viszont a 2017 óta a török bajnokságban légióskodó Oleszja Rihljuk csatlakozott a válogatotthoz.

Az nyilvánvaló volt, hogy az ukránok ellen nem nyernek könnyedén a mieink, s a vendégek jobban is kezdtek, stabil blokkmunkával harcoltak ki néhány pontos előnyt. A kezdeti gyenge magyar nyitásfogadás és hátrány eltűnni látszott, felváltotta az agresszívabb támadójáték, és 20:20 után a hazai közönség örülhetett, hiszen Szakmáry nemcsak kiharcolta a szettlabdát, hanem értékesítette is.

A második játszma elején sem unatkoztak a házigazdák, 1:6-ról sikerült 8:8-ra módosítani az állást, azonban a magyar hibák miatt ismét az ukránok után kellett futni. Több poszton is cserélt Andreas Vollmer szövetségi kapitány, Gyimes Zsófia, Szűcs Kinga és Bagyinka Fanni is beállt, azonban nem sikerült közelebb zárkózni a vendégekhez, így a harmadik szett után már Ukrajna vezetett.

Újra Fábián került a feladóposztra, illetve Török Kata is kezdett a negyedik szettben – ennek pedig csak a játszma végén látszott meg a nyoma, hiszen izgalmas végjátékban előbb a hazaiak, majd az ukránok is kiharcoltak két szettlabdát, azonban egyik sem vezetett eredményre. A hazai nézők örömére a negyedik játszmalabda Pintér Andreához kötődött, majd Török Kata bebombázta a pontot, így következhetett a döntő szett.

Hiába vezetett 3:2-re a magyar együttes, sorozatban öt pontot ütöttek az ukránok, és elléptek a mieinktől. A térfélcsere után is dominált az ellenfél, de a feljavuló támadójátéknak köszönhetően szépen lassan sikerült visszazárkózniuk a mieinknek, Petőváry Panni és Török Kata brillírozott a pályán. Mérkőzéslabdákat mégis a vendégek harcoltak ki, a másodikat értékesítették is, így óriási csatában, de alulmaradt a magyar válogatott.

Öröm az ürömben, hogy legalább egy pontot sikerült elcsenni az ukránoktól.

TÖRÖK KATA, A VÁLOGATOTT SZÉLSŐJE
„Kicsit laposabban játszottunk a mérkőzés első felében, sokkal jobban haraptak az ukránok, mi igazából akkor frissültünk fel, amikor beálltak a cserék. Kívülről azt láttam, hogy fel kell rázni a lányokat, ezt szerencsére a beállásommal sikerült megtenni, több elemben is feljavult a játékunk. Kettő kettő után kicsit elkényelmesedtünk, de a második kör után azért nem panaszkodhatunk.”

A csoport másik mérkőzésén: Ciprus–Portugália 0:3 (–11, –22, –20)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ukrajna 2 1 1 6:2 5
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 5:3 4
3. Portugália 2 1 1 3:3 3
4. Ciprus 2 2
0:6 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA
Augusztus 27.
17.45:
Magyarország–Ciprus, Budapest, Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont
Szeptember 3.
19.00:
Ciprus–Magyarország, Nicosia
Szeptember 7.
18.00:
Ukrajna–Magyarország, Kutná Hora (Csehország)
  Szeptember 10.
19.00:
Magyarország–Portugália, Békéscsaba


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik