Férfi röpi BL: a magyar légiós csapata nem szeretne a negyeddöntőnél megállni

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.01.31. 17:57
Baróti Árpád csapata, a lengyel bajnok Zaksa számára nincs kitűzött cél a férfi röplabda Bajnokok Ligájában, ugyanakkor szeretnének minél tovább menetelni a sorozatban.

A 28 éves feladóátló és együttese – a húsz csapatot felvonultató főtábláról elsőként – a héten biztosította helyét a negyeddöntőben azzal, hogy legyőzte a belga Knack Roeselarét, így négy mérkőzésből négy győzelemmel, szettveszteség nélkül vezeti az E csoportot.

„Nem a legnehezebb BL-csoportban vagyunk, de azt azért nem gondoltuk, hogy négy kör után már a továbbjutást ünnepelhetjük majd” – mondta az MTI-nek Baróti Árpád.

A bonyhádi származású, Dunaújvárosban nevelkedett röplabdázó viszonylag későn, csak október közepén csatlakozott a Zaksához, ahol poszttársa sérülése miatt azonnal a kezdőben találta magát.

„Az előző szezonom jól sikerült Franciaországban, és bár onnan már az év elején is kerestek, a menedzseremmel úgy döntöttünk, kivárunk. A nyáron nem kaptam olyan lehetőséget, amivel meg lettem volna elégedve, így az idény elején Kaposváron edzettem, amikor jött ajánlat Kínából” – elevenítette fel a múlt őszi történéseket Baróti, aki ezt követően ki is utazott bő egy hétre próbajátékra a Távol-Keletre.

„Mindenben megegyeztünk, úgy volt, aláírok, de még hazajöttem egy hétvégére, amikor a menedzserem hétfő délután hívott: kedden Lengyelországba kell mennem edzőmeccset játszani a Zaksánál” – mesélte az MTI-nek a feladóátló, aki ezt követően hamar megegyezett a lengyel bajnokcsapattal a közös munkáról. Hozzátette, utólag nagyon nem bánja, hogy így alakultak a dolgok, ugyanis a koronavírus terjedése miatt elképzelhető, hogy Kínában meg sem rendezik a bajnokságot.

Lengyel együttese sikerének titkaként a csapaton belül uralkodó remek hangulatot és a jó edzéseket említette.

„Sok válogatott játékos röplabdázik nálunk, és bár a pályán kívül annyira sokat nem bandázunk, hiszen majdnem mindenki a családjával van itt, nagyon jól kijövünk egymással, legyen szó légiósokról vagy lengyelekről” – mondta Baróti, külön megemlítve az olasz ütőt, Simone Parodit és az amerikai center David Smith-t: előbbivel sok időt tölt együtt, utóbbi pedig a lakótársa.

Edzőjével, a játékosként olimpiai bajnok és kétszeres BL-győztes egykori szerb válogatott feladóval, Nikola Grbiccsel kapcsolatban kiemelte: a 46 éves szakember végtelenül maximalista, ugyanakkor mivel húsz évig a legmagasabb szinten játszott, jobban kezeli az esetleges fáradtságot, kisebb nagyobb sérüléseket.

„Technikailag rengeteget tud a röplabdáról és nagyon sokat analizál minket, illetve az ellenfeleket is. Ha edzésen valamit rosszul csinálunk, azonnal megállítja a gyakorlást és elmondja, mit kéne változtatni. Nyilván 28 évesen alapjaiban már nem fog megváltozni a technikám, ő sem akarja megváltoztatni, inkább csak emlékeztet bennünket bizonyos dolgokra” – adott betekintést a Zaksánál folyó edzésmunkába. Kiemelte, rengeteg önbizalmat ad a játékosoknak még úgy is, hogy ritkán dicsér: Baróti szerint ez ugyanakkor nem probléma, mert a szezon elején tudtukra adta, mire számíthatnak tőle. „Mindig a maximumot várja el tőlünk” – tette hozzá.

A magyar válogatott játékos kiemelte, amikor kiderült, hogy azonnal kezdő lesz, az első mérkőzésén volt benne némi drukk, hiszen még nem játszott Lengyelországban, de a társak hamar befogadták, gyorsan beilleszkedett, ráadásul jól is megy neki a röplabdázás, így a kezdeti idegesség hamar elmúlt.

„Tudom magamról, hogy ha jól érzem magam valahol, rendesen megcsinálom az edzéseket, akkor jól fog menni a játék. Itt fizikailag és lelkileg is rendben vagyok, a párom is itt van velem, így eddig sikerült is azt teljesítenem, amit elvárnak tőlem” –- mondta Baróti, aki kijelentette, a lengyel szuperkupa megnyerése után szeretnének a kupában és a bajnokságban is címet védeni. Előbbi sorozatban már az elődöntőben vannak, utóbbiban 16 forduló után a Verva Warszawa mögött kétpontos hátránnyal másodikak.

Baróti pályafutása során Olaszországban, Dél-Koreában és Németországban is játszott, az előző szezonban a francia Narbonne Volley csapatát erősítette. A Berlin Recycling Volleys együttesével a 2015–2016-os idényben megnyerte a német bajnokságot és a kupát, valamint a második számú nemzetközi sorozatot, a CEV-kupát is elhódította.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik