Férfi röplabda Extraliga: története során először bajnok a Pénzügyőr

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.04.13. 19:40
null
Története során először bajnok a Pénzügyőr (Fotó: Muzslay Péter/Somogyi Hírlap)
Története első bajnoki aranyérmét szerezte meg a Pénzügyőr férfi röplabdacsapata, amely az Extraliga döntőjének keddi, negyedik összecsapásán harmadszor is legyőzte a Kaposvárt.

A párharc első és második mérkőzésén – akárcsak a Magyar Kupa fináléjában – végig a Pénzügyőr akarata érvényesült, amely szombaton hazai pályán is szettelőnyben volt, így közel állt a bajnoki címhez. Ezt követően azonban a fővárosiak elkezdtek a korábbinál többet hibázni, a feljavuló Kaposvár ezt kíméletlenül kihasználta, és némi meglepetésre szépített. A PSE-nek az volt szezonbeli első bajnoki veresége.

A keddi, negyedik mérkőzésen a somogyiak ismét felvették a versenyt a Pénzügyőrrel, az első szett épp ezért végig szorosan alakult. A kaposváriaknál ehhez mindenki szinte egyformán tett hozzá, míg a budapestieket az átló Kovács Zoltán vitte a hátán. A hajrában a PSE-nek három szettlabdája volt, mielőtt a Fino az orosz Vitalij Melnyikov két ászával a maga javára fordította a játékrészt.

A második szett is fej fej melletti küzdelmet hozott, a hazaiak Melnyikov ponterős játékával a játékrész derekán három ponttal elhúztak. Pontatlanul röplabdázott a Jókay Zoltán edzette vendégcsapat, de feljavuló blokkteljesítményének köszönhetően a végjátékra így is utolérte riválisát, és ezúttal második szettlabdáját kihasználva egyenlített.

A harmadik felvonást jobban kezdte a vendéglátó, de 6:6 után a PSE ritmust váltott, minden játékelemben feljavult, így a szett derekára magabiztos előnyt alakított ki. Az argentin Ruben Wolochin edző vezette hazai együttes nem tudott újítani, a vendégek magabiztos teljesítménnyel kerültek egy játszmára a bajnoki címtől.

A negyedik etapra összeszedte magát a Kaposvár, a feladó Keen Cameron minden társát igyekezett bevonni a támadásokba, így sokáig vezetett a házigazda. A vendégeknél Kovács mellett a két brazil, Reffatti da Costa és Pedro Luiz Santos egyre jobban játszott, vezérletükkel a PSE egyenlített, 20:19-nél a vezetést is átvette és többet nem is engedte ki a kezéből: Horváth Kristóf hosszúra szálló ütése után kezdődhetett a fővárosiak ünneplése.

A mérkőzés legjobbja Kovács volt, aki 25 pontig jutott. A korábban a Kaposvárral ötszörös bajnok játékos a mérkőzés után azt mondta, nagyon bízott abban, hogy le tudják zárni a párharcot, mert az ötödik mérkőzésre nem tudja, mennyi erejük maradt volna.

„Nagy teher esett le a vállunkról, nagyon örülök, hogy hatodszor is bajnok lehetek” – nyilatkozta Kovács Zoltán, aki korábban centerként játszott, a Pénzügyőrben azonban feladóátló poszton számoltak vele.

A PSE a mostani idényben mindent vitt, ugyanis márciusban a Magyar Kupában is megvédte címét. Jókay Zoltán együttese a szezonban mindössze kétszer, az MK-elődöntő első, valamint a bajnoki finálé harmadik találkozóján kapott ki.

A korábban a Vasas női csapatával négyszeres bajnok Jókay – Bizik László, Havasi Gyula, Botos Ferenc, Nyári Sándor és Szasa Nedeljkovics után – a hatodik olyan edző, aki férfi és női bajnoki címet is tudott nyerni.

A tréner a találkozó után úgy fogalmazott, megtanulták a harmadik mérkőzésen kapott leckét, azt, hogy a Kaposvár annál sokkal jobb csapat, minthogy odaadja nekik az aranyérmet.

„Lépnünk kellett egy szintet, főleg, hogy ezen a mai találkozón minden megtörtént. Rengeteg fordulat volt, sokszor inkább nyugtatnom kellett a csapatot egy-egy időkérésnél, mintsem taktikai utasításokat adni” – mondta Jókay Zoltán.

A szakember kijelentette, örül, hogy szép és eredményes röplabdát tudtak játszani az egész idényben, kiemelve, hogy csapatában mindig volt egy játékos, aki akkor is vitte a többieket, amikor esetleg gödörben voltak.

A kaposváriakat edző Ruben Wolochin kiemelte, a csapatok támadási hatékonyságának különbsége döntött a PSE javára kedden, de így is büszke arra, hogy döntőt játszottak.

RÖPLABDA
FÉRFI EXTRALIGA, DÖNTŐ,4. MÉRKŐZÉS
Fino Kaposvár–LV Sport Pénzügyőr SE
1:3 (26, –24, –19, –25)
Kaposvár. Vezette: Bátkai-Katona, Horváth M.
FINO: Bögöly 9, Ouyachi 14, Melnyikov 17, Horváth K. 9, Makarov 13, Keen 6. Csere: Bozóki Bence, Kiss M. (liberók), Iván G., Iván B., Kalmár. Vezetőedző: Ruben Wolochin
PSE: Rása 10, Magyar B. 1, Reffatti 11, Pedro 17, Kovács Z. 25, Kiss D. 4. Csere: Feliciano, Bán (liberók), Szabó M. 1, Tordai. Vezetőedző: Jókay Zoltán
MESTERMÉRLEG
Ruben Wolochin:
– Gratulálok a Pénzügyőrnek! Örülök a csapat teljesítményének, mert jó és hosszú szezon van mögöttünk.
Jókay Zoltán: – Megszületett az, amiért ezt a csapatot felépítettük és egyben tartottuk. Örülök, hogy megtudtuk csinálni azt, amiért dolgoztunk másfél szezonon keresztül, mert beleszámolom az előzőt is. Köszönjük a szurkolást, köszönjük mindenkinek, aki értünk szorított. Éreztük az energiájukat és reméljük, hogy lesz még alkalmunk egyszer közösen ünnepelni.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó döntős párharcot az LV Sport Pénzügyőr SE nyerte 3–1-re.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik