Férfi röplabda: Bármit megteszek, ami a közös érdeket szolgálja – Pádár Krisztián

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.05.04. 11:31
null
Pádár Krisztián szerint pozitív változások történtek a válogatottnál (Fotó: Dömötör Csaba)
A japán élvonalban légióskodó Pádár Krisztián szerint az Európa-bajnoki selejtezőt pénteken itthon kezdő magyar férfi röplabda-válogatottnál partnerként kezelik a kerettagokat.

 

 

– Első számú vezérként kell a hátán cipelnie a csapatot?
– A felkészülés során arra összpontosítunk, hogy kialakuljanak a szerepkörök, mindenkiben rögzüljön az a szerep és feladat, amit a kapitány szán neki. Megnézzük, ez kinek mennyire tetszik, fekszik és miként tudja betölteni – válaszolta a férfiválogatott Japánban légióskodó 24 éves klasszis feladóátlója, Pádár Krisztián, aki társaival péntektől hazai pályán kezdi el az Európa-bajnoki selejtező küzdelmeit. – Azt mondtam az első perctől kezdve, a stáb találja ki, mi legyen a szerepem: ha vizet kell hordanom, vizet hordok, ha nekem kell a vezéregyéniségnek lennem, akkor az leszek. Semmihez sem ragaszkodom, bármit megteszek, ami a közös érdeket szolgálja, rugalmas és nyitott vagyok. Aláírt klubszerződésem van, bármilyen szituációban alkalmazkodóbb tudok lenni, mint mások.

– Milyen tapasztalatokat hozott a felkészülés első két hete?
– Pozitív változások történtek. A körülményekre nem vagyok kényes, nem szoktak foglalkoztatni – örülünk, ha jó a helyzet és elfogadjuk, ha nem az, főleg most, amikor a koronavírus miatt eleve minden kaotikus… A szakmai munkában a múltban sem voltak jelentős problémák, de most a játékosokhoz való hozzáállás terén történt előrelépés: partnerként kezelnek minket, megfelelő a kommunikáció a kerettagok és a szakmai stáb között.

– Az új szövetségi kapitány, Koch Róbert másként áll a munkához?
– Sokkal jobban közelíti meg a válogatott munka kérdéskörét. Klubszinten a csapatoknál kis túlzással úgymond „fizetett zsoldosok” játszanak, ám más a helyzet, ha egy csoport önkéntessel kell eredményt elérni, mint egy nemzeti együttesnél: itt más hangnemre van szükség.

– Ismerte korábbról is a kapitányt?
– Mélyebben nem. Telefonon többször beszéltünk, mielőtt csatlakoztam volna a kerethez. Továbbra is opcióként szerepelt nálam a válogatott, de szerettem volna megbizonyosodni arról, van-e értelme, hogy hazajövök Japánból, mert ha nincs, akkor nem hagyom ott a klubomat, ahol gyakorlatilag lesik minden kívánságomat.

– Mit gondol a három csoportriválisról, a norvégról, a portugálról és a fehéroroszról?
– Nem követném el azt a hibát, amit minden évben elkövetnek a válogatottnál vagy a sajtóban, hogy most például azt mondjuk: a norvégokat oda-vissza hülyére verjük. Attól, hogy a norvég nem számít röplabdás nemzetnek, ha megnézzük, a kerettagjaik mely csapatokban és bajnokságokban játszanak, nem vagyok benne biztos, hogy papíron gyengébbek, mint mi. Egy külső szemlélő a harmadik-negyedik helyre tenne minket a négyesben. A realitásokat és az esélyeket nézve nem mondom, hogy kötelező kijutnunk az Eb-re, de szeretnénk és ez is a cél, félreértés ne essék. Bármi bennünk van, ám elvárni nem lehet a kvalifikációt, az is biztos.

– A belga, a libanoni, a kínai, a dél-koreai és az orosz bajnokság után legutóbb a japán élvonalbeli Toray Arrowsban játszott. Elégedett az előző idényével?
– Ami rossz megtörténhetett velünk, meg is történt, gondolok itt a vírusra is. Az első meccseken ősszel nem is játszhattam a kiutazás utáni karantén miatt. Aztán a járvány következtében rendre úgy jött ki, hogy a jelentősen erősebb csapatokkal mindig találkoztunk, a velünk egy szinten lévő vagy gyengébb riválisok ellen viszont nem minden meccset tudtunk lejátszani. Mindezek ellenére és ahhoz képest, hogy milyen kaotikusak voltak az elmúlt hónapok, a csapat és a saját teljesítményemmel is elégedett vagyok.

– Melyik a legjobb liga, ahol eddig játszott?
– Az orosz, de ha a nehézséget nézzük, akkor a japánt egy szintre tenném vele. Az orosz liga jobb, viszont egy ottani klubnál jobban eloszlik a teher és a felelősség az együtteseken belül. A japán élvonal talán kicsivel gyengébb, viszont a klubonkénti egy légiósra sokkal nagyobb teher hárul, nincs aki pótoljon, ha rosszabb napot fogsz ki, ha nem játszol jól külföldiként, kikaptok. De egy olyan fiatalnak, amilyen én is vagyok, ez kell, mert ez fontos a fejlődés szempontjából. Japánban a klubok eddig mindig harminc év feletti, rendkívül tapasztalt és sikeres klasszisokat igazoltak légiósnak, de most, hogy én úgy teljesítettem az előző idényben, ahogy, ősztől már két fiatalabb tehetséget is szerződtettek külföldről. Látják, milyen előnyei lehetnek egy fiatal, lelkes és tehetséges játékos foglalkoztatásának is.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK    
 G-csoport. 1. forduló (Ludovika Aréna)
Május 7., 19.00:      MAGYARORSZÁG–Norvégia      
Május 8., 19.00:      Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG     
Május 9., 19.00:      Portugália–MAGYARORSZÁG     
2. forduló (Matosinhos)
Május 14., 17.00:      Norvégia–MAGYARORSZÁG
Május 15., 16.00:      MAGYARORSZÁG–Fehéroroszország
Május 16., 19.00:      MAGYARORSZÁG–Portugália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik