Férfi röpi Extraliga: újabb MAFC-bravúr a címvédő ellen

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.04.10. 21:08
null
Újabb MAFC-bravúr a Pénzügyőr ellen (Fotó: Földi Imre)
A MAFC nagy csatában, öt játszmában nyert a Pénzügyőr SE otthonában a férfi röplabda Extraliga elődöntőjének harmadik összecsapásán, ezzel 2–1-re vezet az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

A két csapat első mérkőzésén a címvédő PSE 1:2-ről fordítva került előnybe, a szerdai, második összecsapáson azonban a MAFC pályaválasztóként remek játékkal 3:1-re nyert és egyenlített, ezzel 2015 februárja – 14 bajnoki találkozó – óta először győzte le riválisát.

A vasárnapi, harmadik meccs első szettje sokáig fej fej melletti küzdelmet hozott, de 13:12-es PSE-vezetésnél a MAFC egy remek szériával fordított, és a kubai center Tomas Alejandro Lescay Favier ponterős játékának köszönhetően ekkor megszerzett hárompontos előnyével jól gazdálkodva előnybe került.

A második játszmát is a vendégcsapat kezdte jobban, Jókay Zoltán Magyar Kupa-győztes tanítványai a párharcban eddig halványan teljesítő Kovács Zoltán jó megoldásaival tartották magukat. A hazaiak továbbra sem bírtak Lescayjal, a kubai remek blokkjaival öt ponttal meglógott a játékosként Bajnokok Ligája-győztes Nagy Péter edzette MAFC, majd a hajrában a válogatott Krupánszki Olivér hatékony támadójátékával megduplázták összetett előnyüket a vendégek.

A harmadik felvonás elején mindkét együttes kevés hibával röplabdázott, a MAFC remekül semlegesítette a rivális centereit, míg ők abból a pozícióból is sok pontot szereztek. Négypontos hazai előnyről lett 12:12 az állás, mert a PSE játékosai újra elkezdtek rontani. A játékrész második fele több fordulatot is hozott: 14:16-ról 19:16-ra fordított és 23:21-re is vezetett a Pénzügyőr, ám a MAFC a kubai feladó Julio Gómez Galvéz ászaival mérkőzéslabdához jutott. Ezt Kovács támadásával hárította a házigazda, amely a következő két labdamenet megnyerésével szépített.

Az eltékozolt lehetőség némiképp megtörte a vendégeket, akik a korábbiaknál többet hibázva hamar négypontos hátrányban találták magukat. A PSE-ben Kovács mellé ezúttal felnőttek a többiek is – főleg a válogatott ütő Dávid Csanád teljesített remekül –, így az egész párharc egyik legegyoldalúbb szettjével egyenlített a címvédő.

A rövidített felvonásra összeszedte magát a MAFC, amelyet ekkor Csoma Krisztián vett a hátára. A térfélcserénél eggyel, majd 10:8-nál így is kettővel vezetett Pénzügyőr, de a magyar feladóátló és Lescay négy egymás utáni pontjával 12:10-nél már a vendégek voltak pont- és lélektani előnyben is. Ez 11:13 után két vendég hálóérintéssel elszállt, de Nagy Péter együttese ezúttal nem engedte, hogy a rivális fordítson, és szettbeli negyedik, összességében ötödik meccslabdáját Csoma támadásával kihasználva elvette a PSE pályaelőnyét.

A 135 perces összecsapáson Kovács 33 pontig jutott, a túloldalon Lescay 20, Csoma 19 pontot szerzett.

A Pénzügyőr a 2019–2020-as idény kezdete óta ezt megelőzően mindössze egyszer, az egy évvel ezelőtti, Kaposvár elleni finálé harmadik mérkőzésén veszített bajnoki mérkőzést saját közönsége előtt.

A negyedik találkozót csütörtökön rendezik a MAFC otthonában, a másik ágon a Kaposvár és a Kazincbarcika 1–1-re áll a hétfői harmadik összecsapás előtt.

RÖPLABDA, FÉRFI EXTRALIGA
ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

Pénzügyőr SE–MAFC-BME 2:3 (-21, -20, 24, 20, -16)
Budapest, Kőér utca, 142 néző. V: Ujházi, Adler.
PÉNZÜGYŐR: Pedro 2, Magyar 2, Dávid Cs. 13, Rása 14, Kovács Z. 33, Kiss D. 1. Csere: Feliciano (liberó), Szabó V., Gacs 8, Tordai 9. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
MAFC: Eke 12, Gálvez 8, Godoi 7, Lescay 20, Csoma 19, Krupánszki 14. Csere: Pápai (liberó), Szabó Bence, Benkő, Szabó Barna 1, Torbica, Szabó Balázs. Vezetőedző: Nagy Péter.
MESTERMÉRLEG
Jókay Zoltán:
– A második mérkőzésen kaptunk egy nagy gyomrost, ami lehet, hogy benne maradt a csapatban. Nem láttam azt az elszántságot a srácokon. Ellentétben a MAFC-val, akik viszont hihetetlen produkciót tettek le, főleg mezőnyben. Szinte mindenhonnan felpattant róluk a labda. Hozzáteszem ez az az elem a röplabdában is, ami megmutatja egy csapat erejét, elszántságát és sajnos ebben az elején fölénk nőttek. Ebből sikerült felállnunk és elindult egy olyan játék, ami már tetszetős és határozottabb volt. Megtaláltuk azokat az embereket, akik azt a pluszt hozzátudják tenni a mai napon a játékhoz. Sajnos a döntő játszmában megint beleestünk abba a hibába, amibe az elején, hiszen amikor el kellett volna dönteni a mérkőzést, ott újra megremegtek a kezek.
Nagy Péter: – Egy nagyon kemény lélektani mérkőzést sikerült ma megnyernünk. Azt sajnálom, hogy a második szett után kicsit szétestünk fejben. A harmadik szett végjátékában alul maradtunk, de óriásit küzdöttek a srácok, a végén egy nehéz helyzetből sikerült felállnunk. De egy újabb nagyon nehéz mérkőzés vár ránk.
Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a MAFC javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik