Női röpi Extraliga: döntős lett a Békéscsaba is

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2021.03.30. 21:11
null
A békéscsabaiak (balról) négy mérkőzés alatt túljutottak a Kaposváron (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György)
A Nyíregyháza után a Békéscsaba jutott döntőbe a női röplabda Extraligában, miután az elődöntő keddi, negyedik mérkőzésén 3:2-re legyőzte idegenben a Kaposvár csapatát, ezzel kiharcolta a továbbjutást – közölte az MTI.

A Kaposvár az első mérkőzésen – némi meglepetésre – egyből elvette az alapszakasz-második BRSE pályaelőnyét, amelyet azonban Tóth Gábor csapata a második találkozón nagy csatában visszaszerzett. A múlt szombati harmadik összecsapáson a „viharsarkiak″ könnyedén győztek, így Sasa Nedeljkovic együttesének a versenyben maradás volt a tét kedden.

A hazaiak keretéből – akárcsak a párharc eddigi mérkőzésein – ezúttal is hiányzott az ukrán-azeri kettős állampolgárságú center, Olena Harcsenko. A vendégeknél az előző találkozón is sérült ütő, Glemboczki Zóra mellett Tóth Gábor nem számíthatott a szlovák feladó Barbora Kosekova és a szerb Marta Drpa játékára sem – előbbi hétfőn pozitív koronavírustesztet adott, utóbbi pedig keddre belázasodott. Mindez azt jelentette, hogy a BRSE három kezdőjátékosa nélkül próbálta meg felvenni a harcot a hazaiakkal.

Ennek megfelelően sokkal magabiztosabban kezdett a Kaposvár, a békéscsabaiak szokatlan felállásukban csak keresték önmagukat, így a szerb légiósai által vezetett hazai alakulat könnyedén húzta be az első szettet.

A második játszmára összeszedte magát a BRSE, amely az amerikai Lindsey Vander Weide ponterős támadásainak, Cicic Marija egyre jobb feladójátékának, valamint kiváló nyitásainak köszönhetően ugyanolyan könnyedén egalizált, ahogy nem sokkal korábban hátrányba került.

A harmadik szett hozta a legkiegyenlítettebb küzdelmet, a hazaiaknál Tatjana Matic és Sara Klisura, a vendégeknél Vander Weide és a ciprusi Manolina Konsztantinu szállította a pontokat. A BRSE a játszma derekán ugyan három ponttal meglépett, de a hajrá így is döntetlenről indult. Ebben Tóth csapata volt a magabiztosabb, ezzel fordított és közel került a döntőhöz.

A negyedik szettre a válogatott Szűcs Kinga váltotta Maticot a Kaposvárban, de támadásait többször is pontot érően blokkolták a vendégjátékosok. Ennek ellenére is fej-fej melletti volt a küzdelem, mert hazai oldalon a mindössze 17 éves center Kump Alíz remekül játszott. Konsztantinu nagyszerű sánca után három ponttal elhúzott a BRSE (15:18), de a hajrá előtt fordított a Diamant, majd a lendületét kihasználva egyenlített.

A döntő etap első felében a kevesebbet rontó BRSE irányított, és bár a térfélcsere után a Kaposvár 8:12-ről egyenlített, a vendégek első mérkőzéslabdájukat kihasználva bejutottak történetük hatodik döntőjébe.

A BRSE eddig minden fináléját megnyerte – 2014 és 2018 között sorozatban ötször volt bajnok –, a legutóbbi, befejezett idényben harmadikként zárt. A Kaposvár a legutóbbi aranyérmes Vasassal találkozik a bronzmérkőzésen.

EXTRALIGA, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
1. MCM-Diamant Kaposvár–Swietelsky-BRSE 2:3 (17, -18, -23, 20, -13)
A legeredményesebb játékosok: Klisura 29, Matic 16, Kump 15, illetve Vander Weide 21, Konsztantinu 19, Zsidkova 13
A párharc végeredménye: 3:1, a Békéscsaba javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik