Kozák Danuta: Megcéloztam a Holdat, és el is jutottam oda

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.20. 16:53
null
Kinek az első, kinek a második, kinek a harmadik, kinek az ötödik: az aranynégyes az olimpiai dobogón (Fotó: Szabó Miklós)
Egy hétszeres magyar olimpiai bajnok (Gerevich Aladár), két hatszoros (Kárpáti Rudolf és Kovács Pál), valamint két ötszörös (Egerszegi Krisztina, Keleti Ágnes) után Kozák Danuta lett a hatodik sportolónk, aki karrierje során legalább ötször állhatott az ötkarikás dobogó tetején. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kajak négyes tagjai egyvalamiben azonnal egyetértettek: ilyen tökéletes pályát még nem mentek.

„Hihetetlenül nyugodt pálya volt, Gabi nagyon jó csapással jött végig, hátulról pedig végig nagy erő jött. Azt mondanám, a legtökéletesebb pályánk volt, amióta együtt versenyzünk. Még edzésen sem sikerült ilyen jól" – kezdte értékelését az immár ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta a vegyes zónában.

„Nem is tudtam volna, nem is akartam több számot vállalni, ez a három épp elég volt, a koncentrációmat nagyon igénybe vette. Hihetetlen négy éven vagyok túl, ez a koronája: örülök, hogy elvállaltam! Van egy mondás, amit nagyon szeretek: célozd meg a Holdat, és ha nem éred el, akkor is eljutsz a csillagok közé. Én megcéloztam a Holdat, és el is jutottam oda. Igazából az a nehéz, hogy az edzéseken maximumot hozzunk. Amikor idáig, a versenyig eljutunk, akkor már felkészültünk annyira fizikailag, hogy mentálisan kell bírni – és én a jelek alapján bírom."

Kozák Danuta immár ötszörös olimpiai bajnok, Szabó Gabriella háromszoros, Fazekas-Zur Krisztina kétszeres, Csipes Tamara viszont először élhette át, milyen az olimpiai dobogó tetején állni.

„Abszolút tökéletes pályát mentünk, Eb-t is nyertünk, de ég és föld volt a különbség, és ez emeli az arany fényét. Megcsináltuk azt, amit igazából tudunk, nem rontottunk el semmit. Krisztával még a szobában beszéltük, hogy nem is azért izgultunk, hogy milyen színű lesz az érem, hanem azért, hogy ne rontsunk el semmit. Mert ha nem rontunk el semmit, akkor sikerül. És sikerült. Nyertem már sok versenyt, és egyelőre még nem is fogom fel, hogy ez mennyire más. Mindig nagyon jó nyerni, a nagyon kemény hazai mezőnyben, Eb-n, világbajnokságon, bármit nyerek, mindig borzasztóan örülök. De amikor majd megkapom az érmet, akkor esik le, hogy úristen, ez nem olyan, amiből már van öt otthon, hanem ez más. Remélem, lesz több is, nagyon várom már a folytatást!"

A női kajak négyes és benne Csipes Tamara riói első helyezésével megvan a negyedik szülő-gyermek olimpiai aranypáros a magyar sport történetében – erről itt olvashat bővebben!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik