Rio 2016: két magyar váltót is kizártak, de senki sem beszélt róla!

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.08.11. 13:03
„A riói olimpián mindkét magyar férfi gyorsváltó eredményét törölték, a váltókat kizárták. A szövetség azonban hallgatott a történtekről” – írja a Magyar Idők internetes oldala. De miért került a magyar váltók mellé a DSQ felirat?

Bár valószínűleg kevesen böngészik mindennap a riói olimpia hivatalos honlapját, és a PDF-ben feltöltött, hitelesített eredménylistákat, ha mégis beletúrtak az ötkarikás játékok dokumentumhegyeibe, találhattak egy érdekességet: mindkét magyar férfi gyorsváltó, a 4x100-as és a 4x200-as mellett is megjelent a „DSQ" felirat, azaz mindkettőt kizárták.mindkét magyar férfi gyorsváltó, a 4x100-as és a 4x200-as mellett is megjelent a „DSQ" felirat, azaz mindkettőt kizárták.

Mindkét magyar csapatnál ott a „DSQ” felirat (Fotó: rio2016.com)
Mindkét magyar csapatnál ott a „DSQ” felirat (Fotó: rio2016.com)

Erről viszont senki sem tudott itthon.

A Magyar Idők beszámolója szerint nem a versenyzők hibáztak, automatikusan lettek kizárva, ugyanis az olimpiai játékok szabályai szerint minden kiutazó úszónak rajthoz kell állnia Rióban legalább egy versenyben, még akkor is, ha a tartalékok közé van nevezne.

Ez azonban nem történt meg a mieinknél, a 4x100-as, 12. helyen végző váltónk Kozma Dominik, Bohus Richárd, Takács Krisztián, Holoda Péter összeállításban úszott, míg a 4x200-as csapatunk a Kozma Dominik, Kis Gergő, Grátz Benjámin, Bernek Péter négyessel állt rajtkőhöz.

Ez pedig azt jelenti, hogy Holló Balázs, Márton Richárd, Gyárfás Bence, Reményi Ármin és Pulai Vince sem ugrott medencébe Rióban, ami azonnali kizárást vont maga után.

„Arról szó sincs, hogy ne lettünk volna tisztában a kérdéses FINA-szabályponttal, éppen ezért az volt a terv, hogy az öt fiút szerepeltetjük a két váltó selejtezőjében. Amikor a küldöttségünk kiutazott, még így váltunk el. Fogalmam sincs, miért változott a koncepció. Már csak azért is furcsállom a fiatalok mellőzését, mert azt az időt, amit a 4×200-as váltónk Kozmával, Kissel, Grátzcal és Bernekkel teljesített, ők is simán megúszták volna. Döntőbe kerülésre pedig egyik stafétának sem volt mákszemnyi esélye sem...” – idézi a magyaridok.hu Sós Csabát, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnökét.

Az úszók csapatvezetése fellebbezett a döntés ellen, meglátásuk szerint a szabályértelmezés miatt volt félreértés. A FINA később tárgyalja a MÚSZ óvását.

A MÚSZ állásfoglalásában közölte: a nevezés leadásakor teljes mértékben tisztában volt a nemzetközi szövetség (FINA) új szabályával, amely a csak váltóra nevezhető úszókra vonatkozik. A tájékoztatás szerint a váltótartalékok nevezésénél a szakvezetők elsősorban azt tartották szem előtt, hogy a fiatal úszók olimpiai tapasztalatot szerezzenek – ugyanakkor a válogatott létszámának növekedése azt is garantálta, hogy a lehető legtöbb edző tarthasson az egyéni számokban induló versenyzőkkel, továbbá még több terapeuta segíthesse úszóink felkészülését, regenerálódását.

Bővebben itt olvashat a hírről!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik