Nem sikerült a döntőbe jutás (Fotó: Magyar Röplabda Szövetség/Facebook)

 

Koch Róbert szövetségi kapitány előzőleg kijelentette, a nemzeti csapat a végső győzelem céljával utazik ki Észak-Macedóniába. Az első napon a még a magyarnál is fiatalabb dán csapat várt a válogatottra, a két együttes pedig abban a tudatban léphetett pályára, hogy a győztesre a házigazdák várnak majd a vasárnapi fináléban.

A kisebb sérüléssel bajlódó játékosok közül Gacs Dániel vállalni tudta a játékot, Blázsovics Péter helyett azonban Gergye Roland kezdett.

A találkozót a magyarok kezdték jobban, ám 9–7-es vezetésük után a dánok ritmust váltottak és fordítottak. A rivális ötpontos előnyt alakított ki (10–15), de Pádár Krisztián szervasorozatával a magyarok felzárkóztak, majd húsznál egalizáltak. Ennek ellenére a dán válogatott jutott két játszmalabdához, a magyarok azonban mindkettőt hárították, majd Pádár szettbeli negyedik és ötödik ászával a maguk javukra fordították a játékrészt.

A második felvonásra Horváth Kristóf helyére Blázsovics érkezett, a magyarok pedig lendületeben maradtak, és 10–7-re vezettek. Ezt követően jött egy rövidzárlat, amit a dánok kihasználtak, és megnyugtató előnyre tettek szert. Koch Róbert tanítványai ebben a periódusban rengeteget hibáztak, így nem volt esélyük a felzárkózásra.

A harmadik szett az első pillanattól kezdve a dánok szája íze szerint alakult: Koch hiába cserélt feladót, magyar oldalon szinte semmi nem sikerült, míg a rivális majdnem minden támadása pontszerzéssel zárult, így bő egy óra után már a dán válogatott vezetett összesítésben.

A negyedik szettre összeszedte magát a magyar csapat, és jó ideig tartotta a lépést ellenfelével, ám az északiak 9–9 után jó nyitásaiknak köszönhetően öt ponttal elhúztak. Ezt követően feljavultak a magyarok szervái is, így hiába mentettek többször is hatalmasat a dánok – illetve volt többször is szerencséjük –, 19–19-nél Pádár blokkjával egyenlített a Koch-csapat. A végjátékban ismét a Japánban légióskodó feladóátló volt a főszereplő: ászával, illetve támadásaival öt szettlabdájuk volt a magyaroknak, ám a dánok ezeket hárították, majd első mérkőzéslabdájukat kihasználva, 100 perc alatt győztek.

A találkozó legeredményesebb játékosa Mads Kyed Jensen volt 21 ponttal, a magyaroktól Pádár 19 pontig jutott.

RÖPLABDA
FÉRFI EURÓPA-LIGA, EZÜST DIVÍZIÓ, NÉGYES DÖNTŐ (Strumica)
ELŐDÖNTŐK

Észak-Macedónia–Horvátország 3:2
(–15, 19, 22, –21, 12)
Magyarország–Dánia 3:1 (–24, 17, 11, 27)
Strumica. V: Szirakov (bolgár), Jovanovics (szerb).
MAGYARORSZÁG: Keen, Horváth K. 12, Szabó A. 8, Pádár 19, Gergye 5, Gacs 5. Csere: Bozóki, Kiss M. (liberók), Blázsovics 4, Magyar. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
DÁNIA: O. Madsen 16, Mikelsons 9, Jensen 21, Kjär 15, Bach 7, Jacobsen 3. Csere: Hjorth (liberó), Dahl 1, Nielsen. Szövetségi kapitány: Kristian Flojstrup Knudsen.

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. helyért:
17.00:
Magyarország–Horvátország
Döntő:
20.00: Észak-Macedónia–Dánia

(MTI)