Rio 2016: öt érmes kapta meg az Év egyetemi sportolója díjat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.11.24. 19:06
Címkék
Több mint ötven felsőoktatásban tanuló fiatal, köztük a riói olimpia és paralimpia öt-öt érmese érdemelte ki idén az Év egyetemi sportolója elismerést.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) csütörtöki díjátadóján az év legeredményesebb egyetemista és főiskolás sportolóinak járó plaketteket azok vehették át, akik ebben az évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a Rio de Janeiró-i olimpiáról, illetve paralimpiáról éremmel tértek haza, illetve a egyetemi világbajnokságokon és az Európai Egyetemi Játékokon az első három hely valamelyikén végeztek.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: akik ezúttal díjat kaptak, megmutatták, hogy a sportot és a tanulást a nehézségek közepette is össze lehet egyeztetni, így mások számára is követendő példaként szolgálnak. A sport fontosságát hangsúlyozva hozzátette: a fizikai és a szellemi fejlődés nagyon fontos záloga a sikeres élet megalapozásának, valamint, hogy a mozgás megteremti az eredményes tanulás minden főbb elemét.

A díjat olyan ismert élsportolóknak ítélték oda, mint a Rióban kétszeres aranyérmes kajakozó Szabó Gabriella (Edutus Főiskola), a kard egyéniben győztes Szilágyi Áron (Károli Gáspár Református Egyetem), a 100 méteres pillangóúszásban második Cseh László (Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), a 800 méteres gyorsúszásban bronzérmes Kapás Boglárka (Eötvös Loránd Tudományegyetem), valamint a férfi párbajtőrcsapattal ugyancsak harmadik helyet elért Rédli András (Óbudai Egyetem).

Szintén az Év egyetemi sportolója lett a riói paralimpián 100 méteres hátúszásban első, 100 méter gyorson harmadik helyezett Tóth Tamás (Testnevelési Egyetem), a 200 méter vegyesen második, 100 méter pillangón harmadik Sors Tamás (Pécsi Tudományegyetem), az asztaliteniszben ezüstérmes Csonka András (Budapesti Metropolitan Főiskola), a kerekesszékes női tőrcsapattal második Hajmási Éva (Kodolányi János Főiskola), valamint a kerekesszékes női párbajtőrcsapattal bronzérmes Veres Amarilla (Nyugat-magyarországi Egyetem).

A díjazottak között voltak még többek között a 2016-os sportági felnőtt világbajnokságon aranyérmet nyert versenyzők, a kenus Dóczé Ádám (Testnevelési Egyetem), az öttusázó Földházi Zsófia (Budapesti Gazdasági Főiskola), valamint az uszonyos úszásban győztes Kosina Gergő és Senánszky Petra (mindkettő Debreceni Egyetem).

Az ünnepségen díjazták a 2015/16-os tanév magyar egyetemi-főiskolai országos bajnokságai intézményi pontversenyének legjobbjait is. Ebben a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola lett az első, megelőzve a Testnevelési Egyetemet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik