Rio 2016: Hosszú aranya ötször többet érhet Phelpsénél – ki mennyit fizet?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.05. 16:15
Sokan talán nem is gondolnák, hogy egy magyar olimpikon ötször annyi pénzt kaphat az aranyérméért, mint egy amerikai. A románokat is lekörözzük ebben az összevetésben, de Azerbajdzsán jóformán megközelíthetetlen...

Mint arról korábban beszámoltunk, a riói olimpia magyar érmesei éppen akkora pénzjutalomban részesülnek, mint londoni dobogósaink. Ha az információ helytálló, akkor az aranyéremért 35, az ezüstért 25, a bronzéremért pedig 20 millió forint jár (a párosok tagjai a 90, a kajak négyesekéi a 80, míg a csapatokéi a 70 százalékát kapják ennek az összegnek).a riói olimpia magyar érmesei éppen akkora pénzjutalomban részesülnek, mint londoni dobogósaink. Ha az információ helytálló, akkor az aranyéremért 35, az ezüstért 25, a bronzéremért pedig 20 millió forint jár (a párosok tagjai a 90, a kajak négyesekéi a 80, míg a csapatokéi a 70 százalékát kapják ennek az összegnek).

Első olvasatra ezek igen komoly pénzeknek tűnnek (főleg, ha belegondolunk, hogy Hosszú Katinka például több számban is éremesélyes), de vajon a világ többi részével összehasonlítva mi a helyzet? Mennyire kirívóak ezek az összegek?

Nem minden országban ismert a jutalom nagysága, illetve több helyről egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot, ám a hivatalosnak számítóak alapján könnyen megállapítható, hogy nem tartozunk a közvetlen élmezőnybe.

Az ismert adatok szerint Azerbajdzsán jutalmazza meg a legjobban a sportolóit: egy aranyéremért ugyanis 510 ezer dollárt, átszámítva igen brutálisan hangzó, közel 143 millió forintot kapnak.

Ezek azért meglehetősen kiugró összegeknek minősülnek, és nem is ez a jellemző, még a legnagyobb hatalmakra sem.

Elég, ha az Egyesült Államokat nézzük: a győztes 25 ezer dollárt, vagyis 7 millió forintot kap, ami mindössze az egyötöde annak, amennyit egy magyar olimpiai bajnok rakhat zsebre. Igaz, az amerikaiaknak jó néhányszor ki kell majd pengetniük ezt az összeget, hiszen négy éve például 46 aranyat nyertek...

Nemrég Románia is közzétette a hivatalos jutalmazási listáját: az aranyérmes 70 ezer euróval, nagyjából 22 millió forinttal gazdagszik.

Gyors (és közel sem teljes) összevetésünk alapján könnyen megállapítható: egész jó dolog magyar érmesnek lenni. Pláne többszörösnek. Reméljük, sok ilyen lesz!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik