A kötelező minimum - Empoli-Roma összegzés

2457020 24570202457020 2457020
Vágólapra másolva!
2014.09.14. 10:09
Tegnap, a Serie A második fordulójának a keretében ellátogattunk az Empolihoz és a várakozásoknak megfelelően Garcia mester alaposan megkavarta...

Tegnap, a Serie A második fordulójának a keretében ellátogattunk az Empolihoz és a várakozásoknak megfelelően Garcia mester alaposan megkavarta a kezdő csapatot az első fordulóhoz képest, főleg ami a támadó részleget illeti.

Az Empoli, ahogy az várható volt, elég szerény képességű játékosokból álló, de jól szervezett és szívós ellenfélnek bizonyult. Viszont nem volt várható, hogy a támadó játékunk ilyen gyengének fog bizonyulni, a Florenzi-Ljajic-Destro támadó hármas enyhén szólva sem váltotta meg a világot, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a középpályán is voltak problémáink bőven.

A kezdőcsapat

Jó hír viszont, hogy a védelmünk nagyon jól muzsikált, ezek azok a meccsek, amiket a Roma máskor el szokott veszíteni, vagy jó esetben döntetlenre szokott hozni, többnyire az ellenfél potyagóljával a hosszabbítás legvégén. Szerencsére a tegnapi Roma végig észnél volt és gyakorlatilag egyetlen komoly lehetőséget sem hagyott az Empolinak a gólszerzésre. De haladjunk sorrendben.

Ezek voltak a csapatok összeállításai:

EMPOLI (4-3-1-2) 33 Sepe; 2 Laurini, 24 Rugani, 26 Tonelli, 23 Hysaj; 11 Croce (80' Zielinski), 6 Valdifiori, 88 Vecino (62' Moro); 18 Verdi (62' Pucciarelli); 10 Tavano, 9 Mchedlidze.

ROMA (4-3-3) 26 De Sanctis; 13 Maicon, 44 Manolas, 5 Castan (46' Astori), 3 Cole; 15 Pjanic (67' Keita), 16 De Rossi, 4 Nainggolan; 23 Florenzi, 22 Destro, 8 Ljajic (82' Gervinho).

Az első félidőben az Empoli jól játszott, rendesen megizzasztották a mieinket, a várakozásokkal ellentétben nem tudtuk beszorítani őket. Az első félidő végéig kellett várni, hogy a csapatunk igazán beinduljon. Voltak ugyan korábban is lehetőségeink, vagy nevezzük őket inkább "lehetőségecskéknek", de ugyanez elmondható az Empoliról is.

Aztán a 41. percben eljött a mérkőzés egyik kulcspillanata, mikor Nainggolan ívelését Florenzi fejjel visszatette Maiconnak, aki hihetetlen módon képes volt pár lépésről telibe trafálni a kapufát.

Tonelli, a "segédkapus", az inkriminált lövésnél

Az akciónak még nem volt vége, a kipattanó labdát Pjanic kapura tűzte, de Tonelli bevetődött a lövésbe és egy kézilabdából kölcsönzött elemmel, karral sáncolta a bosnyák próbálkozását. Meg kell említeni a közvetítés rendezőjének a teljesítményét, a meccs alatt egyszer sem mutatták meg világosan a kezezést. Tehát 11-es? Á dehogy! A mieink ugyan panaszkodtak, De Rossi majdnem összeszedett egy sárgát is szövegelésért, de a derék Gervasoni bíró sporttársnak és a nem kevésbé derék segédeinek, sikerült nem észrevenni Tonelli hencét.

És a végén még a Gervasoni bíró úr volt dühös, akkor nekünk mit kéne mondani?

Eddig két forduló után, két tizenegyessel tartoznak nekünk, majd igyekszem "könyvelni", kíváncsi vagyok, hogy mennyi jön össze a szezon végéig.

De szerencsére, kicsivel később, alig pár másodperccel a 45. perc letelte után, mikor a bíró már az óráját nézegette, Fortuna visszaadta, amit a bírók elvettek. A kiváló Nainggolan 20-25 méterről megeresztett egy sistergő lövést, ami telibe találta a kapufa alját Sepe kapus jobbján, a kipattanó labda pedig bepattant a hálóba, az elvetődő kapus hátáról. Ezután már a középkezdésre se maradt idő, a bíró lefújta az első félidőt és bezavarta a csapatokat az öltözőbe.

A gólöröm

A Roma sajnos a második félidőben se lett jobb, annyi változás azért történt, hogy Garcia mester a szünetben leszedte a sérüléséből visszatérő Castant és beküldte a helyére Astorit, szerencsére ez nem viselte meg a védelmünket, Astori jól helyettesítette a brazilt. Az 57. percben megint Maicon került helyzetbe, miután Florenzivel játszott össze, de sajnos nem tudta átemelni a labdát a kijövő Sepe felett.

A 72. percben az Empoli követelt egy 11-est, mikor Manolas az izgalmas nevű Mchedlidzét szerelte a 16-osunkban, szerencsére a bírók jól döntöttek, nem adtak büntetőt és a visszajátszásból kiderült, hogy Manolas tényleg a labdát találta el. De az Empoli edzője, a kiváló Sarri mesteredző úr, úgy vélte, hogy ő mindenkinél jobban látta a helyzetet, hiszen köztudott, hogy a kispadról lehet látni a legjobban. Lényeg, hogy addig háborgott, amíg a bíró ki nem állította, ami szerintem nem baj, mert így legalább hamarabb visszanézhette a helyzetet valahol egy monitoron és láthatta, hogy mennyire nem volt igaza.

Mindeközben a Roma láthatóan elfáradt, Garcia mester a 67. percben leszedte Pjanicot és beküldte Keitát, hogy segítse a labdatartást. Majd a legvégén, a 82. percben lecserélte Ljajicot Gervinhora, hogy kihasználja a lehetőséget egy esetleges kontrára, amiből végül nem lett semmi.

A csapat Empoliban se volt egyedül

A félidő második felében az Empoli még próbálkozgatott, de a védelmünk állta a sarat. De Sanctis szépen kivédte Mchedlidze távoli erős, de középre tartó lövését a 77. percben, majd a 83.-ban összeszedte a frissen beállt Zielinski elég gyengére sikerült próbálkozását. Más érdemleges szerencsére már nem is nagyon történt a lefújásig, maradt a 0-1 és elkönyvelhetjük a második győzelmünket.

Ahogy már említettem a csatársorunk nagyon gyenge volt, elsősorban Ljajic, akinek nem volt egyetlen igazán értékelhető megmozdulása sem, mikor lecserélték Gervinhora senki sem sajnálta, szerintem ha nincs a hétközi BL meccs, sokkal korábban leszedték volna. Destro se csinált sok mindent, de őszintén szólva ő inkább befejező csatár és nem sok használható labdát kapott a társaktól.

Számomra a másik nagy csalódás Pjanic volt, sokkal kevesebb labdát játszott meg, mint a Fiorentina ellen és általában sokkal statikusabb volt. Remélem, hogy ez csak a válogatott szereplés miatti fizikai és szellemi fáradtságnak tudható be. Cole sem állt a helyzet magaslatán, szerintem elég félénken és viszonylag sok hibával játszott, lehet, hogy ez így túl szigorú bírálat, de én tőle sokkal többre számítok.

A legjobb szerintem megint Nainggolan volt és nemcsak a 3 pontot érő gólja miatt, ami sajnos statisztikailag a kapus öngóljának számít. A belga ninja mindenhol ott volt a középpályán, ha kellett szerelt, ha kellett indított és mindezt szinte hibátlanul csinálta 90 percen keresztül. Mennyiség és minőség egy személyben, le a kalappal!

A "belga ninja"

Az imént azt írtam, hogy az egész csatársor rossz volt, valójában ez így nem igaz, Florenzi szerintem nagyon jól játszott. Rengeteget futott és volt egy csomó beadása is, ráadásul részben az ő futó munkájának köszönhettük Maicon remek teljesítményét is. Apropó Maicon, úgy tűnik, hogy használt neki a kirúgás a válogatottból, bár az idén eddig még nem láthattuk játszani, de ma megint hozta a tőle tavaly megszokott kiváló teljesítményt.

Szerintem Nainggolan után a csapatunk második legjobbja az alig 23 éves Manolas volt, minden felmerülő problémát megoldott, hibátlanul hozta le a meccset, szegény Tavanonak esélyt sem hagyott. Ne kiabáljuk el, főleg nem egy Empoli szintű ellenfél után, de ha Manolas mindig így fog játszani, akkor senkit sem fogunk visszasírni azon a poszton.

Összességében a Roma szerintem nem játszott jól, én úgy láttam, hogy pontatlanok és darabosak voltunk, a 8-0-ás szögletarány az Empoli javára beszédesen árulkodik a tegnapi teljesítményünkről. De szerencsére nem a szögletarány számít, hanem a végeredmény, az pedig úgy szól, hogy Empoli-Roma 0-1. Ma is behúztuk idegenbe a 3 pontot és ez volt a legfontosabb.

Empoli letudva, most már zavartalanul készülhetünk a szerdai otthoni BL meccsre a CSKA ellen!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik