Kozák Danuta? „Mindenféleképpen legenda!”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.18. 17:44
null
Aranykezű bajnok – ünneplés a második riói bajnokság után (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar küldöttség hetedik riói aranyérme, tizennegyedik riói érme, az olimpiatörténetben a 175. magyar arany és az 500. magyar érem. Kozák Danuta második diadala Rióban, betegség után, elképesztő fölénnyel. Mestermunka egy legendától – ezt a minősítést Storcz Botondtól kapta a magyar kajakos. Egy háromszoros olimpiai bajnoktól.

Kozák Danuta mindenféleképpen legenda! Négyszeres olimpiai bajnok kajakosunk nincsen, négyszeres aktív olimpiai bajnok magyar versenyző sincsen, és van még egy versenyszáma, melyben Európa-bajnok egység tagjaként, olimpiai címvédőként áll rajthoz."

Hát, röviden ennyi.

Ahogy a kolléga mondja, a Lagoa kajak-kenu pályáját a Maty-ér levegője járja át, itthon vagyunk, csak épp nem skandáljuk ezt. Itthon, ahogy a németek, az új-zélandiak, az ausztrálok, a szerbek, akik hatalmas zászlót terítenek ki a médiaasztalra. Hátunk mögött a Megváltó Krisztus szobra a Corcovadón, előttünk Rio egyik legkellemesebb negyede.

Az ukrán aranyat artikulálatlan sikoltással üdvözli az egyik drukker, repül a sárga-kék sapka, bele a kanadai szurkolóegység közepébe. Miután kiugrálja magát, udvariasan elnézést kér, visszaveszi.

Nekünk nem kell ugrálni. Legalábbis izgalmunkban, mert az teljesen rendben van, ha örömünkben ugrálunk. Kozák Danuta már aranyérmesként, betegségből felépülőben a rajtnál a hatos pályán. Bírja-e? Hogy bírja? Teljesen felépült? A válaszokra nem kell sokat várni. Kétszáznál már elöl, aztán csak nő és nő a különbség, olyan, mint Hosszú Katinka győzelme 400 vegyesen, fölényes, vitathatatlan, mestermunka egy olyan szenzációs versenyzőtől, akiből valósággal kirobban a döntőben az az őrületes munkamennyiség, amit beletett ebbe a nem egész két percbe.

Kozák Danuta diadalmenete ez, majdnem két másodpercet ver a dán Emma Jörgensenre. Már rég kiírják az elsőségét az eredményjelzőre, amikor felkerül a második és a harmadik helyezett neve.

Ez talán még őt is meglepi.

Arra készültem, mint a párosban, hiszen az a normális, ha az utolsó centiig küzdünk. Érzékeltem 200-nál, hogy valószínűleg elöl vagyok, de magammal próbáltam foglalkozni. Most már rendben vagyok, horror volt az első délelőtti futam, mintha álomban lettem volna, de napról napra egyre jobban érzem magam. A statisztikákat rátok bízom, én a pályán szeretnék teljesíteni. A négy aranynak szerintem tíz év múlva lesz igazán nagy értéke, amikor a fiatalságot arra kell buzdítani, hogy gyerünk, fiatalok, kövessetek!” – mondja.

Erre mondják azt, hogy példamutató. A 175. magyar olimpiai aranyérem, az 500. magyar olimpiai érem megszerzőjére, a négyszeres olimpiai bajnokra. Kozák Danutára.

Aztán megy, mert várják még feladatok. Többek között edzés a négyessel.

Nincs ennek még itt vége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik